„Omluvte se!“ Duka zkrotil primátora Hřiba: Ten srovnal Pannu Marii se Stalinem

25.06.2019 12:34

V posledních dnech je diskutovaným tématem obnova mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. Obnovit ho chce sochař Petr Váňa. Ale primátor Hřib z Pirátů a magistrát je proti. Prý kdyby došlo k obnovení sloupu, mohli by za chvíli komunisté usilovat o obnovení Stalinova monumentu na Letné. Za toto prohlášení nyní žádá omluvu arcibiskup pražský Dominik Duka. „Jak mám chápat takovýto políček?“ ptá se primas český a dodává, že píše i jménem politických vězňů.

„Omluvte se!“ Duka zkrotil primátora Hřiba: Ten srovnal Pannu Marii se Stalinem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze byl pískovcový raně barokní mariánský sloup se sochou Neposkvrněné Panny Marie a dalšími sochami na podstavci kolem sloupu. Byl postaven roku 1652 a stržen byl 3. listopadu 1918 rozvášněným davem, který ve sloupu spatřoval symbol svrženého habsburského režimu. Na orgnizaci tohoto davu se podílel český spisovatel a přítel Jaroslava Haška Franta Sauer. Pozůstatky sloupu jsou uloženy v Lapidáriu Národního muzea. Po sametové revoluci začaly snahy o obnovení této památky.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš bude premiérem až do konce tohoto volebního období?

96%
4%
hlasovalo: 26630 lidí

O tuto obnovu se snaží sochař Petr Váňa. V rozhovoru pro magazín Reflex oznámil: „Splnili jsme všechny náležitosti, které předepisuje zákon. Máme závazné stanovisko památkářů, všechna potřebná vyjádření, elektriku, plyn, vodu… Na základě toho bylo vydáno stavební povolení, proti kterému se odvolaly některé spolky, ale tato odvolání byla zamítnuta jako neopodstatněná, protože byla spíš politického rázu. Takže stavební povolení nabylo před dvěma lety právní moci a my na jeho základě můžeme začít stavět. Jediné, k čemu dosud nedošlo, je oficiální předání staveniště ze strany úředníků a vytyčení prováděcích podmínek pro zábor komunikace.“

Nicméně, jak píše iDNES, hlavní město stále nechce umístit repliku mariánského sloupu na Staroměstské náměstí. Zastupitelé na jednání minulý čtvrtek odmítli revokaci původního nesouhlasného stanoviska z roku 2017. Přehodnocení navrhli zastupitelé Jan Wolf (KDU-ČSL), Jan Čižinský (Praha Sobě), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Martin Benda (Praha Sobě).

Proti je primátor Hřib. Svůj postoj vysvětlil na Facebooku: „Nepodporuji obnovu mariánského sloupu na Staroměstském náměstí, stejně jako ji nepodporovali zastupitelé Pirátů v roce 2017. Jedná se o symbol porážky myšlenky tolerance, která je stále aktuální. Připomíná násilné prosazování jedněch ideí na úkor jiných. Jako takový je tedy zosobněním zbytečného konfliktu. Připomínám, že stržení sloupu podpořil i Tomáš Garrigue Masaryk a Ferdinand Peroutka, protože sloup byl tehdy vnímán jako symbol habsburské nadvlády. Replika sloupu může být nepochybně vystavena někde v muzeu s odpovídajícím výkladem, který události kolem něj zasadí do historického kontextu. Jinak bychom brzo mohli čelit pokusům komunistů o obnovu monstrózního pomníku Stalina na Letné (tzv. ‚Fronty na maso‘), coby celoevropsky unikátní připomínky tehdejšího výtvarného vyjádření.“

Na jeho slova reagoval arcibiskup pražský Dominik Duka ve veřejném dopise zveřejněném na stránkách arcibiskupa.

„Vážený pane primátore,

nerad, ale musím reagovat na Vaše slova, kterými srovnáváte usilí o obnovení mariánského sloupu s potenciálním úsilím komunistické strany o znovupostavení Stalinova pomníku na Letné. Věřím, že jste tato slova pronesl v rozčilení, aniž byste uvážil souvislosti, co znamenala komunistická diktatura, jejíž výsledky posuzuje zákon č. 198/1993 Sb. O zločinech protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, a rovněž co symbolizuje postava J. V. Stalina.

Činím tak nejenom jako pražský arcibiskup a primas český, ale jako bývalý politický vězeň jménem jak katolíků, tak dalších věřících, kteří si uvědomují roli Panny Marie jako matky Ježíše Krista na vznik a růst naší křesťanské, resp. západní civilizace.

Píši tyto řádky také jménem všech, které musí urážet rozhodnutí zastupitelstva pražského magistrátu, které bylo vyprovokováno a pokouší se zvrátit stavební povolení lidmi, kterým kraluje bývalá paní poslankyně, soudružka Semelová. Odpusťte, ale jak mám chápat takovýto políček? Netrpím přecitlivělostí, ale pouhá čest mi velí zvednout hlas.

Laskavě Vás žádám, abyste tato slova napravil potřebnou odpovědí s omluvou, jinak bych musel tento list považovat za veřejný.

S pozdravem

Dominik kardinál Duka OP

Celý dopis ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…