„Nekontrolovaný příliv obilí z Ukrajiny. Nejen.“ Leyenová tlačí na zvýhodnění Ukrajiny, Polsko varuje

09.01.2024 18:37 | Monitoring

V Evropské komisi nadále panují spory v otázce pokračování bezcelního obchodu unijního bloku s Ukrajinou. Zatímco předsedkyně Ursula von der Leyenová nebo lotyšský komisař pro obchod Valdis Dombrovskis navrhují prodloužení platné dohody o jeden rok, polský komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski se staví proti. Státy EU a zejména Polsko je podle něj zaplaveno levnými potravinami z Ukrajiny, které destabilizují domácí trhy.

„Nekontrolovaný příliv obilí z Ukrajiny. Nejen.“ Leyenová tlačí na zvýhodnění Ukrajiny, Polsko varuje
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Někteří čeští zemědělci mají obavy z dovozu ukrajinského obilí, kvůli jeho nízkým cenám

Evropská komise chce zachovat zcela otevřený obchod s Ukrajinou nejméně po dobu dalšího roku, ale proti se staví jeden z jejích členů, komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. Očekává se, že komise již tento týden doporučí, aby EU zachovala dočasná opatření pozastavující veškerá dovozní cla na ukrajinské zboží až do června 2025. Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová a komisař pro obchod Valdis Dombrovskis jsou podle informací bruselského deníku Politico naklonění prodloužení výjimky.

Proti se ale staví polský komisař pro zemědělství Wojciechowski, který se již dříve vyslovil pro omezení ukrajinského dovozu do EU. Ten v pátek v dopise varoval von der Leyenovou, že opatření by mohla vést k opakování situace z roku 2022, kdy východní země EU včetně Polska čelily nekontrolovanému přílivu obilí a dalších zemědělských produktů z Ukrajiny.

V dopise uvedl, že otevřený obchod navíc prospívá Rusku, protože pomáhá Moskvě vytlačit kyjevský vývoz z regionů, jako je Afrika a Asie, do EU, což má destabilizující účinky na domácí trhy. Wojciechowski zdůraznil, že prioritou by mělo být pomoci odklonit vývoz ze zemí EU.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57766 lidí
„Prodloužení obchodních výsad pro Ukrajinu podle nařízení EU, jehož platnost končí v tomto roce, bez ochranných opatření a množstevních omezení, hrozí vyvolat novou krizi nadměrného dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny,“ uvedl Wojciechowski v dopise. 

Opatření na uvolnění obchodu, zavedená po ruské invazi, mají pomoci kyjevské ekonomice, která je silně závislá na vývozu, jako je obilí a ocel. Tato opatření, jejichž platnost byla prodloužena v loňském roce a která mají vypršet v červnu, doplnila snížení cel, která již byla nastíněna v dohodě o přidružení mezi EU a Ukrajinou z roku 2014 a která vyvrcholila zrušením zbývajících cel na průmyslové zboží, ovoce, zeleninu a různé zemědělské produkty.

Wojciechowski byl v komisi izolován už loni, když podpořil jednostranné rozhodnutí Polska zachovat embargo na dovoz z Ukrajiny, což bylo v rozporu s právem EU. Šéf obchodu Dombrovskis v prosinci Varšavu varoval, aby embargo zrušila, jinak bude čelit právním krokům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Náš hloupý fiala vezme všechno,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesizok , 09.01.2024 18:54:28
děj se, co děj. I kdybychom měli svítit. Parchant.

|  13 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …