„Nepodepsali jsme.“ Vyplulo, co bylo těsně před válkou na Ukrajině

10.09.2023 22:21 | Analýza

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga se ruský prezident Vladimir Putin několik měsíců před napadením Ukrajiny snažil se Severoatlantickou aliancí vyjednávat skrze smlouvu podmínky, v nichž deklaroval, že Rusko sousední zemi nenapadne, pokud bude přistoupeno na dvojici požadavků. „Nepodepsali jsme,“ podotkl Stoltenberg a před poslanci Evropského parlamentu zavzpomínal, co předcházelo válečnému konfliktu a aktuálnímu rozšiřování NATO. Putinovy podmínky se měly týkat rovněž i obrany Česka.

„Nepodepsali jsme.“ Vyplulo, co bylo těsně před válkou na Ukrajině
Foto: Repro ČT24
Popisek: Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí
Co předcházelo ruskému napadení Ukrajiny, Stoltenberg zmínil v tomto týdnu během své řeči na společném zasedání výboru pro zahraniční věci a podvýboru pro bezpečnost a obranu Evropského parlamentu, kde zdůraznil důležitost spolupráce EU a NATO, jelikož bude v obou organizacích po vstupu Švédska do NATO již 96 procent občanů zemí Evropské unie a členy v NATO budou s výjimkou Irska, Kypru, Malty a Rakouska již všechny zbývající země EU. 
 
Právě vstup Švédska a především Finska – tedy zemí, které dlouhá desetiletí zastávaly neutralitu – do NATO je podle Stoltenberga historickým milníkem.
 
Pozadí aktuálního rozšiřování NATO začalo podle generálního tajemníka NATO již několik měsíců před samotným ruským napadením Ukrajiny. Poslancům Evropského parlamentu sdělil, že vše mělo začít na podzim roku 2021, kdy se ruský prezident jal jednat s NATO o podmínkách, za kterých by deklaroval, že Ukrajinu nenapadne.
 
Stoltenberg podotkl, že tehdy nešlo jen o Putinova prohlášení, ale ruský prezident v té době skutečně poslal NATO návrh smlouvy, v níž slíbil, že sousední země nebude terčem ruského útoku, pokud Severoatlantická aliance na oplátku stvrdí, že se již nebude rozšiřovat. 
 
Nešlo však pouze o otázku rozšiřování NATO, podmínkou Putina pro nenapadení Ukrajiny mělo být i odstranění vojenské infrastruktury Aliance ve všech spojeneckých zemích, které vstoupily do NATO od roku 1997, což by de facto znamenalo, že by tak musely učinit kromě pobaltských zemí i všechny země Visegrádské skupiny včetně České republiky. 
 
Generální tajemník NATO uvedl, že takovéto Putinovy podmínky pro zachování míru na Ukrajině – jež by se týkaly i obrany České republiky – Severoatlantická aliance odmítla, jelikož by to znamenalo, že by se státy střední a východní Evropy najednou musely stát členskými zeměmi NATO „druhé třídy“, a ještě by tato obranná Aliance ztratila možnost přibírání dalších zemí, které by měly v budoucnu o členství v ní zájem. „Byla to podmínka, aby nenapadl Ukrajinu. To jsme samozřejmě nepodepsali,“ vzpomenul Stoltenberg s tím, že se nyní kvůli Putinovu rozhodnutí zaútočit na Ukrajinu „stal pravý opak“ a členství v NATO nyní podporují i Finové a Švédi.
 
„(Putin) tak šel do války, aby zabránil NATO v blízkosti svých hranic. Dosáhl přesného opaku. Získal větší přítomnost NATO ve východní části Aliance a také nyní spatřuje, že do aAliance již vstoupilo Finsko a Švédsko se taktéž brzy stane jejím plnoprávným členem,“ komentoval důsledky Putinových kroků Stoltenberg.
 
„Pro severské země je to dobré. Je to dobré pro Finsko a Švédsko. A je to dobré i pro NATO. A ukazuje to, že když prezident Putin napadl evropskou zemi, aby zabránil dalšímu rozšiřování NATO, dostává se mu přesného opaku,“ zmínil ještě. 
 
Válka na Ukrajině spolupráci NATO s Evropskou unií podle Stoltenberga ještě více propojila a je důležité, že nyní státy obou organizací drží při sobě. „Jedná se o nejbrutálnější a největší válku, jakou jsme v Evropě zažili od druhé světové války,“ upozornil.
 
Míní, že se Putin dopustil dvojice velkých strategických chyb, z nichž první byla, že Rusko podcenilo Ukrajinu a ukrajinské odhodlání se bránit, a druhá měla být ta, že Putin podcenil i samotné členské země NATO a EU. „Podcenil nás. Naši ochotu, naše odhodlání podpořit Ukrajinu, stát při ní, a to ekonomickými sankcemi, politickou podporou, ale v neposlední řadě i podporou vojenskou,“ zaznělo. 
 
Ukrajina nyní má díky podpoře od zemí NATO a EU již mít podle Stoltenberga podporu, kterou nikdo na začátku války neočekával, a Ukrajinci již dnes operují „s vyspělým dělostřelectvem, s řízenými střelami dlouhého doletu, s vyspělými systémy protivzdušné obrany, se spoustou munice a v neposlední řadě s výcvikem od EU a od spojenců NATO“.
 
Kyjevu se navíc snaží pomáhat mnohé státy stále více a generální tajemník NATO pronesl, že Nizozemsko, Dánsko a také Norsko již plánují Ukrajině dodat i letouny F-16, přičemž mnoho dalších zemí chystá přípravu i pro ukrajinské piloty a techniky.
 
Ukázal i na ukrajinský postup na bojišti, který má dokazovat důležitost spojenecké podpory pro napadenou zemi. „Jsou to těžké boje, těžké boje, ale podařilo se jim prolomit obranné linie ruských sil a postupují vpřed,“ pronesl pár slov i k aktuálním tvrdým bojům během ukrajinské protiofenzivy. 
 
Stoltenberg zdůraznil, že Rusové nemohou ostatním suverénním státům přikazovat, co smějí a nesmějí. „Národy jsou suverénní. Národy rozhodují samy o sobě a Ukrajina má samozřejmě právo rozhodnout o své vlastní cestě. A je na Ukrajině a spojencích v NATO, aby rozhodli, kdy se Ukrajina stane členem Severoatlantické aliance. Rusko nemůže vetovat členství žádného suverénního nezávislého státu v Evropě,“ zaznělo.
 

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí
NATO má podle něj nyní kromě podpory Ukrajiny coby spojence NATO ještě úkol v zabránění eskalace konfliktu. „Proto jsme již zvýšili naši přítomnost ve východní části Aliance, abychom Moskvě vyslali velmi jasný signál. Abychom odstranili jakýkoli prostor pro nedorozumění, chybnou kalkulaci. NATO je tu od toho, aby bránilo každý centimetr území členských zemí, jeden za všechny, všichni za jednoho,“ vyjevil Jens Stoltenberg ve své řeči k europoslancům, jakou metodu NATO zvolilo k tomu, aby Rusku vyslalo signál, kde stojí nepřekročitelná hranice.
 
Putin v květnu loňského roku na rozhodnutí Finska a Švédska vstoupit do NATO reagoval dle agentury Reuters s tím, že Rusko nemá s uvedenými státy „žádný problém“, a jejich vstup do NATO tak není pro Rusko „žádná bezpečnostní hrozba“. 
 
Právě rozšiřování NATO přitom bylo Putinem během jeho projevu o několik měsíců dříve označováno za důvod, proč se rozhodl pro invazi na Ukrajinu. „Je skutečností, že jsme se posledních třicet let trpělivě snažili dosáhnout dohody s předními zeměmi NATO o zásadách rovné a nedělitelné bezpečnosti v Evropě. V reakci na naše návrhy jsme se vždy setkávali buď s cynickým podvodem a lží, nebo s pokusy o nátlak a vydírání, zatímco se Severoatlantická aliance navzdory našim protestům a obavám nadále rozšiřovala,“ řekl Putin během svého projevu v den zahájení ruského útoku na Ukrajinu 24. února loňského roku. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Manipulátor Stoltenberg používá v této souvislosti jednu osvědčenou techniku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 11.09.2023 13:07:48
snaží se vsugerovat dojem, že existují země, ve kterých se sami od sebe rozhodli vstoupit do NATO a NATO jim přece nemůže stát ve štěstí. Tedy NATO se rozšiřovat nechce, ale ostatní do něj touží vstoupit. Přitom je to právě naopak - je to NATO, které se cíleně a záměrně snaží obklíčit Rusko a postavit všude kolem jeho hranic své základny. Ukrajina se nerozhodla vstoupit do NATO, NATO (USA) na Ukrajině zorganizovalo v roce 2014 násilný puč, po němž si do vlády dosadili svoje loutky a až tyto americké loutky projevili přání vstoupit do NATO. Tedy nikoliv Ukrajina, ale americké loutky. Stejné loutky zařídili vstup do NATO i u nás po organizovaném státním puči v roce 1989, lidu se nikdo neptal.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…