„Není jiná možnost.“ 41letá herečka se zabila. Kvůli očkování proti covidu

30.06.2023 14:10

Slovenská herečka Katarína Pavelková ve Švýcarsku podstoupila asistovanou sebevraždu. O svém rozhodnutí dala vědět skrze sociální sítě spolu s informací o chronickém onemocnění ME/CFS, s nímž bojovala. Onemocnění bylo dle jejího názoru způsobené posilující vakcínou proti covidu-19. „Není jiná možnost, jak ukončit mé utrpení,“ napsala herečka.

„Není jiná možnost.“ 41letá herečka se zabila. Kvůli očkování proti covidu
Foto: MK
Popisek: Slovenská herečka Katarína Pavelková

Jednačtyřicetiletá slovenská herečka skrze instagram informovala o svém rozhodnutí odjet do Švýcarska, kde prostřednictvím asociace Pegasos podstoupila asistovanou sebevraždu. Podle jejího vlastního vyjádření jí bylo diagnostikováno nevyléčitelné, chronické neurologické onemocnění ME/CFS – chronický únavový syndrom. Lidé s ME/CFS často nejsou schopni vykovávat obvyklé činnosti, mohou skončit i upoutaní na lůžku. Podle Centra pro kontrolu nemocí (Center for Disease Control and prevention) mezi příznaky nemoci patří obrovská únava, problémy se spánkem, myšlením, soustředěním, bolest a závratě.

„Ahoj, lidi. V posledních deseti dnech se mi vrátila vážná nemoc a já jsem doma neschopná toho moc udělat. Moje tělo je příliš slabé na to, aby s nemocí bojovalo, a mně už nezbyla žádná síla – proto jsem se rozhodla ukončit svůj život prostřednictvím asociace Pegasos ve Švývarsku,“ napsala na instagramu už 1. června. Své onemocnění přičítá posilující vakcíně proti nemoci COVID-19. „Byla jsem diagnostikovaná s neléčitelnou chronickou neurologickou nemocí ME/CFS způsobenou boosterem vakcíny, navíc mám podezření na ASL. Tato nemoc mě ochromila, znemožnila mi pracovat, vést společenský život a už vůbec nejsem schopna si života užívat,“ psala Pavelková. Slovenská stanice Markíza informovala, že herečka asistovanou sebevraždu již podstoupila. „Není žádná jiná možnost, jak ukončit mé utrpení než rozhodnutí, které jsem učinila,“ rozloučila se se světem.

 

 

Herečku bylo možné vidět v malých rolích ve filmech Tenkrát v Hollywoodu od Quentina Tarantina nebo ve snímku Babylon z roku 2022.

Pegasos je asociací dobrovolného asistovaného umírání (voluntary assisted dying, VAD), se sídlem v Basileji, která byla založena v srpnu 2019. Společnost nabízí službu asistovaného umírání dospělým lidem bez ohledu na jejich původ, musí však být při smyslech a vědomi si svých činů. Švýcarský trestní zákoník povoluje asistovanou sebevraždu, pokud motiv asistující osoby není zištný a asistující osobou nemusí být pouze doktor. „Proto v Pegasosu pracuje multidisciplinární tým, který zahrnuje, ale není pouze omezen, na doktory,“ je uvedeno na stránkách asociace Pegasos.

Asistovaná sebevražda je ve Švýcarsku legální od roku 1942. V naprosté většině států je eutanázie nelegální, legální je kromě Švýcarska ještě například v Nizozemsku, Belgii, Lucembursku, Německu a Kolumbii. Mezi další organizace poskytující tuto službu patří nezisková organizace Dignitas, SterbeHilfeDeutschland nebo Final EXIT. V České republice je usmrcení člověka na jeho žádost stíhané jako vražda podle paragrafu 140 odstavec 1 trestného zákoníku. „Kdo jiného usmrtí, bude potrestán odnětím svobody na deset až osmnáct let,“ je uvedeno v zákoníku.

Průměrný věk osob z roku 2022, kterým organizace Exit pomohla, je 79,6 roku, zprostředkoval zpravodajský server swissinfo.ch vyjádření německé pobočky organizace. Přibližně 60 procent případů navíc tvořily ženy a většina lidí, kteří užili pomoc organizace, trpěli rakovinou v terminálním stadiu. Případů za rok 2022 bylo u organizace Exit 1125, což dle německé pobočky bylo o 15 procent více než v roce 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Není jiná možnost-pošleme vládu do Švýcarska (chronické lhaní se jinak léčit nedá...), Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 30.06.2023 14:40:51

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …