„Píší mi lidé z ODS.“ Kdo a proč? Václav Klaus prozradil

09.12.2023 16:44 | Monitoring

Vláda už dva roky nevládne. Někdejší prezident Václav Klaus kritizuje Fialovu vládu kvůli schválenému státnímu rozpočtu pro rok 2024. Ekonomika stagnuje, životní úroveň Čechů klesá, ale vládní garnitura stále nebere situaci dostatečně vážně. A premiér se svými příjmy hledá, kde koupit nejlevnější nutellu. Klaus se diví, že zmocněnec pro euro tvrdí, že koruna „už je jen fetiš“. „Koruna je konstanta naší země, ze které se pořád ještě můžeme radovat,“ připomněl exprezident.

„Píší mi lidé z ODS.“ Kdo a proč? Václav Klaus prozradil
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

V uplynulých dnech proběhla médii informace, že Václav Klaus, hlasitý kritik proticovidových opatření, bojuje s následky covidu a že byl hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Nyní přiblížil, co přesně se skutečně přihodilo: „Měl jsem takovou standardní chřipčičku, bez teplot, a rýmu a podobně,“ řekl. A že k návštěvě lékaře ho donutili kolegové. „A oni zjistili, že je to skutečně covid. Nepodceňuji to. Je to důvod k tomu, aby člověk tři dny posedával, polehával, “ poznamenal v rozhovoru pro XTV.

Vysvětlil, že informace o jeho hospitalizaci jsou omyl: „Myslím, že vznikl určitý chaos; ten byl daný tím, že naše tiskové vydalo prohlášení, že jsem byl léčen v Ústřední vojenské nemocnici. Už jsem to několikrát vysvětloval, že nemám žádného jiného obvodního lékaře než ředitele ÚVN pana profesora Zavorala. Samozřejmě jsem tam neležel. Takže jsem docela v pořádku,“ přiblížil Klaus.

Následně byl vyzván ke komentáři ke schválenému rozpočtu na příští rok, kdy zopakoval své stanovisko, že jej samozřejmě šlo udělat jinak a lépe. „Ale tahle vláda už dva a půl roku prostě nevládne. To je slovo, které by mělo být prvně vysloveno. Když vláda vyhrála volby v říjnu 2021, měla přece povinnost po třech měsících udělat nějaké radikální zásahy do naší tehdy nejvyšší inflace v Evropě. Ale ona otálela dva roky. A de facto o svém ozdravném balíčku pořád jen mluví. Možná ho připravuje pro příští vládu, až bude smetena. Rozpočet je v deficitu, který je dlouhodobě absolutně neúnosný,“ řekl Klaus.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Vláda podle něj nebere situaci vážně. „Pořád si myslí, že jde o povrchní okrajový fenomén, který se vypaří. Jestli máme téměř 300miliardové deficity na rok 2020, 2021, 2022, 2023 a teď jsme si ho schválili i na rok 2024, není k tomu co říci,“ uvedl bývalý prezident.

„Dostali jsme se do evidentní ekonomické stagnace. To znamená, že by měla zasednout rada moudrých ve vládě – Langšádlová, Baxa, Bek, a říct, že se udělají radikální ekonomické zásahy. Nic takového se neděje,“ lamentoval Václav Klaus.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Upozornil, že samozřejmě důsledky této nečinnosti vlády dopadají na každého z nás a životní úroveň lidí klesá. „Všichni víme, že reálná mzda u nás klesá už asi patnáctý měsíc, možná víc. Průměr občanů v životní úrovni klesá, to je holý fakt. Myslím, že každý chodí nakupovat, já také. Vždy jednou za tři dny mám seznam od manželky, co mám všechno nakoupit; přesně vím, že to, na co stačily tři stovky, dneska stojí šest. Druhou věcí je, jestli mají lidé stávkovat a jestli si myslí, že jim to k něčemu pomůže,“ řekl Klaus.

Zmínil, jak rozumí videu s nutellou, které v rámci porovnávání českých a německých potravin natočil premiér Fiala, a za které se později omluvil s tím, že to byla chyba: „Rozumím tomu tak, že premiér miluje nutellu, takže hledá, aby maximalizoval počet nutell a svůj užitek, s omezenými zdroji a příjmem, který má. Hledal, kde dostane co nejlevnější nutellu,“ žertoval Klaus. „Lidová tvořivost už si s tím tak pohrála, že není důvod, abych k tomu přidával superchytrý výrok,“ podotkl s tím, že natočit takové video by ho jeho PR tým nikdy nedonutil.

Co jej zaráží je i fakt, že člen výkonné rady ODS, podnikatel Pavel Drobil, se stal ve Svazu průmyslu a dopravy novým zmocněncem pro zavedení eura v Česku. Ten v rozhovoru pro iRozhlas.cz řekl, že ‚koruna už je jen fetiš“. Klaus naopak varuje, co by případné přijetí eura udělalo s českou ekonomikou: „My ekonomové si nemyslíme, že je pro nás, naši ekonomiku, která má jiné parametry než průměr eurozóny, výhodou přijmout společnou měnu. Pro mě je fetiš Česká republika, český národ a existence této země. Tu korunu považujeme za jednu z konstant naší země; jestli to někdo chce urážlivě nazvat fetišem, tak ať to tak nazývá. Z koruny se pořád ještě můžeme radovat,“ míní Václav Klaus.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Je to patnáct let, co Václav Klaus vrátil čestné předsednictví ODS; tehdy už nevydržel, že mezera mezi tím, co ODS byla a jak byla založena, a tím, v co se proměnila, je tak velká, že spojování se jménem Klaus by bylo jen přítěží.

K tomu, že v ODS jsou stále hlasy, které volají po návratu ke kořenům, jako například Jan Zahradil, řekl: „Honza Zahradil několik let pracoval u mě na úřadu vlády, přece jen načichnul mými názory. Chudák tedy, myslím, že dnes mu za to Fiala, Pekarová a Černochová určitě netleskají,“ řekl Klaus.

Lidé z ODS s podobným názorem jako má Zahradil ho oslovují. „Píší mi a já objevuji, že tito lidé v ODS stále jsou, ale jsou absolutně utlačeni fialovštinou do naprosté nulovosti a do naprosté neakčnosti a beznaděje. Takže určitě takoví lidé tam jsou a občas mi píší,“ prozradil jeden ze zakladatelů ODS.

Poté se věnoval i svobodě slova, která je v současnosti pod velkým atakem. „Myslím, že spousta lidí si nemyslí, že smí říct, co si myslí o ukrajinské válce. Ne všichni jsou identičtí s názorem interpretace na ty úděsné věci, které se dnes dějí v Izraeli a v Gaze. Řada lidí se neodvažuje o tom říci silná slova. Mělo by to na ně velmi negativní dopady, v zaměstnání apod. Tato míra nesvobody je u nás fenoménem, který všichni vnímáme,“ řekl exprezident Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud se nemýlím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefalcon16 , 09.12.2023 17:21:50
Tak začal tu hrůzu hned po hadráku s privatizací,kdy se prodávalo vše o sto šest a ten jeho slavný výrok,že se dá vše dovézt a neexistují špinavé peníze,také stojí za to,že do zahraničí odchází ročně 300 mld.,ta republika za tu dobu mohla být ozlacená.

|  16 |  2

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…