„Plynová nouze. Snižte spotřebu. Povinně!“ Plán eurokomise nakonec umírněn

26.07.2022 15:38

Státy Evropské unie se dohodly na omezení spotřeby plynu a podmínkách případné plynové nouze. Dohodu by dnes měli na mimořádném jednání schválit jednotliví ministři, zodpovědní za oblast energetiky. Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) si řada zemí vyžádala výjimky, což ale stanovený cíl úspor neohrozí.

„Plynová nouze. Snižte spotřebu. Povinně!“ Plán eurokomise nakonec umírněn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Plán na omezení spotřeby plynu je reakcí EU na omezování dodávek ruského plynu do Evropy a případné vyhlášení plynové nouze by řešilo situaci úplného zastavení dodávek. Evropská komise původně navrhovala, aby všechny členské země dobrovolně snížily od srpna do března příštího roku spotřebu plynu o 15 procent.

Pokud by nastala krizová situace, Evropská komise by podle původního návrhu mohla vyhlásit stav plynové nouze a snížení spotřeby by od té chvíle bylo povinné. Ministři se ale nakonec shodli, že k vyhlášení plynové nouze bude potřeba souhlas členských zemí v rámci Rady EU. Mnoho států si také vymohlo výjimky, jedná se zejména o státy, které nejsou napojeny na unijní plynovou infrastrukturu, jako Irsko nebo Malta.

Kriticky se k návrhu stavělo zejména Maďarsko a také Španělsko nebo Řecko, které nejsou na ruském plynu tolik závislé jako jiné státy. Podle Síkely by měla být dohoda výsledkem evropské solidarity a jednoty. „Jednota a solidarita jsou nejlepší zbraně, které máme proti Putinovi a já doufám, že je dnes nakonec předvedeme,“ prohlásil Síkela podle informací serveru Globe24.cz.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…