„Nemůžu nadávat Rusákům? To jdu pryč.“ Nová sociální síť narazila

10.07.2023 11:35

MONITORING SÍTÍ Minulý týden spuštěná síť Threads má problémy. Nejenže jí hrozí žaloba kvůli údajné krádeži obchodního tajemství, ale také podle novináře Filipa Horkého začala blokovat příspěvky a účty za použití slov „svinorus“ či „Rusak“. A kvůli tomu z ní někteří odcházejí.

„Nemůžu nadávat Rusákům? To jdu pryč.“ Nová sociální síť narazila
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář Mark Zuckerberg vypovídá před americkým Kongresem

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí
Firma Twitter hrozí kvůli spuštění sítě Threads žalobou společnosti Meta, a to za údajnou krádež obchodního tajemství. Píše o tom server Semafor s odvoláním na dopis od advokáta Twitteru adresovaný majiteli Mety Marku Zuckerbergovi. Meta podle dopisu za poslední rok začala nabírat bývalé zaměstnance Twitteru, kteří stále měli přístup k určitým datům, a jejich know-how použila k vytvoření nové sítě. Meta popřela, že by ve vývojářském týmu Threads byl jakýkoliv bývalý zaměstnanec Twitteru.

„Twitter má v úmyslu důrazně vymáhat své duševní vlastnictví a požaduje, aby Meta okamžitě přestala užívat jakákoliv obchodní tajemství Twitteru či jiné přísně tajné informace,“ stojí v dopise z 5. července, který „jménem nástupnické organizace Twitteru X Corp“ podepsal právník Alex Spiro.

Spiro závěrem dopisu Metu vyzývá, aby zprávu brala jako „formální oznámení, že si musí uschovat veškeré dokumenty, které by mohly být relevantní v průběhu sporu mezi Twitterem, Metou a/nebo bývalými zaměstnanci Twitteru, kteří nyní pracují v Metě“. „Nikdo z inženýrů v týmu Threads není bývalým zaměstnancem Twitteru, to se prostě neděje,“ uvedl podle Semaforu zdroj z Mety s tím, že obvinění Twitteru nemají reálný základ.

Meta textovou síť Threads spustila v noci na čtvrtek, aplikace je dostupná ve zhruba 100 zemích světa, nikoliv ale ve státech Evropské unie, a to kvůli nejasnostem týkajícím se využití osobních údajů. Zuckerberg oznámil, že za prvních sedm hodin se do nové sítě zaregistrovalo deset milionů uživatelů, později uvedl, že uživatelů je 30 milionů. Jak podotýkají média, aplikace Threads je svým vzhledem i funkčností velmi podobná Twitteru. Uživatelé ale mohou psát delší zprávy. Jejich maximální délka může být 500 znaků, zatímco na Twitteru je to pro většinu uživatelů 280. Publikovaná videa mohou mít na nové platformě délku až pět minut.

„Aplikace Threads začala blokovat příspěvky a účty za použití slov např. ‚Ork‘, ‚svinorus‘, ‚Rusnya‘ či ‚Rusak‘. Podle telegramového kanálu ukrajinské agentury Unian to způsobilo vlnu nevole a Ukrajinci ze sítě začínají odcházet,“ informoval novinář Filip Horký na svém twitterovém účtu.

„Ani jsem si nestačil nainstalovat a už končí?“ ptá se v reakci na to novinář Vojtěch Gibiš.

„Fascinující. Budeme chránit válečné zločince a masové vrahy před tím, aby se o nich mluvilo s opovržením a jako o vrazích a zločincích,“ dodává běžec a motorkář Jiří Lahváč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …