„Nikde nás v životě takhle nenatáhli. Šestnáct tisíc za pár prťavejch ryb a stolní víno,“ vzpomíná Čech na Korčulu

21.07.2021 4:39 | Seriál

Město Korčula je oblíbené letovisko a hojně navštěvovaný výletní cíl na severovýchodním pobřeží stejnojmenného ostrova v Jaderském moři. Má jen něco málo přes tři tisíce obyvatel. Středem zájmu se stává zejména díky přístavu. A právě u něj před třemi lety zakotvila skupina Pražanů, s nimiž jsme měli možnost v úterý hovořit.

„Nikde nás v životě takhle nenatáhli. Šestnáct tisíc za pár prťavejch ryb a stolní víno,“ vzpomíná Čech na Korčulu
Foto: Jaroslav a Renata Fantovi
Popisek: Chorvatsko, Jaderské moře

Anketa

Je nutné nařídit očkování proti covidu-19 v Česku jakožto povinné?

9%
89%
hlasovalo: 18766 lidí
Hlavní jadranský spoj vede z Korčuly do Dubrovníku, Splitu, Zadaru a Rijeky. Jde o poměrně známá místa, aniž je musíte navštívit. Parta kluků z Prahy se rozhodla krásy zmíněných oblastí prozkoumat na vlastní oči. Pravidelně si prý po dobu několika let z Čech domluví loď, kapitána a vydají se na cestu. „Nemáme nikdo zkoušky, takže nás vozí, v budoucnu to možná změníme. Program je koupání, večer zakotvíme, popijeme, klasika,“ uvedli.

Důvodem toho, že se ozvali, však nebyla jen vzpomínka na průzračné moře. „Četli jsme o cenách ve Vodici. Že tam někdo říkal, jak je drahé jídlo a podobně,“ konstatoval mluvčí zmíněné party vodáků.

Hovořil o pondělním textu ParlamentníchListů.cz, kde jsme psali o tom, že ke konci června se britský pár, na Instagramu o sobě hovoří jako o mladých nomádech, vydal do chorvatské Vodice. Oblíbené letovisko s četnými sportovními, zábavními a společenskými možnostmi leží asi 11 kilometrů severozápadně od Šibeniku při Jadranské magistrále. Zmínění dva cestovatelé se sem vydali, aby prozkoumali prostředí a ceny. Klíčovou se pro ně stala otázka, zdali se do Vodice vydat, jestli to vůbec stojí za to. Při svém průzkumu hned několikrát zmínili vysoké ceny místních restaurací.

„A ještě bych chtěl říct vzhledem k tomu, co už bylo řečeno, že je to tu velmi drahé! Ačkoli je to typické spíše pro centrální Evropu, tak my jsme měli poměrně obyčejné jídlo, byly to kalamáry, měli jsme k tomu colu a fantu a platili jsme přes třicet eur (zhruba 800 korun). Je to jednoduše proto, kolik je tu turistů,“ uzavřel sumář jeden ze zmíněné dvojice.

Skupina nadšenců, s nimiž jsme hovořili, však podobné ceny bere velmi s rezervou.

„Je to nic vůči cenám alkoholu. Nějaké špagety, to si ve finále uděláte sami, to není problém, rybu taky seženete jedna radost, ale alkohol si s sebou moc lidí nebere. A když, je to jedna nebo dvě lahve, určitě ne basy a kartony, to jste odkázaní na místní restaurace.“

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí
Do jedné takové se v menším městečku Korčula před třemi roky vydali.

„Šli jsme normálně do restaurace. Už si nepamatuju, co jsme jedli, ale spíše to byly ryby, protože to ostatní jí člověk u nás, to si moc neužijete. Bylo to dobrý, akorát po tom byl hlad. Pro dospělé lidi je mrňavá ryba se zeleninou spíše předkrm. I tak si pamatuju, že to bylo dost drahé. No každopádně pak jsme si dali ještě pár karaf se stolním vínem. Proč? Protože je to to nejlevnější, ale navíc nám chutná. Nikdo nebyl pod parou, že by se motal, to ani náhodou,“ připomíná.

„Jasně si vybavím, že jsme tam seděli třeba dvě hodiny včetně jídla. Jestli měl někdo trochu potíže s alkoholem, tak účet nás vystřízlivěl okamžitě, chtěli přes 16 tisíc korun. Nejprve jsme si mysleli, že jde o chybu, že si spletli stůl. Pak ale přispěchal provozní, že si nic nespletli. Všechno to vyskočilo právě na těch vínech, nikdy nás nikde takhle nenatáhli. Hrabali jsme po kapsách i pak na lodi, kdo co má, bylo to strašně nepříjemné a doteď si to pamatuju,“ popsal.

A proč to vlastně všechno říkal?

„Vím, že to je naše chyba, ale může se to stát každýmu. Stolní víno bývá to nejlevnější, což se nevylučuje s mou radou, abyste se nejdřív podívali na cenu a potom toho dalších deset dnů nelitovali…,“ uzavřel.

ParlamentníListy.cz přinášejí materiál v rámci cyklu, v němž budeme upozorňovat na zážitky čtenářů právě s Chorvatskem jakožto dlouhodobě populárním místem pro letní dovolené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…