,,Nikdo mi neřekl, že...” Starosta Kolář překvapil. Všechno může být jinak

04.05.2020 7:13

Proč se liší ochranná opatření, pokud jde o starosty Koláře (TOP 09) a Novotného (ODS), kterým údajně něco hrozí z Ruska? To starosta TOP 09 odhalil v rozhovoru s CNN Prima. Prý byl v kontaktu s nakaženým koronavirem, takže to souvisí i s karanténou. Ale je stále přesvědčen, že tu útočník být může. A vláda to podle něho neměla vůbec dopustit. Zato starosta Novotný po nedělních Otázkách Václava Moravce odhalil, že by chtěl do Poslanecké sněmovny. A tam by to komunistům „vysvětlil“.

,,Nikdo mi neřekl, že...” Starosta Kolář překvapil. Všechno může být jinak
Foto: Repro Facebook
Popisek: Starostové Kolář (TOP09) a Novotný (ODS)

Redaktorka Neubergerová uvedla, že pod policejní ochranou je Kolář skoro měsíc, a zeptala se, zda se něco změnilo, což Kolář potvrdil, prý po dohodě s policií upravili režim, aby mohl pracovat a vykonávat své povinnosti, a starosta policii poděkoval za „skvělou práci“. Kolář také uvedl, že se stýká se svými dětmi, které mu chybějí, pouze přes internet. „Mám přirozeně trochu strach. Ale vždy převáží pocit, že ti, na kterých mi záleží, jsou v pořádku,“ vysvětlil.

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

Padla otázka, proč je starosta v takto přísném režimu na rozdíl od starosty Pavla Novotného nebo primátora Zdeňka Hřiba. „Zcela to nelze uvést, ale částečně to souvisí s tím, že jsem byl v karanténě. Byl jsem bohužel v kontaktu s člověkem pozitivně testovaným na COVID-19, takže jsme se s policií domluvili, že to vyřešíme takhle. Policie řekla, že pro mě bude nejlepší se odstěhovat jinam,“ objasnil Kolář okolnosti své separace a ochrany.

Kdy se jeho režim vrátí do normálu, neví a dodává, že je to na policii. „Pokud řekne, že rizika přetrvávají, poslechnu ji. Já bych mohl říct, že chci jiný způsob ochrany, ale nechávám to na policii,“ sdělil. Redaktorka také vyzvídala, zda už policie, nebo dokonce i Kolář zná totožnost údajného traviče s ricinem. Na to Kolář odpověděl, že neví jistě, zda v Čechách někdo takový je.

„Ale osobně jsem o tom přesvědčený. V tisku čtu o agentovi s jedem, chodí mi zcela konkrétní výhrůžky, můj Facebook a e-mail se hemží azbukou, dostávám fotky střelných zbraní a všeho možného. Mně nikdo neřekl, že zná Rusa, který tu je. Ale já zkrátka a dobře věřím tomu, že tu být může,“ prohlásil s tím, že mu policie řekla, že tu riziko je. „Zkrátka hlavou se vám honí spousta věcí a mně se tam honí to, že může být hodně Rusů, kteří pro mě a mou rodinu představují riziko,“ dodal. Prý mu neznámý vyhrožovatelé píší: „Když vám někdo napíše, že si pro mě přijede do Prahy, má samopal a ukáže mi, kde je pravda, tak je zkrátka informace o Rusovi, který mi chce ublížit, validní.“

Nicméně své vyjadřování Kolář kvůli těm, jejichž vidění světa považuje za „špatné a zvrácené“, měnit nehodlá, i přes výhrůžky. „Rusko se chová agresivně a vnucuje nám, jak se máme chovat. A říká nám, jak nakládat se svým majetkem, to myslím sochu Koněva, patřící Praze 6. To nelze,“ říká starosta.

Došlo i na vyjádření Ministerstva zahraničí a české vlády v kauze, tedy že vměšování je nepřípustné, ale k vyhoštění ruského velvyslance se neschyluje. Podle Koláře se mělo postupovat jinak. „Vůbec nemělo dojít k tomu, že nám Rusko začalo vyhrožovat a říkat, co máme dělat. Kdyby pan prezident a vláda od začátku, co se tento příběh začal psát, byli hned na straně občanů ČR a Prahy 6, Rusko by si nedovolilo, co si dovoluje dnes,“ mínil starosta z TOP 09. „Dnešní dění je důsledek dlouhodobé servilní politiky vůči Rusku. Nebýt té, nemusel bych volat, aby vláda reagovala ostřeji a aby kategoricky odmítla ruské vměšování,“ doplnil.

Zastání našel Kolář ve své straně. Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová bude navrhovat, aby se výhrůžkami a hrozbami zabývala dolní komora Parlamentu. Starosta mínil, že by Sněmovna měla dojít k tomu, že takové chování ze strany jiného státu je „nemožné“. „Takové chování musí Sněmovna odsoudit a vyzvat vládu, aby udělala totéž. A aby Ministerstvo zahraničí podniklo konkrétní kroky,“ pravil s tím, že jaké kroky podnikne, už je na uvážení ministerstva, ale redukce ruského diplomatického sboru v ČR je podle něho namístě.

Zmínil, že sochu už před lety nabízel, aby si ji Rusové buď odvezli, nebo přemístili na velvyslanectví, ale ani jednou nebyla nabídka vyslyšena. Což Kolář uvedl i ve dřívějším facebookovém příspěvku, když reagoval na žádosti o „vydání“ sochy.

Nicméně také řekl: „Socha nikdy nebyla ani sovětská, ani ruská. Byla vytvořena českým sochařem Zdenkěm Krybusem za tehdy československé peníze. O navrácení tedy nemůže být řeč. Socha je majetkem Prahy 6 a stejně jako každý jiný majetek podléhá rozhodnutím zastupitelstva Prahy 6. Báchorky o tom, že zastupitelstvo Prahy 6 o soše nesmělo rozhodovat, jsou hodné Chocholouška.“

Zcela jiný přístup praktikuje starosta Řeporyjí Novotný, který se do hledáčku v Rusku dostal kvůli pamětní desce pro vlasovce. Toho vytočily nedělní Otázky Václava Moravce, kde mluvil předseda komunistů Filip. „To jsem měl při včerejší předtáčce pro OVM vědět, že ve studiu bude dnes opět ta svině Vojtěch Filip. Musí tam toho duševního mrzáka zvát. Co jako lži toho chudáka vyváží?“ ptal se Novotný a záhy doplnil: „Jestě jednou řekne, že jsem si požádal o ochranu, a normálně pojedu na ty Kafky a rozbiju tomu zmrdovi hubu.“

Na Facebooku pak Novotný Filipa nazval „bolševickým kolaborantským ubožákekm“ a v diskusi padla otázka, kdy se Novotný komunistů zbaví. „Zkusím Sněmovnu za rok... pokud mě strana pustí na kandidátku, zkusím to... a pak jim to tam vysvětlím,“ přislíbil prozatím komunální politik. Dodejme, že Novotný už neúspěšně kandidoval na místopředsedu ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…