Pochod romské hrdosti bude letos proti Zemanovým výrokům o Romech

22.10.2018 6:00

Účastníci letošního pochodu romské hrdosti Roma Pride vystoupí proti anticikanistickým výrokům prezidenta Miloše Zemana. ČTK to sdělili organizátoři akce naplánované na státní svátek 28. října. Zeman koncem září v Olomouckém kraji naznačil, že nezaměstnanými v jedné z obcí, kterou navštívil, jsou Romové.

 Pochod romské hrdosti bude letos proti Zemanovým výrokům o Romech
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

Prezidentova slova následně kritizovalo v otevřeném dopise Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) a někteří politici.

Program Roma Pride začne 28. října odpoledne na Hradčanském náměstí před branami Pražského hradu. „Chceme jasně vystoupit proti nehorázným anticikanistickým lžím Miloše Zemana. Nelíbí se nám, jak šíří a posiluje nenávist proti Romům. Sám mám odfáráno 31 let na šachtě, z těžké práce si nesu doživotní zdravotní následky. Zemanovy protiromské výroky nás Romy hluboce uráží,“ uvedl za organizátory bývalý horník Jozef Miker. Romský pochod poté projde centrem města na Staroměstské náměstí.

„Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ prohlásil Zeman v obci Kojetín. Naznačil také, že pětiprocentní nezaměstnanost v Kojetíně tvoří právě Romové. Podle ERRC je prezidentovo prohlášení zřejmým projevem nenávisti a rasismu, proti Zemanovým slovům se ohradila také organizace Romea. Odsoudil je předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

V reakci na Zemanovy výroky Romové na Facebooku zveřejnili stovky svých fotografií z pracovního prostředí. Zeman ale na svých výrocích trvá. Uvedl, že na základě svých návštěv v takzvaných vyloučených lokalitách a informací od komunálních politiků dospěl k názoru, že 90 procent Romů v těchto oblastech nepracuje. „Jsem rád, že jsem dostal fotografie oněch deseti procent, a děkuji za ně," uvedl prezident.

Doprovodný program Roma Pride je příští neděli naplánován do komunitního centra Žižkostel na náměstí Barikád. „Návštěvníci se mohou těšit například na tradiční romská jídla, přednášku o romské hubě, projekci dokumentárních filmů s romskou tematikou, výstavu fotografií a také na koncert romských kapel,“ uvedli organizátoři.

Pochod romské hrdosti se letos v Česku uskuteční posedmé, v některých evropských městech se takové akce pod hlavičkou Evropského antirasistického hnutí (EGAM) konají už asi deset let. Romové na nich požadují svá práva a protestují proti diskriminaci, segregaci a útlaku, uvedl Miroslav Brož z pořádající organizace Konexe, která je českým členem EGAM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…