„Objednal jsem se.“ Babiš bude v Bruselu jednat s Junckerem, Tuskem a Vestagerovou

09.11.2018 16:51

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude příští pátek v Bruselu jednat se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. O prodeji hutního podniku ArcelorMittal Ostrava má v plánu hovořit s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou. O programu cesty dnes řekl ČTK. S evropskými politiky chce probrat například směrnici o copyrightu, evropskou debatu o přechodu na jednotný zimní, nebo letní čas, či téma migrace.

„Objednal jsem se.“ Babiš bude v Bruselu jednat s Junckerem, Tuskem a Vestagerovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

„Objednal jsem se, protože na evropských radách není dost času,“ řekl Babiš k chystané návštěvě. V Bruselu se chce připravit na svou cestu do Maroka, kam zamíří kvůli zmírnění dopadů migrace. Chce vědět, jak Evropská komise vyjednává s Afrikou ekonomickou spolupráci.

„Budu samozřejmě mluvit i o té směrnici o copyrightu,“ uvedl. Kontroverzní směrnici, která má majitelům autorských práv poskytnout nárok na podíl z využití jejich děl internetovými giganty, jako jsou Google, YouTube či Facebook, Evropský parlament schválil v prvním čtení v září. Nyní má o konečné podobě normy, kterou pak bude EP znovu schvalovat hlasováním, s členskými státy jednat Evropská komise.

Vestagerové, která má v komisi na starosti hospodářskou soutěž, Babiš už napsal kvůli prodeji ArcelorMittalu dopis, v němž na ni naléhá, aby EK při schvalování kupce hutního podniku prozkoumala transakce s emisními povolenkami a investiční plán potenciálního kupce, britské firmy Liberty House. Nový majitel se nelíbí odborům hutní společnosti. Evropské komisi poslaly námitky proti prodeji podniku firmě Liberty House. Domnívají se, že by prodej huť trvale a nezvratně poškodil. Babiš se zástupci kupce jednal v Praze ve středu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…