„Nechutné.“ 29 migrantů: Dlouhé VIDEO. A náhoda z TV. Jde o Piráty

12.08.2021 11:00

Dnes bylo v pražských Holešovicích zadrženo 29 migrantů, původem údajně ze Sýrie. Na místě byl zpravodaj agentury Aktu.cz, který zachytil migranty, jak posedávají a čekají, až budou zprocesováni. Mají být odvezeni do záchytného centra na Chodov. Ironií osudu se právě včera střetl šéf SPD Tomio Okamura s Pirátem Janem Lipavským. Šlo o to, jak je možné proti migraci postupovat. Okamura prohlásil, že by mělo být povoleno i střílet. Podle Lipavského je toto prohlášení nechutné.

„Nechutné.“ 29 migrantů: Dlouhé VIDEO. A náhoda z TV. Jde o Piráty
Foto: Repro Facebook
Popisek: Migrant zadržený policií v pražských Holešovicích

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí
Zpravodaj Aktu.cz z pražských Holešovic uvedl, že policie zadržela více než 20 migrantů, konkrétně jich mělo být 29. Pocházejí údajně ze Sýrie, cestovali dodávkou. „Ujížděli ze středních Čech, ta dodávka tady na tom parkovišti přerazila závoru a poté projížděla celým parkovištěm až dozadu, kde narazila do nějakých větví, otevřeli se zadní dveře a z té dodávky vyběhlo 29 migrantů,“ popsal zpravodaj. Dále dle jeho informací na místo přijela policie z širokého okolí a z různých útvarů, do akce se zapojil i policejní vrtulník, po honičce se podařilo 29 migrantů, kteří se rozprchli do okolí, zadržet. Chycené migranty pak policie odvezla mikrobusem a policejní avií „komorou“.

Nejméně dva migranty snědé pleti zpravodaj zachytil, jak s nimi hovoří policista, spolu se značným počtem policejních vozů, které na místo dorazily. Na kameru pak zachytil další skupinky migrantů, jak posedávají a čekají, co se s nimi bude dít dál. Policie také prověřovala, co mají migranti v zavazadlech. Většina migrantů měla nasazené respirátory, zda jim je dala policie, nebo byly jejich vlastní není jasné. Nejméně jeden z nich vlastnil chytrý telefon. Dle reportáže na parkoviště přijeli v bílé dodávce s nápisem Hertz.

Dodávka měla dle zpravodaje Aktu.cz německou poznávací značku. Migranti podle něho budou přepraveni do záchytného střediska na Chodově, kde budou ověřeny jejich dokumenty. „Skvělá práce nejenom samozřejmě pražské policie, ale i letecké služby a vrtulníku, který tady létal a monitoroval a hledal další osoby. A také středočeské policie, která podle mých informací začala tu dodávku nahánět ve středních Čechách, odkud ta dodávka ujížděla,“ pochválil práci zasahujících složek.

Je asi nabíledni, že tato zpráva pomůže stranám, které mají boj proti nelegální migraci jako součást svého politického programu. Právě včera se o tento bod pohádal Tomio Okamura, předseda SPD a Jan Lipavský od Pirátů v pořadu 360° na CNN Prima News.

Okamura v pořadu komentoval nelegální migraci z Běloruska, které se snaží pobaltské země zabránit, například Lotyšsko povolilo použití fyzické síly. „Evropané musí mít právo použít veškerou sílu, aby bránili svou zemi. V nejhorším případě i střílet. Jestli se Lotyšsko chce postavit migraci, nejlepší by bylo, kdyby vystoupilo z Evropské unie a mohlo by mít svou vlastní azylovou politiku,“ řekl v pořadu Okamura.

„Vystupovat z Evropské unie je nejextrémnější řešení. A že by pan Okamura pohraniční stráži radil, aby střílela? To mi přijde nechutné,“ ozval se proti němu Lipavský. Okamura podotkl, že střelba je krajní řešení pro nejrizikovější případy. „Lukašenko využívá neschopnosti Evropské unie, která láká migranty svou politikou. Je to čistě střet nabídky a poptávky. Japonsko či Austrálie nikomu promigrantskou politiku nenabízí a nikdo jim tam nikoho neposílá,“ argumentoval šéf SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …