,,Okamura roste a poroste!" Vítala uprchlíky, oceněna od Sorose. Má strach

12.05.2021 7:51 | Glosa

Proč se hnutí SPD stává pevnou součástí české politické mapy a o volbách může trhnout zisk přesahující 15 procent? Komentátorka Apolena Rychlíková, která dostává prostor v Českém rozhlase a je držitelkou Novinářské ceny Sorosovy nadace OSF, je z toho v šoku, ale přesto nabízí vysvětlení, jak se to „fašistům“ mohlo povést.

,,Okamura roste a poroste!" Vítala uprchlíky, oceněna od Sorose. Má strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí

Kouzlo Okamurova hnutí „spočívá v tom, že řadě jeho voličů už dávno přestala dávat smysl přesně ta „demokracie“, kterou se při okatém přehlížení největších problémů dnešní doby zaštiťují ti, kterým nic tak zásadního, jako je pád na sociální dno, nehrozí,“ jak píše Rychlíková v komentáři pro levicový web A2larm.

A kritizuje i politické strany, které to umožnily. V čele se dvěma nejsilnějšími politickými bloky, Piráti + STAN a seskupení SPOLU. Ti první se na problémy obyčejných lidí dívají přezíravě a ti druzí se jim ústy některých svých výrazných tváří rovnou přímo vysmívají. Jejich chování prý posílá chudé lidi „do národoveckého vymezování se proti liberalismu i současné podobě demokracie“.

A tento tábor Apolena Rychlíková opravdu nemá ráda. Dcera známého brněnského divadelníka a jednoho z nejčastějších účastníků českých petičních akcí Břetislava Rychlíka byla od roku 2015 jednou z nejvýraznějších tváří kampaně „Uprchlíci, vítejte“, bojující proti předsudkům a nenávisti omezených měšťáků z české kotliny.

Podle jejího výkladu jsou uprchlíci pouhým hromosvodem lidské nenávisti, podobně jako dříve Romové.

Jako redaktorka tehdy objížděla tábory s běženci a v reportážích pak shrnula své poznatky: „Ne samotní uprchlíci, ale právě měsíce ponižujícího zacházení s nimi v českých detencích jsou skutečnou bezpečnostní hrozbou. Chovanec, Haišman a všichni, kteří s neutěšeným stavem v Bělé-Jezové nebo Vyšních Lhotách ... záměrně nic nedělají, totiž vychovávají nevinné zadržené nejen ke strachu a frustraci, ale dost možná i k nenávisti a agresivitě.“

„Ze všech evropských zemí byla snad ta naše nejvíc nastavená proti uprchlíkům. Že s nimi nikdo, až na pár aktivistů a aktivistek nemá žádnou relevantní (ani jinou) zkušenost, je informace, kterou nemá smysl dokolečka opakovat,“ psala ještě v roce 2018.

Okamura je pro ní pokračováním trendu, který tehdy kritizovala u Martina Konvičky i dalších. Trendu, který nazývá předstíraným zájmem o problémy obyčejných lidí. „Společně s postupným úpadkem sociální demokracie i oslabováním hnutí ANO těží z hluboké a nijak nereflektované společenské nespokojenosti nižších středních a nižších tříd a kanalizuje jejich pocity,“ popisuje dále.

Pomáhají mu i politici stran hlavního proudu, kteří chudým lidem zcela jasně naznačují, že pod jejich očekávanou vládou je čeká politika škrtů na úrovni Miroslava Kalouska, jehož působení na Ministerstvu financí má mnoho chudých lidí stále v živé paměti.

CELÝ KOMENTÁŘ APOLENY RYCHLÍKOVÉ

„Na první pohled je Okamurova rétorika absurdní,“ lamentuje veřejnoprávní komentátorka. Ve skutečnosti ale podle ní není zase tak nepochopitelné, proč lidé v beznadějné situaci, kterých po pandemii zcela nepochybně bude přibývat, zvolí právě toto.

Ona sama má ale z Okamurova úspěchu strach. A vůbec prý nejde o to, že je „nejpřesvědčivějším kecalem“ české politiky. „Je skoro nemožné najít jiného politika, který by tak úzkostně skrýval svou druhou tvář a důvody, proč vlastně politiku dělá,“ vysvětluje své obavy. K tomu přidává informace, že „Okamura kvalitní a obětavé členy strany záměrně likviduje a prostřednictvím různých spolupracovníků je diskredituje“ a něco takového se prý dá čekat v případě jeho úspěchu i v celostátním měřítku.

Hnutí SPD získalo v minulých sněmovních volbách 10,64 % hlasů. Ještě vloni některé agentury připisovaly sedm či osm procent, nyní se drží u všech výzkumníků na více než 10 procentech. V posledním měsíci jim dokonce i „Moravcova“ agentura KANTAR CZ, dělající průzkumy pro Otázky Václava Moravce, věští 12 procent.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Podle posledních průzkumů má SPD kolem dvanácti procent. Bylo by naivní si myslet, že je na svém možném maximu. Pokud se bude situace vyvíjet tak jako doposud, mohou Okamurovy preference dál růst, a to klidně na nějakých patnáct procent. S tím, jak se bude zvětšovat nervozita ANO i úpadek ČSSD, bude se předseda a majitel SPD stávat silnějším. Co platí u Babiše – chce-li ho někdo porazit, musí být jednoduše lepší než on – platí u Okamury několikanásobně,“ uzavírá pochmurně Apolena Rychlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…