„Pr*sárna.“ Hájila svobodu slova, vmetli jí Židy. Museli se omluvit

17.10.2023 8:25

Aktuálně.cz zveřejnilo rozhovor s americkou profesorkou a odbornicí na problematiku svobody projevu Nadine Strossenovou. Některé z otázek se týkaly probíhajícího konfliktu v Izraeli. Ředitel institutu H21 Adam Růžička však upozornil, že rozhovor se měl odehrát ještě před vypuknutím konfliktu a profesorka na něj tudíž nemohla reagovat. Aktuálně.cz v současné době již článek upravili a Strossenové i čtenářům se omluvili.

„Pr*sárna.“ Hájila svobodu slova, vmetli jí Židy. Museli se omluvit
Foto: Repro: Facebook
Popisek: profesorka Nadine Strossenová a ředitel institutu H21 Adam Růžička

Ředitel neziskové organizace Institute H21 Adam Růžička na sociální síti X upozornil na nedávno vydaný článek od serveru Aktuálně.cz autorky Anny Dohnalové, v němž byl zveřejněn rozhovor s odbornicí na problematiku svobody projevu Nadine Strossenovou.

Růžička informoval, že rozhovor s Nadine Strossenovou se udál už v září – tedy před vypuknutím konfliktu mezi Hamásem a Izraelem v sobotu 7. října, a profesorka od té doby neobdržela žádné dodatečné dotazy.

„Pozor! Tohle je prasárna. Rozhovor Aktuálně.cz se udál v září. Nadine od té doby nikdo nekontraktoval. Je to lživě rámované, jako by to bylo minulý týden po útoku Hamásu, a úvodní otázka je zjevně vymyšlená,“ poukázal Růžička s tím, že vše je podle něj vysoce „neetické“ a „skandální“.

Rozhovor se týkal svobody projevu, cenzury a dezinformací. Americká profesorka univerzity New York Law School je zastánkyní názoru, že obranou proti nenávistným projevům („hate speech“) není cenzura, ale tzv. free speech. Vláda by neměla zakazovat svobodu slova. Strossenová též vyzdvihuje důležitost aktivního prosazování věcí, které lidé považují za pravdivé, tak i kritizování těch, které lidé považují za falešné.

Při čtení rozhovoru Růžičku zarazily některé z odpovědí Strossenové týkající se Izraele. „Když jsem si rozhovor přečetl, přišlo mi zvláštní, jak genericky se Nadine vyjadřuje k Izraeli vzhledem k tomu, že tam má rodinu a spoustu přátel a rozhodně se jí to v těchto dnech osobně dotýká,“ uvedl ředitel Institutu H21.

Jedna z otázek v rozhovoru se Strossenovou, zněla: „V reakci na konflikt v Izraeli před několika dny skandovali protiizraelští demonstranti před operou australské Sydney heslo S Židy do plynu. Šlo o zneužití svobody projevu?“

Na tuto otázku pak profesorka, reagovala slovy, že lidé podporují svobodu slova, pokud s řečníky souhlasí. „Lidé mají vždy tendenci svobodu slova podporovat, pokud souhlasí s řečníky a jejich myšlenkami a názory. Pokud je to naopak, to, co slyší pro ně kontroverzní, nebezpečné nebo je to dokonce uráží, chtějí udělat výjimku. V dnešní době tak nejvíce řešíme otázku, jaký druh projevu už je přes čáru a jestli proti němu zasáhnout,“ údajně odpověděla Strossenová.

To Růžičku překvapilo, proto neváhal profesorku kontaktovat. „To bylo divné.  Hned jsem jí psal, že jsem asi paranoidní, že bych se rád ujistil, zda teď nedávno dostala doplňující otázky. No nedostala,“ informoval na sociální síti.

„My jsme vlastně byli vděční a příjemně překvapení, že Aktuálně.cz dává prostor i takovýmto rozhovorům, když sami dělají speciál na dezinformace a trochu jim to nejde do noty. Tož ta vděčnost dlouho netrvala,“ poznamenal Růžička. Celá věc dle jeho názoru podrývá důvěru v média: „Nejhorší věc na stihomamu je, když se ukáže, že máte pravdu. Tímto gratuluji Aktuálně.cz v úspěšné misi v podrývání důvěry v média. Tohle mě neskutečně vytáčí.“

V současné době se již server Aktuálně.cz za zavádějící informace, že článek odkazuje na dění v Izraeli, i když rozhovor vznikl ještě před útokem Hamásu na Izrael, omluvil čtenářům, tak i profesorce Nadine Strossenové a článek upravil.

V novém znění článku však výše citovaná odpověď Strossenové na otázku týkající se protiizraelských protestů zůstává stejná, změnila se však samotná otázka. O Izraeli ani protiizraelských demonstrantech v ní nic není, pouze se profesorky redaktorka dotazuje, jaký je dle jejího názoru nejnaléhavější problém svobody projevu v dnešní době a jak by se mu mělo čelit.

V úvodu původního znění článku Aktuálně.cz byli protiizraelští demonstranti skandující heslo S Židy do plynu také zmíněni. Aktuálně.cz si následně vyvodilo, že podle americké profesorky Nadine Strossenové to není důvodem, proč by měla vláda omezit svobodu slova. V perexu je též použita citace její odpovědi, a to že: „Samotný fakt, že s projevem nesouhlasíte, nikdy nestačí.“

Tuto odpověď nicméně poskytla na otázku týkající se lidí protestujících proti pomoci Ukrajině a aktivně vyjadřující podporu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Nově je úvod článku také pozměněn, nyní z něj vyplývá, že podle Strossenové nejsou důvodem pro to, proč by měla vláda omezit svobodu slova, rostoucí hrozby on-line prostředí.

Institut H21 je neziskovou organizací, jež byla založena 1. prosince 2016 matematikem Karlem Janečkem. Hlavní náplní práce institutu je realizace výzkumu zaměřeného na problémy demokracie 21. století. Institut zkoumá především problematiku volebních systémů. Zabývá se svobodou slova i rozdělenou společností. Své spatřuje institut v tom, ža má sloužit jako přemostění mezi širokou veřejností a akademickou sférou. Adam Růžička se k činnosti institutu připojil v dubnu 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Redaktoři, opravte si chybu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusemamcaRBK , 17.10.2023 9:19:44
Není to Janáček, je to Karel Janeček. Abyste nemátli národ příliš. Je to legrační, že radikální potírač všech lží Aktuálněcz sám lže, a to tak naivně, že si to může kde kdo ověřit! Jsou vážně tak hloupí ? Ježíšmarjá, tak mi to zase píše, že mi nic neodešlou, že uvádím odkazy na nějaké zakázané domény ? Co tam blázníte, vy "zodpovědní odpovědní"? ------------------------------------------------------------------------ Vzhledem ke zneužívání diskusí pro vkládání odkazů na nesouvisející obsah jsme se rozhodli povolit vkládání odkazů pouze na námi schválené domény (CZ zpravodajství). Věříme, že toto opatření zpřehlední diskusi a zamezí "tapetování" komerčními odkazy. Děkujeme za pochopení. -------------------------------- Smazala jsem téměř všechna velká písmena, duplicity otazníků. Už nebím, co. Minule mě to nechtělo pustit, dokud jsem nesmazala čísla. Zasedli si na mě? Já nevím, co mám smazat, aby byl automat nebo kdo spokojený. Ale zalčíná mě to pěkně štvát ! A to, prosím, mám zaplacené předplatné! Neumím si ani představit, co by bylo bez toho :))).

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…