„Nezdvořák Xaver“: Šéf Rozhlasu mu umyl hlavu. Ale na druhou stranu...

07.01.2021 8:46

Člen Rady ČT a moderátor internetové televize XTV a Českého rozhlasu Luboš Xaver Veselý čelí kritice za to, jak nevhodně se vyjadřoval o své kolegyni z Českého rozhlasu Veronice Sedláčkové. Té se posléze zastala Nora Fridrichová i další novináři. Mluvčí veřejnoprávního rozhlasu Jiří Hošna uvedl, že byl Veselý upozorněn, že se lidé mají chovat slušně. Jenže tím to neskončilo. Své k celé kauze řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Sám prý čelí tlaku. I ze strany kolegů. Více k tomu řekl i moderátor Veselý.

„Nezdvořák Xaver“: Šéf Rozhlasu mu umyl hlavu. Ale na druhou stranu...
Foto: repro TV Barrandov, tan
Popisek: Luboš Veselý na Barrandově

Moderátor internetové televize XTV a spolupracovník Českého rozhlasu Luboš Xaver Veselý, je znám tím, že se nezdráhá říkat, co si myslí. I když to znamená, že by se to mohlo někoho dotknout, nebo ho to dokonce urazit.

Svou pověst znovu potvrdil i ve svém streamu vysílaném již v roce 2021, kde o moderátorce publicistiky Veronice Sedláčkové, prohlásil, že je „zatížená genderovým, korektním, debilním stylem, tak, aby se zavděčila svým pokrokovým šéfům na ČRo Plus“.

Několik kolegů novinářů se Sedláčkové zastalo. Ozvala se moderátorka pořadu ČT 168 hodin Nora Fridrichová, komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo či novinář Radek Bartoníček ze serveru Aktuálně.cz.

„Moc prosím, dali byste mi echo, až se Český rozhlas veřejně postaví za svou kvalitní novinářku Veroniku Sedláčkovou, do které se sprostě navezl jeho občasný moderátor Luboš Veselý? Nerada bych to propásla, díky,“ napsala na sociální síti Twitter.

„Díky ze ten dotaz. Také se velmi připojuji... Kdysi jsem věřil, že pana Veselého post radního změní k lepšímu, ale krutě jsem se mýlil. Je strašně smutné, že vedení rozhlasu - pokud se nemýlím - se dosud někoho tak slušného, jako je Veronika Sedláčková, nezastalo,“ přidal se Bartoníček.

Mluvčí Českého rozhlasu jim odpověděl. Konstatoval, že by se k sobě lidé měli chovat slušně a Veselý na to prý byl upozorněn svým nadřízeným.

Luboš Xaver Veselý čelí kritice

Luboš Xaver Veselý čelí kritice

Lubox Xaver Veselý čelí kritice

K chování Veselého se vyjádřil také generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Nejprve konstatoval, že Veroniku Sedláčkovou považuje za kvalitní novinářku a moderátorku. „A její práce pro Český rozhlas si vážím,“ zdůraznil pan ředitel na svém webu.

Ale pokud jde o Veselého, Zavoral zdůraznil, že spolupravoník rozhlasu svým chováním neporušil zákon, ani Kodex Českého rozhlasu. Přesto by prý očekával, že se Veselý bude ke své kolegyni chovat slušně.

„Jakkoliv Luboš Xaver Veselý neporušil Zákon o Českém rozhlase, ani Kodex Českého rozhlasu, jeho obhroublé a expresivní výrazy, které směrem k Veronice Sedláčkové vyslal, se mi nelíbí! Nepřijatelná je pro mě i skutečnost, že se tato kritika jednoho rozhlasového kolegy jiné rozhlasové kolegyně objevuje ve veřejném prostoru na místo toho, aby dotyčný kolegyni sám oslovil a s případnou kritickou poznámkou ji třeba dopředu a kolegiálně seznámil. To bych považoval za korektní a hodné standardů práce ve veřejnoprávním médiu,“ uvedl Zavoral.

Konstatoval, že on sám, ale i Luboš Xaver Veselý, musí čelit podobným tlakům jako Veronika Sedláčková.

„Žijeme v době pluralitní, ve které má každý z nás právo svůj názor vyslovit a ostatní mají právo s tímto názorem souhlasit či nesouhlasit. Žijeme ale také v době bezbřehého ultra liberálního výkladu svobody projevu, kde se vedle tohoto práva už neobjevují pojmy povinnost a odpovědnost za vyřčené. Žijeme bohužel také v době enormního rozmachu sociálních sítí, které expresivními, obhroublými a vulgárními výrazy doslova hýří. A tak se ve veřejném prostoru častují různými nálepkami nejen lidé, kteří se vzájemně prakticky vůbec neznají, ale i samotní kolegové navzájem. Sám jsem si touto zkušeností, kdy se na mou osobu ne zrovna lichotivě vyjadřovali i moji kolegové rozhlasáci, prošel a vlastně stále čas od času procházím,“ prozradil Zavoral.

Pod tlakem veřejně pronášených výroků různých osobností se podle Zavorala ocitá i sám Veselý.

„Z pracovních důvodů sociální sítě sleduji, také se v jejich prostředí pohybuji, a vím tak, že i Luboš Xaver Veselý pravidelně čelí ve veřejném prostoru negativním slovním atakům a hodnocením jeho osoby i jeho práce. Mimochodem bohužel také z řad některých kolegů - interních a externích pracovníků ČRo. Možná i proto se k prezentaci svého názoru odhodlal takto veřejně,“ napsal Zavoral.

To však podle pana ředitele nic nemění na tom, že by se měl i Luboš Xaver Veselý v diskusích vyjadřovat slušně a přiměřeně situaci.

„Vždy budu dalek toho, abych někomu bránil v jeho názoru, ale jsem přesvědčen o potřebě vést diskusi kultivovaným a důstojnosti média veřejné služby odpovídajícím způsobem a o potřebě nahlížet na podobnou diskusi stejným metrem. Přeji si, aby se tímto pravidlem řídil Luboš Xaver Veselý, stejně jako každý další rozhlasák. Na nevhodnost svého počínání byl L. X. Veselý důrazně upozorněn ředitelem regionálního vysílání ČRo, v jehož gesci je pořad Xaver a host. Zároveň jsem byl informován, že se pan Veselý k celé věci vyjádřil na svém facebookovém profilu,“ pokračoval generální ředitel rozhlasu.

A jak se k celé věci vyjádřil Veselý?

„Proti paní Sedláčkové nic nemám, a to je zcela z mých slov patrné. Nebylo to myšleno nijak zle, ale ryze věcně. Sám musím často unést mnohem tvrdší kritiku. Chtěl jsem poukázat pouze na problém přehnané politické korektnosti dnešní doby a na prohřešky proti českému jazyku. Asi jsem ale své vyjádření formuloval příliš příkře. Kdo o celé věci četl či slyšel, tak ví, proč píšu,“ uvedl na sociální síti Facebook.

Neodpustil si rýpnutí do pořadu Newsroom ČT24. Označil ho za bulvární.

Luboš Xaver Veselý čelí kritice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …