„Pozor, to není vše.“ Konec Klímy: Zásadní sdělení

16.02.2023 9:32

Včerejší sdělení, že ve své funkci končí vládní zmocněnec pro boj s dezinformacemi, se stalo jednou z hlavních zpráv dne. Reagovali na něj politici, novináři, neziskové organizace, různá sdružení, i obyčejní lidé. Událost je spojována s vítězstvím mlčící většiny, existencí českých mantinelů nesvobody, či velkou úlevou, ale také s chystanou březnovou demonstrací. Zazněla i obava, zda nejde o dezinformaci. Boj tím prý ale nekončí, vláda to nevzdá.

„Pozor, to není vše.“ Konec Klímy: Zásadní sdělení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Klíma, vládní zmocněnec pro média a dezinformace

„Pamatujete, jak kdysi začínaly statusy na Facebooku souslovím ,ten pocit...',“ ptá se třeba na úvod svého facebokového příspěvku projektová manažerka Společnosti pro obranu svobody projevu a tisková mluvčí Konzervativní strany Gabriela Sedláčková a ve stylu, který zmínila, pokračuje.

„Ten pocit, kdy se po několika šílených pracovních dnech vrátíte domů konečně před půlnocí, zalezete do peřin, a můžete si přečíst všechny ty články, jak zrušili zmocněnce na potírání ,blbých názorů lidí, jako jsme my' (inspirováno slovy poslance Jakoba),“ naráží na vyjádření poslance za TOP 09.

„A i s tím zánětem močových cest se cítíte vlastně docela silně,“ uzavírá svůj příspěvek s tím, že děkuje všem, kdo vyvolává tlak proti nesvobodě.

„Většinou ve mně naděje zhasíná, ale někdy to zase blikne. Češi prostě mantinely v té nesvobodě přece jen mají,“ končí svůj příspěvek s nadějí Sedláčková.

Radost ze zmíněného ukončení činnosti vrchního vládního hlídače dezinformací neskrýval ani Libor Vondráček, předseda Svobodných.

 

„Hurá! Michal Klíma končí jako zmocněnec pro dezinformace. Vláda jeho pozici ruší. Teď ještě zrušit dalších minimálně 40 zbytečných úřadů,“ nabádá vládu k další činnosti a sumarizuje, čeho by se měla týkat.

„V první řadě jich je 36, které tu už byly na zrušení už v roce 2017. Další od té doby přibyly a aspoň jeden (cenzorní úřad) zase ubyl,“ vyjadřuje Vondráček názor, že odstoupení Klímy je sice úspěch, ale vláda má ještě další nástroje.

Petr Holec, politický komentátor, zase na svůj Twitter napsal v souvislosti s končícím úředníkem slova o velké úlevě.

 

„,Cenzor' Klíma končí. Ozval se velký oddech.“

Na jiném místě ale svoji úvahu rozšířil i s poukazem na Krizový informační tým Rakušanova Ministerstva vnitra, který také proslul svými doporučeními v boji s dezinformacemi a který konec svojí činnosti neoznámil.

„Šílený cenzor Klíma sice končí, ducha cenzury a bonzování ale Fialova vláda do politiky a společnosti zasela slušně. A mimochodem: co Rakušanův KRIT?“

O vítězství mlčící většiny v této souvislosti píše i prezident Stomatologické komory Roman Šmucler.

 

„V době covidu i ,války s dezinformacemi' se ukázalo, že je tu docela silná občanská společnost ,mlčící většiny'. Pár miláčků médií, kteří chtějí někde ,teplé místo' nakonec prohraje. A to je super do budoucna, když budeme aktivní,“ je si jistý zubař.

S humorem a dávkou ironie přijal zprávu o konci Michala Klímy bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

 

„Není to zas nějaká vládní dezinformace?“ napsal a svoji obavu doplnil smajlíkem.

S demonstrací, kterou chystá PRO v březnu na Václavské náměstí, spojil konec Michala Klímy předseda této strany Jindřich Rajchl.

„Mám opravdu desítky zpráv, že pětikoalice ví, kolik lidí se chystá 11. 3. na Václavák, a začíná ustupovat. Teď naivně myslí, že nás tímto krokem uchlácholí a že tím odvrátí neodvratné,“ je si jistý Rajchl.

„Dle mého názoru ale způsobí přesně opačný efekt! Pokud totiž někdo doposud váhal, zda do Prahy přijet, či nikoliv, pak to bylo zejména proto, že pochyboval, zda může tato akce něco změnit. Teď už všichni jasně uvidí, že ano,“ dává Rajchl odvolání Klímy do souvislosti s tím, že si lidé uvědomí, že jsou to oni, kdo mají věci ve svých rukou.

„Vloni zastropovali ceny energií až po demonstraci, letos vyhodili Klímu už před ní,“ bilancuje ve svém příspěvku předseda PRO a dodává:

„Lepší motivaci jsme si snad ani nemohli přát.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Odpornej člověk,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKačerovský , 16.02.2023 13:42:39
jak se vůbec někdo může propůjčit dělat takovou prasečí práci a přitom se nestydět podívat lidem do očí. Hovloidi, je šíleně odporná kasta všeho schopnejch darebáků. To i alkoholická nádoba, vypečenej Venca Lahváč, byl proti dnešním havloprasatům charakter.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…