„Některé dámy v eurokomisi zaspaly, měly by v práci přidat!“ Šéf Motola poslal do Bruselu těžký úder

05.01.2021 21:21

Na nemocnice je vyvíjen obrovský nápor – péče o pacienty se závažným průběhem nemoci covid-19, testování a nově i vakcinace. O tom, jaká je nemocniční realita na začátku roku 2021, hovořil v pořadu Interview na ČT24 současný ředitel Fakultní nemocnice v Motole a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Promluvil také o očkovací strategii, která nepřinesla odpovědi na všechny otázky. „Kdo si ale myslel, že dostane odpovědi od A do Z, byl naivní,“ sdělil Ludvík. Souhlasí se slovy premiéra, že Evropská unie posílá málo dávek vakcíny. „Některé dámy v Evropské komisi zaspaly,“ podotkl Ludvík, podle nějž očkování zásadně ztěžuje chod nemocnic.

„Některé dámy v eurokomisi zaspaly, měly by v práci přidat!“ Šéf Motola poslal do Bruselu těžký úder
Foto: FB M. Ludvíka
Popisek: Miloslav Ludvík

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes představil strategii očkování proti koronaviru SARS-CoV-2.

Řediteli největší nemocnice v Česku však odpovědi na některé otázky stále chybí. „Něco víme a na něco budeme čekat. Nevíme zatím, jak se k nám lidé dostanou, kdo je bude kontaktovat. Tuto metodiku vůbec neznáme. Také si myslím, že očkovacích kalendářů bude muset být víc,“ zmínil ředitel Ludvík, že poté, co si prostudoval onen rozsáhlý dokument, zjistil, že některé otázky bude třeba ještě dořešit.

Že očkovací strategie je jasná a srozumitelná – to podle Ludvíka zatím říci nelze. „Systém je dynamický, vyvíjející se, otázky se objevují v průběhu doby,“ reagoval na kritické reakce, že není jasné, jak bude očkování koordinováno a řízeno. „Kdo si myslel, že dostane dokonalou kuchařku, která bude od A do Z odpovídat na vše, byl naivní,“ uvedl.

S trochou nadsázky podotkl, že očkování bude v rámci Evropské unie fungovat ve dvou zemích, v Německu a v Česku. „V Německu proto, že to mají naprogramované od A do Z. A v Česku, protože jsme mistři improvizace,“ myslí si ředitel FN Motol.

„Globálně víme, kolik bychom měli dostávat týdně jednotlivých dávek vakcíny. Tuto informaci v těch dnes 31 očkovacích centrech máme,“ řekl Ludvík.

Ve Fakultní nemocnice v Motole v Praze se očkuje od 27. prosince, zájem o očkování mezi zdravotníky Ludvíka prý překvapil. „Zájem je velmi vysoký, musím říci. Motol má 6300 zaměstnanců a zájem je okolo 4000 lidí, 1200 lidi nemocí už prošlo,“ upřesnil v číslech.

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí
Pochyby o bezpečnosti vakcíny jsou podle něj zbytečné. „To očkování by nemělo být problém, takové obavy jsou liché,“ zdůraznil.

Souhlasí se slovy premiéra Andreje Babiše, že Evropská unie posílá málo dávek vakcíny. „Některé dámy v Evropské komisi v tomto případě poněkud zaspaly, měly by ve své práci přidat,“ poukázal na předsedkyni EK Ursulu von der Leyenovou a na eurokomisařka pro zdravotnictví.

Ludvík odmítá argumenty Evropské komise, že země EU, do kterých vakcíny přeposlali, nejsou schopny využít ani ty dávky, které mají. „Omlouvám se, že použiju slovo šaškárna, kdy cesta vakcín z hranice trvala do Motola až šest hodin. Vyočkovali jsme to navíc během čtyř dnů. Jestli někdo z Evropské komise tvrdí, že to nezvládáme, tak bych se velmi ohradil,“ kroutil Ludvík hlavou.

Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík připomněl, že proces očkování s veškerou logistikou zabere u pacienta nejdéle 45 minut: „Když postavíme pět týmů, tak zvládneme naočkovat 500 lidí denně. Vše máme připravené.“

Zatímco nedávno hovořil o tom, že v nemocnici mají lékaři málo práce, dnes popsal, že očkování velmi zatěžuje chod nemocnic. „Je to velký problém, nemocnice nemají personál navíc. Děláme testování, do toho očkování. Bude dobré, až Česko najede na velká očkovací centra, čistě jenom přes nemocnice to nemůže jít,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…