„Platíte poplatky těm, co vám ničí život.“ Dan Landa o ČT

16.06.2023 12:42

MONITORING SÍTÍ Hostem pořadu Přísně tajné Petra Macinky byl tentokrát Daniel Landa. Řeč byla především o novém CD Minový pole, ale také o vyhraných „covidových“ soudních sporech, o Zlatém špendlíku, o víře, zákazu spalovacích motorů i králi Vratislavovi. Dozvíte se i to, jak se známý zpěvák a skladatel pomstil Němcům. Řeč přišla i na ČT. „Ty vlastně musíš platit poplatky těm, kteří ti ničí život,“ myslí si Landa.

„Platíte poplatky těm, co vám ničí život.“ Dan Landa o ČT
Foto: Screen VOX TV
Popisek: Daniel Landa - rozhovor V.O.X. TV

Pokud jste ještě neviděli Daniela Landu v rozpacích, určitě se podívejte na Xaver Live a jeho rozhovor s Petrem Macinkou. A nemusíte čekat dlouho, do úzkých ho dostalo už samotné představování jeho osoby.

Moderátor mu totiž k jeho obvyklým charakteristikám, jako jsou zpěvák, textař, básník… přidal ještě titul „Hlava rodiny“. Po těchto slovech se Landa téměř začervenal, protočil oči a nesměle dodal, že jelikož má doma čtyři ženské, ty se řídí samy.

Pak už se hovořilo více méně o novém projektu Daniela Landy, kterým je CD Minový pole a na něj navazující plánovaná šňůra koncertů. Řeč přitom ale přišla i na závažné společenské otázky.

 

Landa třeba vyvrátil, že by byl tzv. „antivaxerem“, tedy odpůrcem očkování proti covidu-19.

„Já očkovaný nejsem, ale ať si každý dělá, co chce. Já jsem se bouřil proti tomu, že mi to někdo nutil,“ upřesnil zpěvák svoji tehdejší „rebelii“ s tím, že má plný očkovací průkaz různých očkování, které v minulosti podstoupil.

Landa upozornil i na fakt, že v souvislosti s povinným očkováním proběhl soud, který dal za pravdu tomu, co on a jeho iniciativa Zlatý špendlík hlásala ve všech bodech.

„Ve všech těch bodech se stát choval protiprávně, všechny hygieny se chovaly protiprávně,“ konstatoval k tomu ještě skladatel a doplnil, že není těžké brát lidem svobodu, pokud je někdo dostane pod tlak a oni se bojí o život.

Součástí rozhovoru byla i pasáž, kde Daniel Landa poodhalil svůj vztah k víře a označil se za hluboce věřícího člověka.

„Proto nemám ze smrti takové obavy, tedy nemám z ní obavy vůbec,“ podotkl k tomu ještě s tím, že naše konání, činy a myšlenky se zaznamenávají v jakémsi matrixu a smrt není konec.

Spravedlivý je to jev,

neschová se žádná věc,

tak to určil velký šéf,

že vše co stvořil, čeká na konec.

Ocitovali pak spolu s Petrem Macinkou jeden z jeho textů vztahující se ke zmíněné problematice.

Rozhovor se stočil i k Miriam Landové, o které Dan v nadsázce řekl, že se jejím prostřednictvím pomstil Němcům, když ji unesl do Čech. Označil ji také za svoji lepší polovinu a ocenil její výkon, protože „třicet tři let žije s psychopatem“.

V rámci rozhovoru měli diváci možnost posílat vzkazy, dotazy, ale i finanční příspěvky na provoz Xaver Live. Po zveřejnění jednoho takového příspěvku ve výši 100 eur se napřed Landa v žertu obrátil na Macinku s tím, že ho vlastně draží, pak ale přišlo na řadu závažnější téma a to (ne)dobrovolné příspěvky televizím.

V narážce na obdržený dobrovolný dar zmínil Landa skutečnost, že ho veřejnoprávní televize, které občané musí platit povinné koncesionářské poplatky, několikrát poškodila.

„Ty vlastně musíš platit poplatky těm, kteří ti ničí život,“ uvedl doslova a pokračoval:

„Mě osobně několikrát poškodili a ty jim musíš jako idiot platit poplatky.“

Daniel Landa se v rámci rozhovoru bránil také proti označení dezolát, které někteří lidé používají v souvislosti s těmi, kdo nesouhlasí s oficiální politikou současné vlády.

„Já to odmítám. Mě ty nálepky provázejí celý život,“ uvedl a zmínil píseň od skupiny Vypsaná fixa, která se jmenuje Dezolát a podle Landy po letech získává úplně jinou dimenzi.

V souvislosti s moderními technologiemi, a tím, jak ovlivňují náš život, má zpěvák jasno.

„Jdeme ve stopách Číny. Budeme si tady žít ve svých digitálních vězeníčkách, oni budou vědět, co si kupuješ, kam chodíš, kolik jsi vydělal, do čeho dáváš penízky. Pak to umělá inteligence vyhodnotí. A to je nebezpečný směr,“ je si jistý Landa.

„Jakmile někdo dostává takhle nekontrolovatelnou moc, jako se to děje teď, tak oni ji prostě zneužijí. To nejsou hodný lidi, ti nahoře. Oni by správně neměli mít žádnou moc a měli by být jen správci,“ doplnil ještě Landa společně s Macinkou.

Oba se shodli i na tom, že Green Deal a tzv. zelená politika, zákaz spalovacích motorů atd., není cesta.

„Viděl si tu mapu zemí, které chtějí spasit svět tím, že zakážou auta?“ ptal se moderátora Landa.

„To jsou takový malý modrý flíčky. A ten zbytek, těch 99 % na to úplně kašlou. Takže si říkáš, že ty modrý flíčky jsou buď úplný debilové, což asi nejsou, nebo je za tím nějaký jiný záměr, ale určitě to nebude ochrana přírody,“ myslí si skladatel a básník s tím, že svět je o něčem jiném.

„My padneme na tlamu a v jiných zemích budou produkovat víc a víc,“ uzavřel téma Daniel Landa.

Přes rozbor jednotlivých písní zmíněného alba Minový pole se rozhovor dotknul i doby Heydrichiády a to prostřednictvím písně Anička Malinová, která byla přítelkyní jednoho z atentátníků, kteří zaútočili na říšského protektora Reinharda Heydricha, Josefa Gabčíka, a za svou odvahu zaplatila také životem.

„Musíme si uvědomit, že tehdy tisíce lidí na náměstích hajlovalo a tito lidé pro ně byli teroristi,“ vysvětloval Landa s tím, že pokud by Hitler válku vyhrál, byli by to teroristé do dnes.

Řeč přišla i na prvního českého krále Vratislava.

„To jméno, Vratislav, vrátit slávu. Sláva je velikost, vznešenost, ušlechtilost a to nám chybí,“ poznamenal umělec a zmínil, že se v současné době věnuje v souvislosti s osobou krále také „gryfovi“ krále Vratislava.

Dodejme, že gryf je stvoření, jehož mytologický původ sahá přinejmenším do 3. tisíciletí př. n. l. Často je zobrazován se lvím trupem, zadníma nohama a ocasem, a s orlí hlavou, krkem, křídly a pařáty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…