„Proti světovým četníkům a šerifům“. Chystá se akce, o níž se z televize nedozvíte

17.04.2018 19:13

Prahu čeká další demonstrace. Tentokrát ovšem nepůjde o protest primárně zaměřený proti Andreji Babišovi a už vůbec ne proti prezidentu Zemanovi. Víc než desítka občanských iniciativ včetně některých politický stran bude demonstrovat proti válce. Akce byla svolána v reakci na raketový úder v Sýrii.

„Proti světovým četníkům a šerifům“. Chystá se akce, o níž se z televize nedozvíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

„Udržení míru musí mít jednu z nejvyšších lidských priorit. Žádná raketa není mírová, žádné bombardování není humanitární. Z hlediska mezinárodního práva je vojenský útok na druhý stát zločinem, nejde-li buď o sebeobranu, nebo o akci s mandátem Rady bezpečnosti OSN. I v mezinárodním měřítku se musí rozhodovat podle pravdivých faktů, ne na základě neověřených spekulací,“ uvádějí organizátoři v pozvánce na akci.

Podle nich každá vojenská agrese „samozvaných četníků či šerifů“ vedla v minulosti ke zhoršení situace v napadených zemích a k ještě větším následným útrapám či exodu tamních obyvatel. Prezident Zeman kupříkladu v nedělním rozhovoru pro Frekvenci 1 dával za příklad nepovedené vojenské akce v Iráku nebo Libyi.

„Odmítáme redukci mezinárodního práva na právo silnějšího, které především vyhovuje jeho mocenským a ekonomickým zájmům,“ dodávají organizátoři demonstrace. 

Akce se má uskutečnit na pražském Václavském náměstí ve středu 18. dubna od 17 hodin. Mezi řečníky by se měli objevit místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna nebo místopředseda KSČM Josef Skála. Komunisté navíc akci podpořili jménem celé strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…