„Nejde obdivovat Havla a chovat se stejně jako komunisté,“ udeřil Franěk

09.08.2022 14:11 | Ze sítí

Nedávno zveřejněný rozhovor s ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, ve kterém mluvil o znevažování předsedů obou komor parlamentu, vyvolal velký rozruch. Podle René Fraňka, zakladatel a ředitele ZOO Chleby a senátního kandidáta za Svobodné, není možné zároveň obdivovat bývalého prezidenta Václava Havla a zároveň se chovat jako komunisté.

„Nejde obdivovat Havla a chovat se stejně jako komunisté,“ udeřil Franěk
Foto: archiv
Popisek: René Franěk, ředitel zoologické zahrady Chleby

„Nevěřil bych, že se dožiju doby, kdy budou zpravodajské služby sledovat, kdo znevažuje předsedu Senátu, předsedkyni Poslanecké sněmovny nebo současného premiéra, a že se budou lidé zase bát otevřeně říkat, co si myslí. Důvěra v naše politiky se ale silou vynutit nedá,“ zdůraznil René Franěk s tím, že pokládá za naprosto nezbytné, aby každý občan naší země měl právo kritizovat všechny jeho instituce. „Nakonec to tady ze svých daní platí,“ dodal kandidát do horní komory parlamentu
 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Zároveň se nebál ostrého přirovnání. „Možná bude trochu tvrdé, co teď napíšu, ale nejde přece obdivovat Havla, a chovat se stejně jako komunisté,“ nebral si servítky Franěk, který se také vymezil proti současné honbě za čarodějnicemi jménem „dezinformace“. „Veřejný prostor zaplavilo moderní slovo dezinformace a všude slyšíme, že lež přece není názor. Na to řeknu jen jedno - kdo neumí pracovat se lží, neumí pracovat s argumenty,“ dodal René Franěk, který přiznal, že mu mnozí zároveň často vyčítají, že je nekorektní. 
 
„Jenže já vyrostl v jiné době. Tehdy nebylo žádné BLM, žádné meetoo, žádný tlak na bezpohlavní, jak se tomu říká dnes - genderově neutrální, jazyk. Když vidím, kam všechny tyto snahy spějí, nevím, nevím, zda se nám teď žije s těmi všemi kvótami, moralizováním a nálepkováním líp. Řekl bych, že ne,“ přemýšlí nahlas ředitel středočeské zoologické zahrady. 
 
„Aniž bych se chtěl kohokoli jakkoli dotknout, mám pocit, že máme úplně jiné starosti, než to, zda dostatečně adorujeme jedno, a odsuzujeme něco jiného, zda nosíme ty správné vlaječky a tleskáme těm správným lidem. Mám dojem, že žijeme úplně jinou realitu, než ti lepší lidé, kteří nám diktují, jak máme žít,“ podělil se o své dojmy. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…