Přišel protestovat proti Zemanovi, předvedla ho policie. Již dříve si došlápl na Klause. Aktivista Gemund nám sdělil, proč to dělá a co nám hrozí od Ruska

08.12.2014 15:01

Neřízená střela a nebezpečný diktátor. Tak mluví aktivista a člen skupiny Kaputin Otakar van Gemund o Miloši Zemanovi a Vladimiru Putinovi. Za své aktivity, kdy například svlečen do půli těla protestoval na tiskovce vlády proti zemanově politice, se dostal do hledáčku policie. Ta mu dělala velké problémy i při demonstracích kolem 17. lidstopadu.

 Přišel protestovat proti Zemanovi, předvedla ho policie. Již dříve si došlápl na Klause. Aktivista Gemund nám sdělil, proč to dělá a co nám hrozí od Ruska
Foto: repro ČT
Popisek: Otakar van Gemund

"oMEN se soustředí na dění kolem Ukrajiny a bráníme demokracii a svobodu v Evropě, do níž Ukrajina patří," říká překladatel Otakar van Gemund. Z Nizozemí, kde se narodil, přijel do Česka těsně před Sametovou revolucí, aby si zlepši češtinu, a už zde zůstal. Nyní je hlavou protestních akcí proti politice bratříčkování se s politikou Vladimira Putina.

Poslední aktivita hnutí oMEN: Nedělní protest na nádvoří Pražského hradu

Za oběti Putinova režimu

Z Kaputinu vycházejí tři skupiny, které jsou vzájemně volně spojené. Pražský Majdan, oMEN a Marné čekání. První upozorňuje na dění na Ukrajině na Staroměstském náměstí, druhá pořádá různé protestní akce a třetí upozorňuje na Letišti Václava Havla na porušování lidských práv putinovským režimem. Aktivisté při tom stojí před východem z mimoevropské části letiště a v rukou drží cedulky se jmény obětí tohoto režimu, ať už živých a pronásledovaných anebo mrtvých. Například s pasažéry letu MH17, Pussy Riot, Naděždou Savčenko a jinými.

Gemund například zmiňuje příběh lesbické učitelky tance Jekatěriny Khomenko, která učila homosexuální páry tango. Po krátké a nenávistné kampani na ruské obdobě Facebooku V - kontakt, ji na začátku září našli v Petrohradě v jejím autě s podříznutým hrdlem. Policie její smrt nejdřív automaticky označila za sebevraždu. "Je také obětí putinova režimu, protože ten vytvářím atmosféru nenávisti proti etnickým a sexuálním skupinám a domnění, že zůstanou bez trestu," doplnil.

ZDE se podívejte na vystoupení Otakara van Gemunda v ČT, kde se v létě utkal s šéfredaktorem magazínu Protiproud.cz Petrem Hájkem

Inspirace ukrajinskými Femen

"Jsme inspirováni ukrajinským hnutím Femen, ale v kontaktu s ním nejsme. U nás se však ženy do půli těla nesvlékají, protože to odvádí pozornost od sdělení," říká Gemund o oMEN. Pro vysvěltení, Femen jsou ukrajinskou feministickou skupinou, která provádí svlečené protesty po celém světě, ale nyní se nejvíc soustředuje na akce namířené proti Putinově politice. Dva muži ze skupiny oMEN třeba do půli těla protestovali při tiskové konferenci vlády s tím, že ukázali vlajku EU a zrovna Gemund měl na břiše napsáno: "Braňte svobodu, ne paštiky."

Jak sám řekl, tvrdé jádro aktivistů tvoří pět lidí, jinak se s nějakým nápadem skupina rozrůstá o desítky lidí. Právě kvůli podobným aktivitám jsou protestující v hledáčku policistů. Při oslavách 17. listopadu, které se změnily na protizemanovské demonstrace, Gemunda neustále legitimovali a nakonec ho předvedli na služebnu, aniž cokoliv udělal. Policie přitom nedokáže moc vysvětlit, proč se její příslušníci takhle chovali.

Chová se jako neřízená střela

"Nelíbí se nám, že je vláda v politice namířené proti režimu Valdimira Putina tak vlažná. Pořád se handrkuje ohledně sankcí, myslí na obchodní zájmy. To je ale dost hloupé jednání. Vždyť je Česko v EU a NATO, takže by mělo držet s ostatními členy. Prezident Zeman se v tom chová už úplně jako neřízená střela. Dělá si vlastní zahraniční politiku a vláda před tím zavírá oči. Jeho pojmy jako finlandizace Ukrajiny jsou z říše nočních můr," podotýká Otakar van Gemund.

Ostatně v roce 2009 protestoval i když byl na Hradě Václav Klaus. "Má smůlu, nemá mandát" vykřikoval tehdy s kolegou. Chtěli tak poukázat na prezidentovo protiústavní chování, které vyvrcholilo neochotou ratifikovat Lisabonskou smlouvu. Blokovali Klausovi vstup do kanceláře do té doby, než je odvedla policie na místní stanici. Po necelé hodině je nicméně pustila. "Klaus by byl nyní ještě horší než Zeman. Jako volený parlamentem byl opatrnější. Zeman volený přímo si myslí, že si může dovolit úplně všechno," podotýká aktivista s tím, že existují i teorie, že jsou oba politici vydíraní a proto se chovají jako loutky Kremlu.

"Vnímám to jako povinnost, se proti těmto věcem ohrazovat. Na druhou stranu chceme, aby se tady všichni kamarádili, aby bylo Česko svorné. Nechceme nic vyhrocovat, jen upozornit na nebezpečí Putina a těch, co mu podlehnou. Vždyť většina Čechů nesouhlasí s ruským chováním na Krymu potažmo na Ukrajině," doplňuje.

O pravicových i levicových extremistech

Nicméně podobně rozdělená je celá Evropa. "Je to smutné, jak se pravicoví i levicoví nacionalisté dávají dohromady kvůli podpoře Putina," říká s myšlenkou třeba na francouzskou političku Marine Le Penovou a dodává: "Hitler také hlásal rozšíření životního prostoru, zvýšení životní úrovně, práci pro všechny. Proto nevidím nic pozitivního ve přílivových vlnách dnešního nacionalismu. Na tom se veze i Vladimir Putin. Je chytrý a proto hodně nebezpečný. Je schopný a agresivní propagandista. Proto musíme poukazovat na to, co se dnes v Rusku odehrává."

Čecho - Holanďan Otakar van Gemund se do Československa přistěhoval roku 1989, těsně před Sametovou revolucí. Ostatně pochází z rodiny české mámy a nizozemského otce, takže se už od dětství mírně učil i češtinu."Přijel jsem sem na výměnný jazykový pobyt. Na rok kurzu češtiny. Při Sametové revoluci jsem se ostatně seznámil s první manželkou a následně tu už zůstal," líčí. Spoluvlastní překladatelskou firmu TextMasters. Na devadesátá léta vzpomíná i jako na zlatou éru svého života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…