„Orbána zastavit. EU jako spolkový stát!“ Německý vládní politik jel. A vrátilo se mu to

15.06.2022 8:14 | Glosa

Německý spolkový parlament působí třeba ve srovnání s tím českým nudně a akademicky, ale i tam se mohou odehrát zajímavé přestřelky. Zejména pokud se tématem stane Maďarsko. O rozpravě s českou stopou referoval německy vycházející maďarský web Budapester.

„Orbána zastavit. EU jako spolkový stát!“ Německý vládní politik jel. A vrátilo se mu to
Foto: Screen vysílání Bundestagu
Popisek: Petr Bystroň, poslanec za AfD

Vše mělo předehru v Evropském parlamentu, kde se do Maďarska pustila Katarina Barleyová, německá místopředsedkyně sněmu za sociální demokracii. V Berlíně na ni pak navázal Michael Georg Link, poslanec FDP.

Svobodní demokraté představují tvrdou linii Scholzovy vlády ve vztahu k Ukrajině a poslance rozčílilo Orbánovo zpochybňování protiruských sankcí. A to do té míry, že začal požadovat nejen prolomení principu jednomyslnosti, ale rovnou vytvoření „spolkového státu“, tedy evropské federace, kde by v Bruselu či Štrasburku sídlily federální orgány.

„Chceme více většinového hlasování v EU. A chceme směřovat ke spolkovému uspořádání, i když to samozřejmě daleko přesahuje toto volební období,“ uzavřel poslanec FDP.

Reagoval na něj poslanec opoziční AfD Petr Bystroň. Poslanec s českými kořeny je předsedou parlamentní skupiny pro vztahy se Slovenskem, Českem a Maďarskem, ale připomněl, že velkolepé plány kolegy Linka se dotýkají i všech dalších malých členských států, pro které je současné uspořádání zárukou a pojistkou.

PODROBNOSTI V NĚMČINĚ ZDE

„Toto je vaše chápání demokracie?“ ptal se kolegy. Pak připomněl, že Viktor Orbán byl zvolen ve své zemi 54 procenty hlasů, což je většina, o které se v Německu žádnému politikovi ani nezdá. „Má velmi silný mandát k zastupování svého lidu. Opravdu si demokracii představujete tak, že se ho budete snažit srovnat do řady?“

Pak připomněl i slova europoslankyně Barleyové, která nejen Maďarsku hrozila pozastavením hlasovacích práv (to už je na verbální úrovni v Bruselu poměrně běžný výrok), ale dokonce pronesla, že „v Maďarsku už se nedá mluvit o demokratických a ústavních poměrech“. Orbán si podle ní „kousek po kousku“ vzal do svých rukou celou zemi.

Bystroň reagoval tím, že její slova aplikoval na Německo. V situaci, kdy vláda vylučuje opozici z parlamentní činnosti a policie rozhání protivládní demonstrace způsobem, nad kterým se začíná pozastavovat i zvláštní zpravodaj OSN, věta „už se nedá mluvit o demokratických a ústavních poměrech“ sedí spíše na tuto zemi. Podobná obvinění jsou proto „neúnosná drzost“.

Stejně tak se prý dá klidně říci, že si vládní strany kousek po kousku berou všechnu moc.

 

 

Podstatou ale podle něj není debata o tom, jaký kousek si kdo vzal, ale neuvěřitelná arogance vůči partnerovi. „Britové již kvůli podobné aroganci opustili EU. Nikdo totiž nechce, aby mu Brusel nebo Berlín diktoval, jak má ve své zemi vládnout.

Proto by podle něj neuškodilo, kdyby se paní Barleyová Viktoru Orbánovi omluvila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…