„Nechceme, aby o našich polích rozhodovali v Bruselu.“ Naštvaní zemědělci šíří video

07.03.2024 22:52 | Monitoring

Na vážnou situaci v českém zemědělství se svými protesty snaží upozornit zemědělci, vůči nimž se premiér Petr Fiala (ODS) i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyjadřují s despektem. Zemědělci se lidem snaží vysvětlit důvody svých protestních akcí. Ukazují, jak zničující je pro budoucnost českého zemědělství politika Evropské unie, ale i nekompetentní vláda a „prolhaný premiér Fiala“. „Nechceme přihlížet, jak je naše vlast rozkrádána, a čekat, až nám zelená politika vezme vše,“ uvádějí zemědělci v krátkém videu šířícím se na sociálních sítích. Sdílí jej například bloger a zemědělec Daniel Sterzik alias Vidlák.

„Nechceme, aby o našich polích rozhodovali v Bruselu.“ Naštvaní zemědělci šíří video
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Ministr zemědělství Marek Výborný na demonstraci zemědělců před vládou

Zemědělci se v působivě zpracovaném videu snaží vysvětlit, jakou zkázou je pro zemědělství Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal), vůči níž je nutno se bránit.

„Žijeme v srdci Evropy. Naše země je voda. Naše země je půda. Už tisíce let jsou to základy, ze kterých vyrůstáme. Naši předci nám zanechali zemi, která nás všechny uživila. Zemi zabezpečenou a kultivovanou. Zanechali výkonnou energetiku, rozvinutý průmysl a soběstačné zemědělství. My zemědělci jsme uměli uživit tento národ. Produkovali jsme maso i mléko. Vypěstovali jsme dost ovoce i zeleniny pro všechny. Naše lesy dávaly dostatek dřeva i lesních plodů. I pro víno a pivo jsme vypěstovali vše potřebné. Tvořili jsme spořádaný venkov, pracovitý a bodrý. Naše práce byla těžká, ale plná radosti,“ vysvětluji farmáři ve videu kolujícím na sociální síti X.

„Ale pak přišel Green Deal. A s ním zelené nesmysly, evropští byrokrati, bezcelní dovoz jedovatého ukrajinského obilí, nekompetentní ministři a prolhaný premiér,“ pokračuje video v doprovodu dramatické hudby, která vážnost sdělení umocňuje.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46418 lidí
„Nechceme přihlížet, jak je naše vlast rozkrádána. Není nám lhostejné, jak tato vláda ničí samotné základy, které naši předci draze a těžce vystavěli. Nebudeme přihlížet rozvrácení zemědělství, které pak skoupí zahraniční koncerny. Nebudeme přihlížet ničení českého průmyslu. Nebudeme čekat, až nám greenadealová politika vezme vše, co jsme považovali za své.

Nechceme, aby o našich polích rozhodovali v Bruselu. Nechceme být závislí na importovaných potravinách. Nechceme výprodej našeho zemědělství, našeho průmyslu a celé naší země,“ upozorňují ve videu zemědělci.

„Bojujeme za domácí zemědělskou výrobu, domácí potravinářství i domácí energetiku. Bojujeme za budoucnost. Bojujeme, aby se v naší zemi dobře žilo i pracovalo. Bojujeme, aby naše země zůstala v našich rukou,“ připomínají zemědělci.

„STOP zelenému údělu! STOP vyděračským praktikám obchodních řetězů! STOP vysokým cenám energií! STOP posilování evropských kompetencí. STOP této nekompetentní vládě!“ stojí na konci videa objasňujícího, proč farmáři v centru Prahy protestují nejen blokováním dopravy, ale například i takovými způsoby, jako bylo vyklopení hromady hnoje přímo před sídlo Uřadu vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …