„Netlačí ho ani Američani, ani z Bruselu. Volte ho!“ Josef Skála získal vzácnou podporu

20.08.2022 17:08

Prezidentské volby pomalu klepou na dveře, paleta zájemců o účast v boji o Hrad je poměrně široká a mnoho dalších svou kandidaturu ještě zvažuje. Také některé známé osobnosti už veřejně vyslovují podporu svým favoritům. Pro Ivana Vyskočila a spisovatelku Lenku Procházkovou jím je Josef Skála, kandidát KSČM. „Je pevný ve svých přesvědčeních. Netlačí ho ani USA, ani Brusel,“ shodují se. Podívejte se i na další důvody, proč se právě Skálovi rozhodli dát svůj hlas.

„Netlačí ho ani Američani, ani z Bruselu. Volte ho!“ Josef Skála získal vzácnou podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Skála

„Nejste-li miliardář nebo tunelář – musí vyjít jako nejlepší volba. KSČM vyšle do boje o Pražský hrad Josefa Skálu. Než jej necháte onálepkovat různými novináři a samozvanými komentátory, zkuste jej porovnat s tím, co se zatím v prezidentském klání nabízí. Pak vám jednoznačně – nejste-li miliardář nebo tunelář – musí vyjít jako nejlepší volba,“ uvedla začátkem února v tiskové zprávě předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

„Byl bych rád mluvčím široce pojaté sestavy,“ říká ke své kandidatuře na prezidenta Skála, který chce oslovit politicky aktivní veřejnost, která hledá alternativu. Mohou to být politické iniciativy, kandidatura tedy bude nejen s KSČM. K účasti ve volbě za komunisty ho podle něj osobně vyzvala předsedkyně Konečná.

Jeho škála příznivců se každým dnem rozšiřuje, mezi ty nejnovější z řad veřejně známých osobností se přidal také herec Ivan Vyskočil a signatářka Charty 77 Lenka Procházková.

„Možná že je vám s podivem, že zrovna já podporuji kandidaturu pana Skály. Ano, já, který jsem nebyl ani v pionýru, ani v SSM, ani nikde jinde. Podporuji pana Skálu právě proto, protože on na rozdíl od jiných kandidátů nemění své přesvědčení, zůstává pořád stejný. Zůstává vlastencem, zůstává člověkem, který je s lidmi České republiky, a který pro ně chce něco udělat “ vyzdvihuje herec přednosti Josefa Skály.

„A víte ještě, proč ho podporuji? Protože u pana Skály jsem si naprosto jistý, že ho před sebou netlačí ani Američani, ani z Bruselu! Volte ho,“ vyzývá Vyskočil své spoluobčany v krátkém videozáznamu.


 

Pevný postoj ve svých přesvědčeních a názorech u Skály oceňuje také spisovatelka Procházková, je načase prý přestat být vazaly cizích mocností.

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí
Nejdříve Procházková v textu, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, zavzpomínala na minulost, která ji se Skálou spojovala. „Josef Skála, člověk s takzvaně špatnou mediální pověstí, mě při osobním seznámení překvapil svým humorným nadhledem nad tímto nálepkováním. Moje obezřetnost tím značně polevila, nicméně mi trvalo ještě rok, než jsem poznala, že je vlastně klaďas. Jako spisovatelka vím, že takové tajnosnubné postavy jsou pro čtenáře přitažlivé, protože dokážou změnit směřování příběhu a někdy se z okrajové pozice stanou hybatelem dění,“ píše ve svém vyjádření.

Josef Skála však podle Procházkové nebyl nikdy outsider. „V době, kdy já jsem pracovala jako ‚diplomovaná‘ uklízečka a psala pro samizdat první povídky a knížky, se tento vzdělaný mladý muž stal předsedou Mezinárodního svazu studentstva. Organizoval konference, cestoval, psal a stýkal se s lidmi, kteří se stali legendou už za života, a oni v něm viděli mladého, nadějného kolegu, pokračovatele snu o socialismu. Tato zářná etapa života Josefa Skály skončila listopadovým převratem. Na rozdíl od mnohých taky komunistů ze strany nevystoupil a nedistancoval se od ideálů, kvůli kterým do ní vstupoval,“ pokračuje spisovatelka.

Poprvé společně vystoupili na mírové demonstraci organizované iniciativou NE základnám. „Mluvil tam suverénně bez papíru, zatímco já svůj projev četla. Ovšem Josef měl dlouhou průpravu táborového řečníka,“ oceňuje kandidátův rétoricky um. Sbližování jejich názorů na minulost, současnost a budoucnost České republiky pak probíhalo víc než deset let.

Na možné rýpavé poznámky, že právě někdejší chartistka a muž s mediální nálepkou „stalinista“ jsou dnes dobrými přáteli a spolupracují v několika občanských iniciativách, Procházková podotýká, že jí připadá divné, že její někdejší kamarádi a spolupracovníci z disentu, kteří se stále zaklínají demokracií, dnes podporují cenzuru, která z nás kdysi udělala zakázané autory, a že slovo vlast pokládají za přežitek.

Jeden z nezapomenutelných spontánních projevů podle ní vyslovil Josef na pohřbu svého kamaráda Miroslava Ransdorfa, statečně v něm kritizoval i politiky vlastní strany za to, že svou nečinností a snad i nedostatkem lidské slušnosti přispěli k předčasné smrti velkého evropského vzdělance a českého vlastence, muže, který nám dnes tak chybí.

„Josef Skála je nejen politik, publicista a vysokoškolský pedagog, ale především historik, a snad i proto dokáže naši současnost vnímat bez zoufalství. Stále věří ve skryté síly národa, které se opakovaně probouzely v těžkých dobách,“ dodává Procházková s tím, že spolu často debatovali o fenoménu českého národního obrození a oba si myslí, že nazrál čas něco podobného zopakovat.

„Spoléhat se na pomoc zvenčí je v této době iluzorní. Jako vazalský stát bohužel stojíme na špatné straně, ale mnoho lidí to netuší nebo si to nechce připustit,“ poukazuje na obrovskou moc médií. Skálova energie i odvaha něco pomoci zachránit je podle ní něco, co suverénní Česká republika potřebuje.

„Josef do televizních debat o historii a politice už zván nebývá, jeho znalostí a argumentačních schopností se moderátoři a jejich hosté právem bojí. Jsem si jista, že těch zákonem vyžadovaných padesát tisíc podpisů na kandidátní listinu pro prezidentské volby Josef Skála získá. 

Kdyby se pak v lednovém klání vítězem nestal, jeho mediální vystoupení a veřejné debaty s ostatními kandidáty mohou přispět k tomu, že i diváci a posluchači, kteří uvízli v předsudečné nenávisti vůči tomuto muži, změní názor. A nejen na Josefa Skálu, ale i jeho soupeře v kampani,“ je si jista Procházková.

„Ani předem nabiflované odpovědi uchazečů o nejvyšší post ve státě na domluvené otázky od ‚jejich‘ moderátorů totiž nedokážou z nýmandů vytvořit myslitele. A naopak podjatost stejných novinářských ‚es‘ vůči Josefu Skálovi nebude stačit na to, aby tohoto vzdělance a vlastence ‚přeformátovala‘ na nedouka a zemského škůdce. Docela se na ten televizní seriál těším,“ zakončuje spisovatelka svůj text k podpoře Skály v prezidentském klání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …