Proboha, do Čech nejezděte, šeptají si mezi sebou uprchlíci. A začali nás obcházet obloukem

26.10.2015 7:08

Tvrdá a nekompromisní strategie Ministerstva vnitra vůči uprchlíkům, kteří nelegálně překračují české hranice, nese plody. Jak zjistila Mf Dnes, běženci se Česku vyhýbají obloukem. Hlavně z obavy, aby na dlouhé týdny neskončili zavření v uprchlických zařízeních.

 Proboha, do Čech nejezděte, šeptají si mezi sebou uprchlíci. A začali nás obcházet obloukem
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Mf Dnes na titulní straně poukazuje na to, že zatímco příchod běženců do Evropy nijak nezpomaluje, v Česku jejich počty rapidně poklesly. Policisté prý zadrží po celé zemi maximálně deset běženců za den, většinou však žádného.

Čím je to dáno? Dle zjištění deníku se běženci pomocí mobilních aplikací či webových stránek mezi sebou informují o tom, že Česko zadržuje uprchlíky ve střežených táborech, kde mohou strávit až několik týdnů. Pro běžence je to komplikace v cestě za vysněnou destinací, a tak se České republice raději vyhýbají obloukem. „Znáte někoho, kdo by dobrovolně šel cestou, která může být složitější, časově delší a kde jsou problémy? Česko má štempl země, které je lepší se vyhnout,“ potvrdil Mf Dnes muž, který uprchlíkům pomáhá přejít přes Česko do Německa.

Ministr vnitra Milan Chovanec přesto odmítá, že by Česko jednalo systémově tak, aby odradilo uprchlíky od vstupu na české území. Dle jeho názoru Česko pouze striktně dodržuje zákony a právo tak, abychom se nestali pro uprchlíky tranzitní zemí. Lidé z neziskovek, kteří pomáhají uprchlíkům, s ním však nesouhlasí a tvrdí, že se české úřady snaží uprchlíkům vsugerovat, že tu nejsou vítáni.

Česko za zadržování cizinců v záchytných zařízeních zkritizoval i vysoký komisař OSN pro lidská práva. „V okamžiku, kdy miliony lidí čelí jedné z nejhorších migračních krizí poslední doby, voláme po větší toleranci a pochopení pro situaci uprchlíků. Po stejné toleranci a solidaritě, která byla projevena vůči československým uprchlíkům utíkajícím ze země v roce 1968,“ nechal se slyšet ředitel Evropské kanceláře UNHCR Vincent Cochetel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…