„Pro zisk křesla udělají téměř cokoliv!“ Neviditelní, ale dobře placení. Komu Fiala a spol. přilepšili?

06.05.2023 22:11 | Ze sítí

Na to, jak štědrý je stát ke starostům, primátorům, hejtmanům a městským radním, se podívali v novém díle pořadu Aby bylo jasno. Tito dobře zaplacení, ale neviditelní komunální politici tvoří podle Jany Bobošíkové „takřka nerozbitný mocenský kartel spojený tmelem křesel“.

„Pro zisk křesla udělají téměř cokoliv!“ Neviditelní, ale dobře placení. Komu Fiala a spol. přilepšili?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Fialova vláda od letošního roku masivně zvýšila odměny hejtmanům, primátorům, starostům, radním a zastupitelům. Tyto odměny nepodléhají zákoníku práce a nemají pracovní dobu. „Výše odměn není zákonem stanovena tak jako u poslanců a senátorů, ale pouhým nařízením vlády. Všem starostům, primátorům, hejtmanům a radním Fialova vláda od 1. ledna 2023 odměny razantně zvýšila. A to o pět až patnáct tisíc korun měsíčně,“ přibližuje Bobošíková.  

V celkovém součtu se tak ročně vyplatí přes 10 miliard korun poměrně úzké, ale pevně semknuté skupině osob, nad kterými má kontrolu pouze pětikoaliční vláda a zastupitelstva v jednotlivých obcích. Vláda určila výši odměny a zastupitelstva určují, kolik stranických spolubratrů a lidí, které si vyberou do nejrůznějších komisí, bude odměny z peněz daňových poplatníku pobírat,“ pokračuje moderátorka.

„Co na tom, že pak ubudou z rozpočtu peníze třeba na sociální služby. Hlavně když přibudou placená křesla pro zasloužilé straníky,“ glosuje Bobošíková vyplácení odměn z nařízení vlády.

Z rozhodnutí Fialova kabinetu berou hejtmani od 140 do 150 tisíc korun měsíčně. Jejich uvolnění náměstci pak od 118 do 133 tisíc korun měsíčně a uvolnění členové rad na krajském úřadě pobírají od 105 do 120 tisíc korun měsíčně.

U obcí je pak rozpětí větší. Uvolněný starosta malé obce může pobírat 47 tisíc korun a uvolněný primátor obce nad 200 tisíc obyvatel, což je třeba Brno, pobírá odměnu 111 tisíc korun. „V takovém městě uvolnění a zastupitelé dostávají mezi 57 tisíci až 97 tisíci korunami měsíčně,“ vyčísluje Bobošíková.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
A pro zajímavost dodává: „Neuvolnění členové zastupitelstva, tedy ti, kteří si ponechají ke své funkci i své občanské zaměstnání, také nepobírají málo. V městech od 50 tisíc do 100 tisíc obyvatel pobírá neuvolněný starosta 61 tisíc korun. Jeho neuvolnění místostarostové 55 tisíc korun a radní 12 tisíc korun.“

Za členy zastupitelstev platí stát také sociální a zdravotní pojištění. Uvolnění radní požívají také řadu dalších výhod jako jsou kanceláře, automobily, u některých i vozy se šoférem nebo mobilní telefony. Dostávají také zvláštní odměny. Třeba pokud jsou pověřeni oddáváním.

„Realita je taková, že o veřejných věcech rozhodují lidé, kteří v občanském životě byli třeba samoživitelé se dvěma dětmi a žili převážně ze sociálních dávek. Zvolením se jim zcela změní život. Stanou se z nich uvolnění radní se statisícovým platem, vozem, šoférem, odměnami a hlavně s možností ovlivňovat situaci v kraji. Rozhodovat třeba o středních školách, krajských nemocnicích nebo o infrastruktuře či sociální pomoci. Je jasné, že pro získaní takového křesla udělají téměř cokoliv,“ dodává publicistka.

Není tajemstvím, že počet místostarostů a uvolněných zastupitelů je také tmelem obtížně poslepovaných koalic. I když zákon o obcích umožňuje, aby všichni zvolení členové zastupitelstva byli místostarostové a jeden z nich zvolený starosta, u malých měst a obcí mnoho funkcionářů nenajdeme. Naopak. „Právě starostové malých obcí, na jejichž ramenou spočívá nejvíce práce a odpovědnosti, jsou dost často neuvolnění a jejich funkční odměna je pouze symbolická. A zastupitel malé obce může mít odměnu kolem 14 tisíc korun měsíčně,“ přibližuje Bobošíková.

Ovšem tam, kde to stranicky žije a kde se vedou boje o stranickou moc a politickou kariéru, je podle jejích slov realita zcela jiná: „Třeba patnáctitisícový Nymburk, který má dva místostarosty, má po komunálních volbách místostarosty hned tři, přibyl jeden za ODS. To znamená na celé funkční období zvýšení nákladů obce nejméně o 3,5 milionu korun. A že budou někde občanům chybět? Nezájem,“ uvádí Bobošíková.

Ještě zajímavější je situace třeba v Brně-Jih. „Tam až donedávna na deset tisíc občanů stačil jeden starosta a jeden místostarosta. Teď ovšem stejnou práci vykonávají čtyři místostarostové, všichni jsou uvolnění a placení. Rozdíl pro obecní kasu je přes 10 milionů za čtyřleté funkční období,“ popisuje moderátorka.

„Zajímavá je situace i na Praze 6, tam jsou kromě uvolněného starosty Stárka z ODS hned čtyři uvolnění místostarostové z ODS, lidovců a STAN, tři další uvolnění radní a dokonce pět uvolněných členů zastupitelstva. Byla tu zavedena i nová placená funkce ,pověřenec'. V tomto případě je agenda obzvláště pikantní. Za 75 tisíc korun měsíčně má uvolněný člen, pověřenec Oldřich Kužílek za STAN, na starosti otevřenost, média a participaci. Stejnou částku 75 tisíc korun měsíčně pobírá i pověřenec pro veřejný prostor a areál Džbán,“ uvádí Bobošíková.

„Uvolnění radní, zastupitelé a členové výboru a komisí nepodléhají zákoníku práce, nemají stanovenou pevnou pracovní dobu a ze zákona se musí sejít pouze čtyřikrát do roka. Přitom jim na účty měsíčně putují desítky až statisíce korun,“ upozorňuje moderátorka, jak po podzimních komunálních volbách v řadě míst narostl počet uvolněných radních, někde až se statisícovými platy.

„Na místa radních, zastupitelů, členů výborů a komisí jsou voleni straníci nebo příznivci jednotlivých politických stran. Ve městech nad deset tisíc lidí je už o takové židle naprostá rvačka. Pokud jsou od státu takto královsky placené významné části všech partajních základen, není divu, že si politické strany vytvořily svůj vlastní ekosystém, který je bez nabourání zvenčí takřka nezměnitelný.

I proto se tak vládní a někteří opoziční politici tolik bojí antisystémových stran nebo demonstrací. Antisystémový totiž neznamená jen nedemokratický, antisystémový také znamená být proti vládnoucí garnituře a následné odříznutí penězovodů ze státního rozpočtu k zasloužilým nebo nezaměstnatelným straníkům a příznivcům, do toho se opravdu nikomu ze současné vládní garnitury nechce,“ uzavírá Bobošíková, že proto v rámci systému nelze očekávat zlepšení, ale je třeba porazit vládní garnituru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ono to není jen o platech, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 07.05.2023 9:16:13
ale u větších měst je to také o členství v dozorčích radách a představenstvech např. v dopravním podniku, technických službách, tepelném hospodářství, správě nemovitostí a dalších příspěvkových organizacích patřící městu či kraji .. všechny tyto funkce jsou placené .. a jen za členství v radě opatovické elektrárny je odměna přes 200 tisíc, což je slušné, a stačí, když se dostavíte jednou za rok na raut

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…