„Po volbě už to neříkal.“ Režisér Svoboda vynesl na světlo zákulisí ČT

27.07.2023 18:15 | Monitoring

Nově zvolený generální ředitel České televize Jan Souček mluvil jinak před a jinak po volbě. „Po volbě říkal, že bude postupovat opatrně a evolučně,“ řekl český režisér a scenárista Jiří Svoboda, který byl hostem pořadu na XTV. Změny v České televizi proto neočekává. Ředitelé si v České televizi vydělají 3,1 milionu ročně. Dosluhující generální ředitel Petr Dvořák se „redaktorů ČT bál“. Usmíření s Babišem i Zemanem nezvládl.

„Po volbě už to neříkal.“ Režisér Svoboda vynesl na světlo zákulisí ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Režisér Jiří Svoboda

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Z čerstvě nastupujícího ředitele České televize Jana Součka je režisér a scenárista Jiří Svoboda rozpačitý, a to i přes to, že jeho zvolení podporoval. „Abych řekl pravdu, jsem v rozpacích z toho, jak jsem s ním hovořil, protože on trošku jinak hovořil před volbou – já jsem ho předtím v celku veřejně podporoval,“ sdělil v rozhovoru pro XTV, ale doplnil, že s bývalým generálním ředitelem České televize neměl problém.

V rámci vystřídání generálních ředitelů doufal ve změnu systému, ročně nyní dostávají ředitelé v České televizi 3,1 milionu korun ročně, což považuje za nadbytečné. „Zdá se mi, že někteří jsou tam zbyteční a někteří že už jedou na setrvačník. Tak jsem si myslel, že dojde-li k nějakému vystřídání, tak že dojde také k vystřídání systému. Přijdou tam mladší lidé,“ řekl Svoboda.

Před svým zvolením Souček Svobodovi říkal, že tyto přebytečné ředitele vymění, po zvolení však obrátil. „Mně to říkal před volbou, ale po volbě mi to už neříkal. Po volbě říkal, že bude postupovat opatrně a evolučně,“ řekl a s odkazem na slova jedné moderátorky připomněl, že ředitel, který neudělá změny hned, je už neudělá nikdy.

Podle Svobody Dvořák během svého dvanáctiletého období, kdy zastával funkci generálního ředitele, zpohodlněl a pod tlakem „velkého podniku“ přenechal více pravomocí ředitelům na prvním stupni. „Rád se ukazuje na pódiu, na jednotlivých premiérách. To mu zabíralo spoustu času a čím dál tím víc přenechával těm ředitelům, kteří pochopili, že vše mohou nechat běžet volným tempem,“ sdělil Svoboda svůj názor na bývalého generálního ředitele.

Do velkých kauz Dvořák podle slov režiséra nezasahoval, a to i přes naléhání Svobody, aby v České televizi zavedl pořádek a vyměnil ředitele zpravodajství a publicistiky za někoho, kdo „přece jen utáhne šrouby“, řekl Svoboda s odkazem na redaktory zahraničního zpravodajství BBC. Ti podle něj dělají rozhovory i s politiky, které nemají rádi, ale stejně jim nevnucují, co říkat. „Tady si všichni zvykli, že oni nejsou redaktoři, ale ti, kteří vědí nejlíp, jak se má politika dělat. Do pořadů si pozvou člověka, který s nimi bude souhlasit. A když je tam náhodou někdo, kdo začne říkat něco, co se jim nelíbí, začnou ho tlačit,“ popsal své zkušenosti s redaktory České televize Svoboda. „Já myslím, že se těch redaktorů bál,“ prozradil i na Dvořáka.

Jako příklad uvedl režisér pořad Otázky Václava Moravce a vyjádřil svou nevoli s tím, že pořad nese redaktorovo jméno. „Je nenormální, že veřejnoprávní televize má hlavní politický program, který se po někom jmenuje,“ vyjádřil svůj názor režisér na pořad Otázky Václava Moravce. V pořadu by se podle něj měli moderátoři střídat. Svoboda dále popsal incident, kdy byl do tohoto pořadu pozván tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO), ale vůbec se nedostal ke slovu, protože Moravec upřednostňoval tehdejšího předsedu vlády Bohuslava Sobotku.

Svoboda dále přiznal, že Petr Dvořák měl zájem na urovnání vztahů s Andrejem Babišem coby premiérem a poprosil Svobodu o zprostředkování té schůzky. Babiš setkání zprvu odmítl, poté však změnil názor, ale vyžádal si, aby byl setkání Svoboda přítomen. Tehdejší premiér na jednání pak sdělil své potíže s Českou televizí a řekl Dvořákovi, jak by chtěl vztahy urovnat, načež mu Dvořák začal místo odpovědi ukazovat, kolik času mu je v televizi už i tak věnováno. „Rozhovor trval dvacet minut. Pan premiér se zvedl od stolu, podíval se už jen na mě a řekl: Co jsem vám říkal, tohle k ničemu není. A odešel,“ popsal nevyvedenou schůzi Svoboda.

Podobný průběh měl i vztah Dvořáka s bývalým prezidentem České republiky Milošem Zemanem. I toho musel Svoboda prosit, aby do České televize za účelem rozhovoru šel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Aby se v ČT něco změnilo k lepšímu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 27.07.2023 20:18:35
tak to by musela přijít další revoluce, ale tentokrát už ne onucová, ale železná s létajícími včeličkami . Jinak se nic nezmění, protože ve vedení sedí mafiánští bosové, kteří žádné novinky zavádět nebudou, protože by přišli o ty miliony, nakradené z našich násilím a pohrůžkami vynucených výpalných.!!!!!!!!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…