„Některé z nich téměř nepracovaly.“ Zelenskyj znárodnil podniky

08.11.2022 8:00

Doněcká oblast je epicentrem ruského šílenství, oznámil ve svém dalším projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který upozornil, že půda Doněcké oblasti je pokryta těly okupantů. Ale nezůstal jen u toho. Poukázal také na to, co se děje v ruském Vladivostoku, zhruba 9 tisíc kilometrů od válečné fronty.

„Některé z nich téměř nepracovaly.“ Zelenskyj znárodnil podniky
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Hned v úvodu svého projevu prezident Zelenskyj oznámil, že „ruští teroristé“, jak nazývá armádu agresora, svými raketami a íránskými drony ohrozili za jediný den na padesát míst po celé Ukrajině a jedním dechem dodal, že Ukrajina stále posiluje ochranu svého nebe. O další spolupráci prý Zelenskyj jednal s nově zvoleným premiérem Benjaminem Netanjahuem, kterému připomínal, že Írán a jeho zbraně dnes představuje hrozbu jak pro Ukrajinu, tak pro Izrael.

„K dnešnímu dni můžeme říci, že nedávná eskalace ruského raketového a dronového teroru vedla pouze k tomu, že svět zareagoval - odpověděl novou pomocí Ukrajině. Uděláme vše pro to, aby se k této pomoci připojilo co nejvíce zemí,“ řekl Zelenskyj.

„Obecně lze říci, že podél fronty jsou naše síly ve stavu aktivní obrany - v některých částech na východě a jihu postupně zatlačujeme nepřítele zpět. Postupně postupujeme vpřed. Doněcká oblast zůstává epicentrem největšího šílenství okupantů - denně tam umírají stovky lidí. Země před ukrajinskými pozicemi je doslova poseta těly okupantů...,“ pokrčoval ukrajinský prezident.

Upozornil také, že i v samotném Rusku se už ozývají hlasy, že ztráty v řadách okupační armády jsou nemalé. Podle Zelenského si lidé začali stěžovat gubernátorovi Přímořského kraje s centrem ve Vladivostoku. „A tento gubernátor, soudruh Kožemjako, v odpovědi předvídatelně lhal: prý ztráty ‚zdaleka nejsou takové‘. Ale jaké jsou?“ ptal se Zelenskyj.

„Z Vladivostoku do Pavlovky v Doněcké oblasti je to více než 9 tisíc kilometrů. Ale je si jistý, že ztráty ‚nejsou takové‘. Gubernátor asi odtud lépe vidí, kolik vojáků z jeho regionu je posláno na porážku a jakým způsobem. Nebo dostal prostě příkaz lhát. Příkaz z Moskvy. Takto rozkaz lhát o ruských ztrátách překonává tisíce kilometrů. A dokonce ani těla většiny zabitých nebudou přivezena zpět do Vladivostoku. Ale jsem si jist, že gubernátor Kožemjako vystoupí a vysvětlí, proč ne všichni dorazili, ne všichni z těch ‚ne takových‘ se vrátili,“ pokračoval Zelenskyj.

A přišel s výzvou.

„Tomu se dá předejít nikoliv stěžováním si na nějaké slabochy, ale vlastním názorem. A ne v Telegramu, ale veřejně. Ne stížností, ale ostrým protestem. Ne někde pod dekou, ale na ulici. Proti těm v Moskvě. Nebo tím, že se vzdáte do ukrajinského zajetí. Tak můžete přežít i vy,“ upozornil budoucí odvedence, kteří by mohli být převezeni tisíce kilometrů a nasazeni na frontě.

Svým spoluobčanům také oznámil, že vrchní velení armády rozhodlo o nutnosti znárodnit několik velkých ukrajinských podniků.

„Některé z nich téměř nepracovaly. Nyní budou pracovat všechny. Pro obranu. Jde o opravy a výrobu zařízení, zajištění obranných sil a obnovu naší infrastruktury. Složitý úkol, který lze splnit pouze prostřednictvím systému vojensko-státního řízení,“ konstatoval ukrajinský prezident s tím, že s ohledem na válečné potřeby může dojít i na další znárodnění.

Nakonec promluvil k účastníkům Klimatického summitu v Egyptě, kde upozornil, že boj za zlepšení klimatu je zásadní a nelze s ním otálet, ale upozornil, že totéž platí o potřebě přinutit Rusko k ukončení agrese na Ukrajině, protože v časech míru se se změnou klimatu zápolí přece jen lépe.

Nakonec přidal rozloučení v podobě zvolání „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…