„Nedělejme z toho celostátní kauzu.“ Pekarová v Rozhlasu ubírala plyn v případu Hlubuček

16.06.2022 19:10

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu okomentovala kauzu Hlubuček odehrávající se opět kolem hnutí STAN. Podle ní zbytečně obtěžkává vládní koalici. K výzvám opozice, aby Vít Rakušan rezignoval na post ministra vnitra kvůli vyšetřování policie, se ale staví rezervovaně: „Já ho znám, do vyšetřování rozhodně zasahovat nebude,“ uvedla politička s tím, že přece nejde o žádnou celostátní kauzu.

„Nedělejme z toho celostátní kauzu.“ Pekarová v Rozhlasu ubírala plyn v případu Hlubuček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Úvodem se Pekarová Adamová věnovala kauze Hlubuček, která je pro TOP 09 jako koaličního partnera ve vládě s hnutím STAN problém. Je podle ní dobře, že Petr Hlubuček (STAN), který je mezi jedenácti obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP), rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb.

Mohl tak ale podle jejího názoru učinit už mnohem dříve, kdy se objevovala podezření. „Kauza vládní koalici obtěžkává, ale je dobře, jak se k tomu hnutí STAN záhy postavilo,“ uvedla.

Bude se v rámci vládní koalice ještě dál řešit? „Myslím, že teď je hlavně na straně policie vyšetřit celou tuto kauzu a kdo všechno je v ní zapleten a každý, kdo je na nějaké politické funkci či v pozici, která by mohla budit další podezření, by měl vyvodit stejnou zodpovědnost, jako to učinil pan Hlubuček,“ sdělila.

Určitě se povede diskuse na téma vztahy politiků hnutí STAN s Michalem Redlem, který je jednou z osob, o nichž média v této souvislosti také referují: „Předpokládám, že na toto téma se také dostane. Je to kauza komunálního charakteru, v tomto případě bych tu z toho nechtěla činit celostátní kauzu, která to podle mě není,“ uvedla.

Záznam celého pořadu najdete ZDE.

Opozice dnes vyzývala Víta Rakušana, aby odstoupil z postu ministra vnitra. Nebylo by lepší, kdyby vnitro v této situaci skutečně vedl zástupce jiného subjektu? „Policie musí být ze své věci vždy nezávislá na ministrovi, věřím, že v tomto případě je tomu tak a že pan ministr do vyšetřování rozhodně zasahovat nebude. Víta Rakušana znám, domnívám se, že on není tou osobu, která by jakýmkoli způsobem zasahovala do vyšetřování, nemyslím, že je nutné, aby se v tuto chvíli této funkce vzdával,“ nevnímá jako problém, že v čele resortu vnitra je právě zástupce hnutí STAN.

Pražská ODS dnes odpoledne v souvislosti s touto kauzou vyzvala pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a jeho náměstka Adama Scheinherra k rezignaci. TOP 09 je součástí současné pražské koalice. V blížících se volbách však plánuje kandidovat s ODS.

Připojí se v takové souvislosti TOP 09 k výzvě svého budoucího koaličního partnera ODS, či zvítězí loajalita s vedením hlavního města? „Přiznám se, že je to pro mě nová informace. S kolegy z pražské TOP 09 jsem ještě nehovořila, jaká bude pozice TOP 09 Praha, nemám možnost nyní komentovat,“ dodala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…