„Předvolební divadlo, nebo občanská válka na spadnutí?“ Texas zuří. Biden sáhl na plyn

27.01.2024 11:44

V souvislosti se stále hrozivější migrační krizí a s pozastavením rozhodování o vývozech zkapalněného zemního plynu (LNG) vzrůstá napětí mezi státem Texas a administrativou prezidenta USA Joea Bidena. Server The Hayride analyzuje, jak by mohla současná situace ovlivnit voliče. Prezident Biden v prohlášení ujistil, že rozhodnutí Bílého domu neovlivní schopnost USA pokračovat v dodávkách plynu svým spojencům. Loni mířila téměř polovina vývozů LNG z USA do Evropy. Dle analýzy polovina amerických států podporuje ve sporu s Bidenovou administrativou stát Texas. A že je otázkou, zda se jedná o předvolební divadlo, nebo zda je na spadnutí občanská válka.

„Předvolební divadlo, nebo občanská válka na spadnutí?“ Texas zuří. Biden sáhl na plyn
Foto: Repro Twitter @greg_price11
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Napětí mezi státem Texas a Bidenovou administrativou, stejně jako migrační krize, narůstá. V rozhodnutí pěti ku čtyřem se Nejvyšší soud USA přiklonil na stranu Bidenovy administrativy a udělil federální pohraniční stráži povolení přeříznout ostnatý drát, který vláda státu Texas vedená republikány umístila podél řeky Rio Grande.

Rozhodnutí má omezený rozsah a nenutí Texas, aby udělal víc, než aby agentům umožnil přestřihnout nebo přesunout drát. Guvernér státu a někteří republikánští zákonodárci se však dovolávali „invazní“ rétoriky a dokonce radili ignorovat příkaz Nejvyššího soudu USA, informoval Washington Office on Latin America (WOLA).

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí
Texaský republikánský generální prokurátor Ken Paxton kritizoval příkaz Nejvyššího soudu. „Zničení texaských hraničních bariér nepomůže prosadit zákon ani neudrží americké občany v bezpečí. Tento boj ještě neskončil,“ uvedl Paxton v prohlášení, citoval The Washington Post.

List též informoval, že pohraniční agentury byly zavaleny rekordním počtem migrantů překračujících americko-mexickou hranici. Republikáni velmi kritizovali imigrační rekord prezidenta Bidena a pokusili se z tohoto problému vytěžit na stopě kampaně, podpořené průzkumy, které ukazují, že voliči při správě hranic více důvěřují republikánské vládě než demokratům.

Informační konzervativní server The Hayride, který se zaměřuje na národní politiku a aktuální dění v USA, informoval o tom, že přibližně polovina amerických států podporuje ve sporu s Bidenovou administrativou stát Texas. The Hayride ve své analýze uvažuje, zda se jedná o předvolební divadlo, nebo zda je na spadnutí občanská válka.

V možné „bitvě“ pak Joe Biden podle serveru vypálil symbolickou první střelu, když jeho administrativa v pátek oznámila, že dočasně pozastaví rozhodování o novém vývozu zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA. „Dnes úřad Biden-Harrisová oznamuje dočasnou pauzu ohledně nevyřízených rozhodnutí o vývozu zkapalněného zemního plynu (LNG) do zemí mimo FTA, dokud ministerstvo energetiky nebude moci aktualizovat podkladové analýzy pro povolení,“ uvedl v prohlášení Bílý dům.

Současně používané ekonomické a environmentální analýzy, které jsou používané k podpoře vývozních povolení LNG, jsou podle Bílého domu zhruba pět let staré a již dostatečně nezohledňují úvahy „jako je potenciální zvýšení nákladů na energii pro americké spotřebitele a výrobce nad rámec současných povolení nebo nejnovější hodnocení dopadu emisí skleníkových plynů“.

„Zatímco republikáni v Kongresu nadále popírají samotnou existenci změny klimatu a snaží se své voliče připravit o ekonomické, environmentální a zdravotní přínosy prezidentových historických investic do ochrany klimatu, Bidenova-Harrisové administrativa bude i nadále udávat směr ambiciózním opatřením v oblasti klimatu a zároveň zajistí, že americké hospodářství nám bude svět závidět,“ stojí v prohlášení Bílého domu.

V roce 2023 mířila téměř polovina vývozů LNG z USA do Evropy.

Prohlášení Bílého domu říká, že oznámení o pozastavení rozhodování o schválení vývozů zkapalnělého zemního plynu schopnost Spojených států pokračovat v dodávkách LNG americkým spojencům v blízké budoucnosti neovlivní. „USA jsou již nyní světovým vývozcem LNG číslo jedna – očekává se, že se americký vývoz LNG do konce tohoto desetiletí zdvojnásobí. Zároveň USA zůstávají neochvějné v našem závazku podporovat naše spojence po celém světě,“ píše se v prohlášení.

Texaský guvernér Greg Abbot z republikánské strany označil tento krok za „bezohledný“ a za „ránu těžce pracujícím mužům a ženám v energetickém průmyslu“.

Podle železničního komisaře z texaské železniční komise (Railroad Commission of Texas), která se zabývá energetikou, Wayna Christiana tento krok Bidenovy administrativy „může bezohledně ohrozit životy Evropanů, z nichž mnozí čelí kruté zimě s horším přístupem k životně důležité energii“.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí
Texas je navíc jedním z největších producentů zemního plynu a třetím největším světovým producentem. Celosvětová texaská produkce zemního plynu se podle odhadů blíží 29 % procentům z USA.

Zmocněnec pro změnu klimatu nicméně uvedl, že pro zisky ze zemního plynu je ještě „spousta prostoru“, protože válka na Ukrajině „nutí státy bojkotovat ruské trhy s plynem a obracet se na USA, což má za následek boom pro průmysl“. Dočasná pauza, jak tvrdí Bílý dům, poskytne ministerstvu energetiky čas zvážit, jak tento pokračující boom regulovat.

Server The Hayride argumentuje tím, že tento „boom“ pomohl Texasu dostat se z tzv. Bidenovy recese. Jak guvernér Abbot několikrát prohlásil, Texas odolal zhoršujícím se ekonomickým podmínkám dobře a udržel si nejrychlejší hospodářskou expanzi v zemi. Jejím motorem pak podle něj je právě ropa a plyn.

Samotný Biden se vyjádřil i k vydanému prohlášení. Někteří republikáni dle jeho slov vědomě popírají naléhavost klimatické krize a „odsuzují americký lid k nebezpečné budoucnosti“. A že on však spolu se svou administrativou hodlá na výzvy mladých lidí a komunity dbát. „A jak to Amerika vždy dělala, proměníme krizi v příležitost – vytvoříme pracovní místa v čisté energii, zlepšíme kvalitu života a vybudujeme pro naše děti nadějnější budoucnost,“ sdělil prezident USA.

Podle serveru The Hayride se jedná o jasnou výzvu mladším liberálním voličům, rasovým menšinám a ochráncům životního prostředí. Krok federální administrativy může však také signalizovat, že tým Biden-Harrisová rezignoval na volební vítězství ve státu Texas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dominový efekt, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 27.01.2024 13:25:12
USA budou mít velmi brzy doma tolik problémů, že poprvé od začátku 20. století nebudou mít prostředky ani čas strkat své chamtivé rypáky a pracky po celém světě jako dosud, exportovat státní převraty, barevné revoluce ani "humanitárně" bombardovat. Zámořské impérium chazarské mafie je plné "bublin", tedy účetních a finančních podvodů, nemovitostních bublin, falešných ratingů, toxických derivátů a dalších "bublin". Jejich synergický účinek se již brzy projeví, protože důvěra světa v USA poklesla pod bod mrazu a každá lež a podvod jednou praskne. Amerika připomíná steroidy a drogami přepumpovaného sportovce, který už ztratil sebekontrolu. Problém pro zbytek světa je v tom, že dnes jsou ekonomiky naprosté většiny světa tak provázané, že krize Ameriky vyvolá krizi celosvětovou. V EU nastane krize ještě dříve než v USA, protože EU se od konce 2. světové války chová jako vazal Ameriky. Dojde k vypuknutí krizí téměř ve všech civilizovaných státech, a to dominovým efektem, ale státy, které mají velké přírodní a kvalifikované lidské zdroje se z krizí vzpamatují nejdříve a budou pak dominovat 21. století. Být v současnosti vazalem či partnerem USA je prostě fatální.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…