„Němci se do Ruska vrátí.“ Jiří Šedivý zboural politikům bábovičky

27.03.2023 16:57 | Ze sítí

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a pedagog Vysoké školy CEVRO Institut Jiří Šedivý je přesvědčen, že část západních politiků nezná skutečný stav věcí na Ukrajině, což se podle něj problematicky projevuje na vyzbrojování Ukrajiny. Zmiňuje také konsekvence dodávek zbraní na Ukrajinu, které západní lídry nutí být zdrženlivějšími.

„Němci se do Ruska vrátí.“ Jiří Šedivý zboural politikům bábovičky
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Jiří Šedivý velmi problematicky vnímá, že západní dodávky zbraňových systémů na Ukrajinu přicházejí vždy zpožděním. „Je to bohužel fatální problém států NATO i Evropské unie, že nám všechno strašně dlouho trvá. A zcela zásadní je nedostatek znalostí a zkušeností s Ruskem. Podcenili jsme i rozvinutí zpravodajských služeb na území Ruska a nejsme schopní řádně vyvozovat, jak se bude chovat jeho nejvyšší velení,“ uvádí pro internetový magazín o české armádě a obraně CZdefence.cz.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí
„Pokud někdo řekne, že Ukrajině dáme 31 tanků Abrams, což jsou nejkvalitnější tanky na světě, a udělá z toho velkou kauzu, tak je třeba dodat, že se tam dostanou nejdříve za rok, což ale nyní válku nijak neovlivní. A Němci slíbí čtrnáct leopardů „šestek“ s tím, že se přidají další země, jenže ještě se staršími verzemi, což jsou tanky z 80. let.

Je to součást propagandy, protože se leopardy prezentují jako nějaké zázračné zbraně, což rozhodně není pravda. Turci nasadili leopardy v operaci v Sýrii proti Islámskému státu a během několika málo operací minimálně o deset kusů přišli. Jistě, dodávky západních tanků Ukrajincům pomohou, ale pokud se na bojiště dostanou v květnu nebo červnu, už bude pozdě,“ dodává Šedivý.

V souvislosti s tím hovoří o nedostatečném seznámení se lídrů západních zemí se situací na Ukrajině: „Domnívám se totiž, že řada západních politiků nezná skutečný stav věcí na Ukrajině. Možná když tam někdo z nich přijede, tak tu realitu pozná blíže, možná ji znají lépe vojáci. Ale to, co prezentovalo politické a vojenské vedení Ukrajiny, bylo odlišné od reality,“ míní.

Jako příklad uvádí například informace, že Ukrajinci prakticky nemají ztráty, jenom vítězí a všechno je v podstatě perfektní, což se později neukázalo jako zcela pravdivé. „Potom, co začal k vývoji na Ukrajině kriticky hovořit šéf amerického sboru náčelníků štábů generál Milley, i Ukrajinci začali otáčet. A v menších státech, kam se skutečné informace dostávají hůře, to může vyvolávat pocit, že není nutné utrácet miliardy za pomoc, když situace není tak horká,“ uvádí.

„Dnes je zcela zřejmé, že v mnoha státech docházejí materiální i finanční možnosti pro podporu Ukrajiny. Ekonomicky slabší země nyní velmi zvažují, co ještě mohou na Ukrajinu zaslat. A když stále slyší, že Rusové jsou po tisících likvidováni, už prakticky nemají žádné rakety apod., tak nemají důvod, aby dále trpěli jejich vlastní lidé. To je prostě chyba,“ říká Šedivý.

Stejně tak je podle jeho slov potřeba uvědomit si silné vazby velkých států, jako je Německo a Francie, které uvažují jinak než státy menší velikosti jako právě Česká republika. „Německo očekává, že válka jednou skončí a na ruských trh se vrátí. Německo zvažuje, do jaké míry se na Ukrajině angažovat, aby do budoucna o tento trh nepřišlo,“ dodává bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdrženlivost znamená zabránění jaderné války, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 27.03.2023 17:26:47
protože úporná snaha porazit Rusko konvenčně donutí Rusko zahnané do kouta použít jaderné zbraně Vychytralí .Anglosasové tlačí Polsko ,Slovensko a Česko do sebevražedné mise na Ukrajině zatím co oni zůstanou za bukem .

|  16 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…