„Nevědomky otevírají dveře mnohem větší hrůze!“ Markéta Šichtařová na poslední chvíli oslovuje lidi jdoucí demonstrovat za „chvilkaře“

15.11.2019 18:44

Při sobotní demonstraci na Letné chce spolek Milion chvilek dát premiérovi Andreji Babišovi (ANO) ultimátum. Buď vyřeší svůj střet zájmů, zbaví se holdingu Agrofert a médií a odvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), anebo ať sám odstoupí. V opačném případě vypukne další vlna protestů. A proč na Letnou v žádném případě nepůjde ekonomka Markéta Šichtařová? O tom napsala na svém facebookovém profilu.

„Nevědomky otevírají dveře mnohem větší hrůze!“ Markéta Šichtařová na poslední chvíli oslovuje lidi jdoucí demonstrovat za „chvilkaře“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

„Chci říct, proč na Letnou v žádném případě nepůjdu. Většina lidí, která půjde, to myslí dobře a štve je oligarchizace Česka. V mnohém mají pravdu. Já se ale domnívám, že sedli na lep,“ poznamenává Šichtařová a vrací se ve svých slovech k roku 1948, kdy v únoru bylo mnoho lidí nespokojeno s politickou situací. 

„Nakonec vláda neodolala tlaku jak zevnitř z politiky, tak tlaku ulice, a rezignovala, což otevřelo víceméně legálně cestu komunistům k moci. Valná část lidí na ulici si tehdy vůbec neuvědomovala, jakému zlu dobrovolně otevřela dveře,“ sdělila.

Anketa

Uvažujete o účasti na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné?

5%
95%
hlasovalo: 26944 lidí
Následně pak hovořila o roku 2019. „Rudý socialismus už netáhne, táhne socialismus zelený. My Středoevropané jsme vůči němu relativně nedůvěřiví, protože víc než západ a sever Evropy si uvědomujeme, která bije. Ale Evropa jako celek to dosud v plné míře nepochopila. Pro mě nejabsurdnější aktuálně je, kolik lidí pořád nechápe, že kecy o CO2 & spol. jsou zrovna takovými kecy, jako byly v roce 1948 ty o vykořisťování dělníků zlými kapitalisty. Až to pochopí, může být pozdě,“ zmínila. 

Cílem pořadatelů demonstrací je podle jejích slov pád stávající politické reprezentace. „Však se podívejte, kdo a o čem na tribunách řeční. Aktuální politici jsou katastrofální, o tom žádná, mají bednu másla na hlavě. Jenomže tihle politici kopou v podstatě sami za sebe, nezajímá je žádná ideologie, zajímá je jejich vlastní profit. Když vám vládnou oligarchové, dobré to není, ale dá se to přežít. Dá se to přežít líp, než když vám vládne fanatická ideologie. A já mám strach, že pokud by se (ryze hypoteticky) ulici podařilo položit vládu či prezidenta, otevřelo by to tak jako v únoru 1948 dveře ještě něčemu mnohem horšímu. Tehdy před více než 70 lety rudí brali továrny a pole. Dneska by vám zelení brali byty a auta. Tehdy centrálně plánovali ekonomiku. Dneska v eurozóně ji už v podstatě centrálně plánují taky. Ti, kdo budou na Letné volat v dobré víře po odstoupení premiéra, nevědomky otevírají dveře mnohem větší hrůze,“ uzavřela.

Na sobotním protestu vystoupí biskup Václav Malý, signatářka Charty 77 Dana Němcová či Jana Filipová, která Babiše žalovala kvůli výroku o demonstrantech. Soud nepravomocně rozhodl o omluvě, Babiš se proti verdiktu odvolal. Demonstraci podpoří také sedláci, kteří přijedou do Prahy na traktorech.

Dosavadní protesty, které Milion chvilek pořádal proti Babišovi a za nezávislost justice, vyvrcholily červnovou demonstrací na Letné, která byla největší od roku 1989. Podle organizátorů na ni dorazilo čtvrt milionu lidí, podle operátora T-Mobile 283.000 lidí, policie hovořila o zhruba 200.000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…