Poslanec Adamec: Imunitu bych vrátil do původní podoby

21.02.2014 9:47

Ivan Adamec (ODS), bývalý senátor a dlouholetý starosta Trutnova, je od října jediným poslancem ODS v Královéhradeckém kraji. Na rozdíl od Senátu je podle jeho slov sněmovna dravější, živější a dělá se zde praktická politika. Jakými tématy by se chtěl ale on sám zabývat? A jaké jsou pro letošní rok jeho plány v komunální politice? Hovořili jsme také o vnitrostranické krizi ODS, ale i nedávném hlasování sněmovny o vydání Bohuslava Sobotky k trestnímu stíhání.

 Poslanec Adamec: Imunitu bych vrátil do původní podoby
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Vlna preferenčních hlasů vás vynesla do sněmovny a stal jste se jediným zvoleným poslancem ODS v kraji. Co jste od práce v ní čekal? Překvapila vás něčím?

Práce mě ničím nepřekvapila, v Parlamentu jsem již byl, a to v horní komoře – v Senátu. Sněmovna je dravější, živější, prostě zde se dělá ta praktická politika.

Pochvaloval jste si europoslance Edvarda Kožušníka. Novým předsedou strany se ale stal Petr Fiala. Máte v něj důvěru? Vrátí se s jeho pomocí ODS mezi vrcholové politické strany u nás?

Můj vztah k Edovi se nezměnil, ale novému panu předsedovi věřím a mám v něj důvěru. Také osobně věřím, že pod jeho vedením se můžeme vrátit na politické výsluní. Bude to ovšem velmi obtížné a záleží i na členské základně, zda se nám to podaří.

Jak vrátit ODS na vrchol české politiky, k jakým změnám má ještě dojít?

Musíme znovu získat důvěru, dát našim členům i voličům víru v lepší budoucnost v souvislosti s naším programem. Prostě ukázat, že to myslíme vážně a že pravicová politika je tím správným směrem k prosperitě našeho státu a jeho občanů.

Nyní již skončila tzv. doba hájení pro poslance. Jak byste shrnul svých prvních sto dní ve funkci?

Mé osobní pocity nejsou podstatné, důležité jsou pocity mých voličů. Otázka by měla směřovat spíše na ně. Z odvedené práce mám ale dobrý pocit.

Co je pro vás nyní prioritou? Jaký zákon či jeho změnu budete chtít iniciovat?

Bohužel jsme v opozici a moc šancí na prosazení vlastních návrhů zákonů nemáme. Budeme však podporovat a iniciovat návrhy zákonů, u kterých budeme mít šanci na jejich prosazení, nebo těch, o kterých věříme, že jsou potřebné, a rozhodně budeme bránit vzniku těch zákonů z koaliční dílny, které dle našeho názoru neprospívají naší zemi, městům či obcím, a nakonec ani občanům.

Poté, co byl sněmovnou k trestnímu stíhání vydán Bohuslav Svoboda, Stanislav Polčák jej podpořil tím, že rezignoval na post místopředsedy mandátového a imunitního výboru. Imunita nemá podle jeho slov v této podobě smysl a navrhuje tak její zrušení. Souhlasíte?

Nesouhlasím a můj názor na imunitu asi nebude příliš populární. Naopak bych ji vrátil do původní podoby – tak, jak byla za první republiky převzata z rakouského práva a de facto platila až do nedávné doby. 

Již čtvrté volební období jste starostou Trutnova. Jak se vám nyní daří zvládat výkon obou funkcí?

Daří. Je to sice trochu jiný záběr a jiná organizace práce, ale považuji to za prospěšné spojení. Rozhodně se mi nestane, že bych byl odtržen od životní reality.

Jaký bude pro město letošní rok?

Pokud se nic zásadního nestane, měl by to být ekonomicky dobrý rok. Jedinou změnou v zaběhlém režimu budou podzimní komunální volby. 

Případné slučování všech nemocnic v kraji do jedné je sice záležitost kraje, jak se ale vy osobně k návrhu stavíte?

Podle mých informací to není na pořadu dne a můj přístup k tomuto návrhu je velmi rezervovaný. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…