„Nesnášet cyklisty, to je jako být rasista.“ V USA na to jedna paní kápla

16.06.2023 17:20 | Ze sítí

MONITORING Po srážce s vozidlem zemřel světový šampion v cyklistice Ethan Boyce. Sociálními sítěmi se začaly šířit nenávistné komentáře na adresu cyklistů. Bývalá zdravotní sestra a cyklistka Ruth Maloneová ze San Francisca se nad touto nenávistí pohoršuje, je tím podle ní povzbuzováno násilné chování vůči cyklistům a negativní stereotypy o cyklistech podle ní vytváří nenávistnou atmosféru. Podpora těchto komentářů je podobná jako podpora rasistických, homofobních, sexistických a transfobních komentářů. Je to o udržení statusu quo, říká.

„Nesnášet cyklisty, to je jako být rasista.“ V USA na to jedna paní kápla
Foto: David Soeldner
Popisek: Global Games 2019 - ilustrační foto

Ruth Meloneová zveřejnila v San Francisco Chronicle komentář, v němž popisuje, že narůstá neodůvodněná nenávist k cyklistům krátce poté, co jeden z očitých svědků zveřejnil na internetu zprávu o nehodě, při níž v dubnu v San Franciscu zemřel světový šampion v cyklistice Ethan Boyce. Zemřel při srážce jeho kola s vozidlem.

Ke zděšení Meloneové se internetem se okamžitě začaly šířit kritické zprávy na adresu všech cyklistů. Lidé si stěžovali, že cyklisté nedodržují dopravní předpisy a měli by být k autům ohleduplnější. Další z názorů na internetu tvrdil, že populace aut v San Franciscu je jednou z nejhustějších v zemi a jezdit na kolech je tam tedy velice riskantní, cyklista si tak za to de facto může sám, když takto hazarduje se životem. Proti tomuto všemu se Meloneová důrazně ohrazuje a nesouhlasí ani s tím, že si cyklista za nehody může sám už jen tím, že na kolo nasedne.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21471 lidí
Na místě Boyceovy smrti byl umístěn památník, který byl od té doby již dvakrát poničen vandaly. „Kdo to dělá? Někdo, kdo si troufá fyzicky realizovat svou nenávist k cyklistům,“ míní Meloneová.

Takovéto násilné chování proti cyklistům je podle ní navíc povzbuzováno šířením negativních stereotypů o nich a lidé tím, že opakují negativní představy o cyklistech nebo úmyslně vytváří nenávistnou atmosféru, vytváří atmosféru k útokům na cyklisty. Podporování těchto nenávistných komentářů na sociálních sítích je tak dle Meloneové stejné, jako podpora a tolerance rasistických, homofobních, sexistických nebo transfobních komentářů, které také ohrožují a útočí na určité minoritní skupiny lidí.

„Nenávist k cyklistům nakonec pramení ze stejného místa jako rasismus, sexismus, homofobie a transfobie: z touhy udržet status quo, který znevýhodňuje jedny před druhými,“ vysvětluje Meloneová a dodává, že konfliktů s cyklisty přibývá tam, kde nejsou jízdní kola považována za legitimní způsob přepravy. „Ale stejně jako homosexuálové už nechtějí skrývat svou sexuální orientaci, cyklisté už se nechtějí spokojit s drobky, pokud jde o využívání našich veřejných komunikací,“ tvrdí Meloneová.

Cestou k tomu je podle Meloneové výstavba oddělené silniční infrastruktury, která by cyklistům měla umožňovat bezpečné cestování. „Do té doby se ti z nás, kteří používají jízdní kola – pro své pochůzky, dojíždění do práce a do školy, nákup potravin – budou i nadále domáhat svých práv jakožto uživatelů silnic,“ píše s tím, že cyklisté si nezaslouží vystavení rizikům šíření nenávistných stereotypů.

„Nenávist vůči cyklistům škodí všem. Je načase, abychom ji označili za špatnou,“ uzavírá svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…