„Paní, jak se máte?“ „Zavolám policii.“ Stropnický ve fabrice: Scéna, kterou si bude pamatovat

21.07.2021 7:54 | Ze sítí

Očekávaná dvojka sociálních demokratů v Praze, Matěj Stropnický, vyrazil s Janou Maláčovou na kontrolu do jedné české firmy, zda nejsou tamní zaměstnanci přetěžováni nebo okrádáni na mzdě. Proti kontrole ředitel nic neměl. Ale když si chtěl Stropnický popovídat s jednou zaměstnankyní, se zlou se potázal. Jednak od ředitele firmy a také od SPD.

„Paní, jak se máte?“ „Zavolám policii.“ Stropnický ve fabrice: Scéna, kterou si bude pamatovat
Foto: Repro Facebook
Popisek: Matěj Stropnický na inspekci práce v Teplicích

Anketa

Je nutné nařídit očkování proti covidu-19 v Česku jakožto povinné?

9%
89%
hlasovalo: 18766 lidí
Mnozí si jistě vzpomenou, že Matěj Stropnický vedl stranu, které byl členem od roku 2003, tedy Zelené, do voleb v roce 2017. Od té doby však uplynulo mnoho vody a nyní Matěj Stropnický podle posledních zpráv bude dvojkou na kandidátce ČSSD v Praze, hned za Janou Maláčovou. Obecně se Stropnický začal ideologicky odlišovat od strany, ve které byl velice dlouho členem a směřuje spíše k sociální demokracii.

S ministryní práce a sociálních věcí evidentně spolupracuje již teď. Podle svých slov se účastnil náhlé kontroly firmy Personna International CZ, s.r.o. v průmyslové zóně Krupky na Teplicku. Spolu s třiceti inspektory práce, dvaceti policisty a celníky. „Jde o to, aby se začalo vážně hlídat to základní: od kdy do kdy a co za to," říká Stropnický.

Jak uvedl, firma má 900 zaměstnanců ve třísměnném provozu, na místě jich bylo tedy 300. Vyrábí žiletky na jedno použití. „Inspektoři si začali nabírat jednotlivé zaměstnance a vyplňovat s nimi dotazníky o pracovní době, vyplácené mzdě, přesčasech atd., které budou poté několik týdnů konfrontovat se smlouvami, které poskytne firma," uvedl politik.

„Nás s Janou (Maláčovou) se ovšem záhy, zdvořile a neodbytně ujal pan ředitel, jemuž se všechno na firmě zdálo pochopitelně bezvadné. Zaměstnance jsme průběžně zdravili, takže jsem v jednu chvíli využil toho, že je pan ředitel o pár kroků napřed, vrátil jsem se k jednomu ze strojů a ženy u nich oslovil. Ředitel byl ovšem vzápětí opět u mě, přičemž začal okamžitě vyhrožovat, že zavolá policii a nechá mě vyvést, jestli budu mluvit se zaměstnanci," píše Stropnický. A dumá, co by mu „spokojená" zaměstnankyně mohla říct závadného.

„Bylo to poprvé, tak jsem se podvolil, příště ale počkám na tu policii, ona se totiž účastní inspekcí, aby kontroly prosadila, a ne aby asistovala řediteli, který se bojí, že zaměstnanec řekne něco jiného, než má nařízeno," slibuje Matěj Stropnický a dodává, že na další jede za několik dní, výsledky pak budou zveřejněny v srpnu a v září.

Předběžné hodnocení firmy je nicméně možné nalézt už na stránce Atmoskop. Platy ve firmě hodnotilo celkem 33 pracovníků, z nichž nejvíce si myslí, že by jejich mzda mohla být lepší, ale nestěžují si. Dalších deset má za to, že jsou placeni slušně, tři dokonce velmi dobře. Pouze šest zaměstnanců má pocit, že jinde by byli ohodnoceni lépe.

O něco horší je hodnocení nadřízených, přesto i tam se pohybuje bezpečně nad padesáti procenty.

Inspekcí se pochlubila také samotná Jana Maláčová, ta ale žádné zážitky nesdílela.

Komu ovšem inspekce sociálních demokratů do fabriky není po chuti, je člen pražské SPD Jan Čížek. Ten Stropnického příběh označil za zahájení kampaně v rudozeleném stylu. „Zneužili Úřad práce, policii a celníky k osobní politické kampani (vymysleli razii na firmu, zaměstnávající stovky dělníků)! Tedy zneužili státní složky, které spadají pod ČSSD. A 'zámecký pán' Stropnický na vše jako náhodou dohlížel a ještě se fotil," kope Čížek do zveřejněné inspekce.

„Doufám, že majitel firmy podá na ministryni Maláčovou a politického přeběhlíka Stropnického trestní oznámení za zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití GDPR. Oni porušili snad všechny předpisy, co existují," míní politik a slibuje, že po volbách zneužívání policie a státních institucí k politickým účelům a šikaně obyčejných lidí skončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…