„Představte si ministry Flégra, Hamáčka a mlátičku Vondráčka. A k tomu pandemický zákon. Hrůza,“ děsí se senátor

09.02.2022 15:31 | Ze sítí

Senátory čeká ve čtvrtek ostře sledované hlasování. Plénum horní komory bude totiž rozhodovat o kontroverzní novele pandemického zákona, kterou i přes dvoudenní opoziční obstrukce v minulých dnes schválila Polanecká sněmovna. Přestože má vládní koalice v horní komoře jasnou většinu, vyhráno kabinet Petra Fialy rozhodně nemá. Zamítnout normu dokonce již doporučil i ústavně-právní výbor Senátu. Jasné ne pandemickému zákonu již předem oznámil také nezávislý senátor a člen senátorského klubu ODS a TOP09 Jaroslav Chalupský, který byl zvolen za Svobodné.

„Představte si ministry Flégra, Hamáčka a mlátičku Vondráčka. A k tomu pandemický zákon. Hrůza,“ děsí se senátor
Foto: Archiv Jaroslava Chalupského
Popisek: Senátor Jaroslav Chalupský zvolený za Svobodné

„Jsem proti pandemickému zákonu! Byl jsem proti již před rokem, budu pro zamítnutí zákona i nyní a to i přesto, že Sněmovna původní návrh dosti vykleštila. Pokud se pro zamítnutí nerozhodne většina senátorů, budu hlasovat pro nejmenší zlo v podobě pozměňovacích návrhů,“ uvedl senátora Jaroslav Chalupský, kterému se nelíbí, jak byla dohoda na zákonu rychle upečena, ani jak je bezdůvodně tlačena letos ve stavu legislativní nouze. 
 
 
„Nelíbí se mi předávání rozhodování ze Sněmovny a Senátu do rukou tří ministrů, kteří pak rychlou vyhláškou mohou zásadně měnit životy nás všech, bez možnosti účinné obrany proti případným nesmyslům. A že jsme si jich už zažili dost,“ přidává jeden z klíčových argumentů senátor Chalupský, který jedním dechem přidává doslova katastrofický scénář, kterému však novela pandemického zákona de facto otevírá cestu. 
 
 
„Představte si, že ministrem bude třeba Flégr, druhým bude zachránce v červeném svetru Hamáček a třetím třeba „nejdu pro ránu daleko“ Vondráček. A ti dostanou do rukou moc řídit váš život po telefonu a SMS pod pohrůžkou vysokých pokut. Sice už nejde o miliony korun, ale aktuálních 600 tisíc na existenční potíže úplně styčí, když nějaké nařízení neuposlechnete,“ nastiňuje Jaroslav Chalupský možný osud novelizovaného pandemického zákona v rukou některých ministrů.
 

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
Podle senátora Chalupského by bylo lepším řešením využívání dosavadních standardních nástrojů. Má tím namysli to, aby problémy řešili především lékaři, starostové a hejtmani, kterým by měl stát poskytovat maximální podporu na základě zdravotnických zákonů a krizového zákona.
 
„Vše pod dohledem parlamentu jako pojistkou, že bude postupováno adekvátně,“ dodal Chalupský a připustil, že je ochoten diskutovat třeba o „doladění“ krizového zákona. „Ale standardně. Po odborné diskusi a bez extrémních nátlaků,“ je přesvědčený senátor. 
 
Zástupce Svobodných v horní komoře parlamentu zároveň upozornil na to, že se zásadně změnila situace, neboť je třeba rozvolňovat, vracet se do normálu, lidi spojovat a ukončit eskalaci napětí. „Za poslední dva roky jsem si sám zažil věci a pocity, o kterých jsem dosud jen slýchával zejména v dějepisu a historických dokumentech, které měly připomínat, že takhle už v budoucnu ne. Volba z možností, svobodné rozhodování a vlastní rozum po konzultaci s blízkým důvěryhodným okolím je pro mne nejlepší možná cesta životem. Už nechci diskriminaci, nechci protiprávní nařízení, nechci utlačování malého a středního podnikání, nechci křivení trhu do monopolu zvyšujícími cenami, nechci centrální řízení, nechci prostředí, které bere dětem nejlepší léta, kvalitu vzdělání a podněcuje žáky k udávání učitelů. Nechci vrážení klínu mezi přátele a spoustu dalších totalitních praktik. Ale k tomu pandemák v rukách dvou tří lidí může vést. Chci standardní přátelskou společnost fungující pod demokratickými principy,“ uzavřel senátor Jaroslav Chalupský. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …