„Nemluvte tady o kabelkách!“ U Jílkové se drsně pohádali Šlachta, Ištvan, Pelikán a Blažek. Vytáhla se kauza Nagyová, úniky informací i neveřejné rozhovory

23.03.2017 23:00

„Slouží policie a státní zastupitelství spravedlnosti, nebo mocenským zájmům?“ zeptala se moderátorka Michaela Jílková hostů v pořadu Máte slovo. Jelikož si do studia ČT pozvala bývalého elitního detektiva Roberta Šlachtu, exministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS či státního zástupce Ivo Ištvana, slovní přestřelka, která následovala, opravdu stála za to. Pro řev z obou stran občas nebylo rozumět slova.

„Nemluvte tady o kabelkách!“ U Jílkové se drsně pohádali Šlachta, Ištvan, Pelikán a Blažek. Vytáhla se kauza Nagyová, úniky informací i neveřejné rozhovory
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pavel Blažek v pořadu Máte slovo.

Ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán, exministr spravedlnosti a poslanec ODS Pavel Blažek, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan, Zdeněk Koudelka, bývalý elitní detektiv Robert Šlachta a Petr Toman z Unie obhájců ČR debatovali před kamerami České televize o tom, zda se lze v Česku dovolat spravedlnosti.

Šlachta připomněl kauzu reorganizace policie. „Cílem reorganizace policie nebylo, aby ty útvary fungovaly líp, cílem bylo něco jiného. Tím závěrem, z toho já jsem naprosto zhnusen, protože nejenže se nevyřešila otázka reorganizace policie, ale závěrem této komise bylo, že se budou oklešťovat pravomoci státních zástupců, což původně vůbec nebylo smyslem komise... To je pro mě naprosto skandální,“ hřímal Šlachta hned v úvodu.

Blažek se okamžitě ozval v odpovědi. „Já jsem mluvil s panem prezidentem Zemanem a ten mně řekl: zprávu jsem četl a naprosto s ní souhlasím. Takže exekutiva je spokojená. Nespokojené je jen hnutí ANO, protože ta zpráva dopadla jinak, než jste očekávali,“ obrátil se Blažek na Pelikána. „Sněmovna tu zprávu schválila a prezident republiky je spokojen, takže já nemám důvod být nespokojen,“ doplnil Blažek.

Pokud si dnes hnutí ANO a pan Šlachta ztěžují na komisi, podle exministra Blažka by se měli obrátit spíše na koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která prosadila jmenování Tomáše Tuhého policejním prezidentem. A právě ten si připravil policejní reorganizaci, kterou mu posléze posvětil koaliční ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Hnutí ANO, ale i pan Šlachta by si tedy měli stěžovat u ČSSD, ANO a KDU-ČSL.


Exministr spravedlnosti Pavel Blažek se rozčiluje. (ReproFoto: ČT)

Pelikán si postěžoval, že komise se k reorganizaci policie skoro nevyjádřila. „Ta komise tohle absolutně nezvládla, protože to ona měla vyřešit, co se dělo během reorganizace policie. Ono je dobře, že tady je pan Koudelka, který byl náměstkem pod paní Renatou Veseckou,“ rýpl si Pelikán. Právě Koudelka prý totiž vyzýval k tomu, aby se pozornost sněmovny obrátila ke státním zástupcům.

Koudelka podotkl, že policie na nižších úrovních pracuje dobře, ale tady se zdá, že rozhoduje jen to, co se děje v Praze. Šlachta okamžitě odpověděl, že to vůbec není pravda. „Tak jste tam měl zůstat, a ne zbaběle utíkat,“ vmetl Koudelka do tváře Šlachtovi jeho odchod z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Že jsem tam já mohl zůstat? O tom vy nevíte nic!“ neudržel Šlachta nervy na uzdě a začal řvát na Koudelku.

Pak se strhl souboj o roli státních zástupců a advokátů. Jako příklad sloužila kauza Jany Nečasové Nagyové. Koudelka vypálil, že celá velká kauza, která přivodila pád vlády, skončila kabelkami. „Ale kabelkami za deset milionů,“ ozval se Pelikán. „Nemluvte tady o kabelkách, víte dobře, že padl i jiný verdikt,“ kontroval okamžitě Ištvan.

Zničili jste život mnoha zastupitelům, vypálil advokát na Ištvana

Ke slovu se dostal také pan Toman, který vyčetl státním zástupcům, že využívají zákony jinak, než bylo v minulosti zvykem v minulosti. Ukázalo se to např. na kauzách, ve kterých byli obžalováni zastupitelé měst. „Takřka 80 procent nezákonně stíhaných zastupitelů měst a obcí, kteří mají zničený život,“ křičel na Ištvana, Šlachtu a Pelikána Toman.

Následně se strhla další slovní bouře o úniky z policejních materiálů. Blažek poukázal na „náhodičku“, že se informace z kauz objevují v MF Dnes či Lidových novinách, které si koupil Andrej Babiš (ANO). „To je mi náhodička,“ hřímal ve studiu Blažek.

Tím však doběla rozpálil Šlachtu. Ten Blažkovi vmetl do tváře, že vyšetřoval kauzu a o pár hodin později mu volal novinář z Českého rozhlasu a ptal se na podrobnosti, které by údajně neměl vědět. „A vy jste mi v ten den volal a omlouval jste se mi za únik informací, že budete zjišťovat, kde k němu došlo,“ obrátil se Šlachta na Blažka.

Z publika se o chvilku později ozval pán, který si posteskl nad tím, kde skončilo trestní oznámení na expremiéra Petra Nečase. Vyčetl také hostům, že ty hádky, které ve studiu spolu vedou, obyčejné občany nezajímají.

„Já vás upozorňuji, že trestní oznámení expremiéra Nečase skončilo na policejní služebně v Čimelicích. A já bych vám ještě chtěl říct: to, co vy tady řešíte, to je mezi vámi, ale nás občany trápí něco jiného, nás trápí třeba zločiny policie,“ ozval se pán z publika.


(ReproFoto: ČT)

Takhle blbej rozhovor my jsme spolu nikdy nevedli, křičel Blažek

Jílková se vrátila k tématu reorganizace policie s tím, že o konkrétní kauze z Čimelic nemá dostatek informací. Ištvan důrazně odmítl myšlenku, že by státní zástupci rozhodovali o tom, k jakému soudu své kauzy dostanou, případně se kryli navzájem. Pan exministr Blažek ve studiu prý naznačoval věci, které nejsou absolutně pravda. Blažek však ukázal, že se nedá. Ve studiu se ozvalo tolik hlasů a výkřiků, že takřka nebylo rozumět slova. Když si Blažek konečně vykřičel prostor, nebral si servítky.

„Já myslím, že do nějakého zábavného pořadu dobrý. Tohle je bulvár, vždyť je to do Blesku anebo k Babišovi, tam vám to možná otisknou,“ hřímal Blažek.

V tu chvíli se přihlásil o slovo Šlachta, jenže následovala další salva výkřiků, která létala zleva doprava a nazpátek. Šlachta připomínal Blažkovi rozhovor, který spolu údajně měli jednoho dne vést před vysíláním v ČT. „Takhle blbej rozhovor my jsme nikdy nevedli!“ zařval okamžitě Blažek.

„Ale pánové, tohle už není diskuse!“ vložila se do vln řevu Jílková, která se snažila hosty uklidnit, aby bylo rozumět tomu, o čem vlastně hovoří. Aktéry rozhovoru se jí také podařilo zklidnit.

Ištvan také připomněl, že hledání práva je složitý proces, na který existují různé pohledy. „Ale když má jiný právní názor občan, tak ho stíháte, zatímco když má jiný právní názor státní zástupce, tak se nic neděje,“ kroutil hlavou nespokojeně advokát Toman.


Ministr spravedlnosti Robert Pelikán. (ReproFoto: ČT)

Je to džungle, shrnul celou diskusi Šlachta

O slovo se přihlásil další občan z publika, který totálně strhal celý proces hledání spravedlnosti v Česku.

„Já jsem rád, že tohle vidí lidi v celé republice, protože alespoň vidí, co si živíme ze svých daní. To není jen o policii, to je také o posudcích znalců. To je obrovská klika, kde se ztrácejí důkazy ze spisů nebo se tam objevují, až když se někomu hodí. Podívejte se na soudní znalce, kde jsou stíhaní jen někteří,“ poznamenal zklamaný pán.

„Já s tím naprosto souhlasím, je to džungle, potvrdil názor občana Šlachta. Tato džungle je podle jeho názoru do značné míry způsobena tím, že politici chtějí mít citlivé informace o kauzách. Chtějí vědět, kdo bude stíhán a tak podobně,“ naznačil Šlachta.

Ištvan se k tomu raději vůbec nevyjádřil. „Já politikům do hlavy nevidím,“ konstatoval pouze.  

„Já jsem byl ministrem spravedlnosti a já jsem se nikdy na nic neptal. Ale mluvím jen za sebe,“ bránil se Blažek.

„Ani já jsem se nikdy na nic neptal, ale myslím si, že někteří politici se ptají a ta policejní reorganizace s tím souvisí,“ ukončil pořad ministr Pelikán. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…