„Protizákonné.“ Ale guvernér Texasu dál natahuje drát. Trump jásá

30.01.2024 10:04

Mezi Texasem a Washingtonem to dál pořádně bublá. Administrativa prezidenta Bidena a texaský guvernér Gregory Wayne „Greg“ Abbott jsou nadále ve při kvůli ochraně americko-mexických hranic. Není to přitom poprvé, co se některý z guvernérů vzepřel federální vládě. Bývalý prezident Donald Trump guvernéra Abbotta za střety s prezidentem Bidenem pochválil. Ústavní právníci ke sporům guvernéra Abbotta a prezidenta Bidena promluvili…

„Protizákonné.“ Ale guvernér Texasu dál natahuje drát. Trump jásá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Texas - pohraniční stát USA (ilustrační foto)

Texaský guvernér Abbott dál hlásí do světa, že centrální vláda Joea Bidena zanedbává ochranu hranic USA, a proto byl nucen vzít iniciativu do svých rukou, střežit hranici vlastními silami a vytlačit z tohoto prostoru zástupce federální vlády.

Podle zpráv CBS News se však mezi republikány a demokraty rýsuje dohoda o budoucím fungování. Dohoda by se měla týkat mimo jiné i zkrácení migračního řízení. Prezident by měl také dostat pravomoc pozastavit azylová řízení v době krize, například v podobě příliš silného migračního tlaku na hranici. „Kdyby ten zákon byl dnes zákonem, hned teď bych uzavřel hranici a rychle to napravil,“ oznámil Biden.  

Bývalý prezident Donald Trump je obviňován z toho, že se snaží dohodu zbourat. Guvernéra Abbotta za střety s prezidentem Bidenem pochválil.

V projevu zaměřeném převážně na bezpečnost hranic Trump řekl, že Texas by měl dostat plnou podporu v jeho opatřeních k odrazení migrantů podél americko-mexické hranice.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26274 lidí

„Až budu prezidentem, místo toho, abych se snažil poslat do Texasu soudní zákaz, pošlu jim posily,“ řekl Trump davu svých příznivců v Las Vegas, kde se shromáždil na krytém fotbalovém hřišti v převážně latinskoamerické čtvrti. „Místo boje s hraničními státy použiji všechny zdroje a autoritu prezidenta USA k obraně Spojených států amerických před touto strašlivou invazí, která právě probíhá.“

Na slova exprezidenta Trumpa a současnéhpo vyzyvatele Joea Bidena upozornila agentura AP. Vyjádření převzal i server US News.

Mezitím v Texasu guvernér Greg Abbott stále vzdoruje současným příkazům federální vlády zastavit a upustit od různých snah, které vede jménem státu na ochranu texaské hranice s Mexikem. „Zdá se, že guvernér Abbott zapomněl, že je guvernérem jednoho z 50 států, a ne prezidentem republiky Texas,“ poznamenal k tomu profesor ústavního práva Jeffrey Kahn. „Když se jeden konkrétní stát snaží dělat politiku pro zbytek Spojených států, zbavuje to těch dalších 49 států a jejich zástupce v Kongresu jejich správné role při vytváření federální politiky pro celé Spojené státy,“ dodal.

Citoval případ „Operace Arkansas“, kdy v roce 1957 guvernér Arkansasu Orville Faubus odmítl desegregovat školy po rozhodnutí Nejvyššího soudu Brown vs. Board of Education.

Americká armáda musela být poslána do Little Rock Central High School, aby vynutila zákon, který Faubus odmítal respektovat.

Kahn nakonec zdůraznil, že legislativa Spojených států hovoří jasně. Podle ústavy i dalších zákonů je za ostrahu hranic zodpovědná federální vláda, nikoli jednotlivé státy a federální vláda také rozhoduje, jak se tato ochrana hranic bude provádět.

Americká zpravodajská stanice CNN připomněla, že Nejvyšší soud USA už rozhodl, že Abbottovi lidé musejí odstranit žiletkový plot, který na hranici umístili, ale Abbott již oznámil, že hodlá v ostraze hranic pokračovat. Problém s žiletkovým drátem se odehrává jako součást většího sporu, ve kterém Abbott argumentuje, že federální vláda nejednala důrazněji na hranici a porušila svou odpovědnost chránit stát před „invazí“.

Stephen Vladeck, profesor práva na Texaské univerzitě v Austinu, k tomu poznamenal, že guvernér Abbott na jedné straně neignoruje nejvyšší soud, ale na straně druhé vstupuje do pravomocí federální vlády způsobem, jaký Spojené státy nezažily právě od dob rasové desegregace. Pokud jde o stanovisko Nejvyššího soudu k žiletkovému plotu, Abbott prý může udělat leccos, ale federální vláda může stejně rychle všechny jeho kroky revidovat a jakékoli překážky k přechodu hranic předělat nebo odstranit.

To, že se vzpírá federální vládě je podle profesora práva horší. Kdyby takto postupoval každý guvernér, vyvstane velký problém. Americká legislativa je podle Vladecka nastavena tak, že federální legislativa je vždy nadřazena nařízením jednotlivých států. Zdůraznil, že to platí i v případě, kdy jsou úmysly guvernérů sebešlechetnější. Jedinou správnou cestou je v případě nespokojenosti s federální legislativou tuto legislativu změnit.

„Není pochyb o tom, že neschopnost Kongresu uzákonit komplexní imigrační reformu je součástí tohoto problému – protože tato mezera poskytla prezidentům (obou stran) mnohem větší kontrolu nad obrysy imigrační politiky, než by měli, kdyby Kongres odvedl více práce,“ poznamenal Vladeck s tím, že tato mezera jen podpořila nárůst konfliktů mezi republikánskými prezidenty a demokratickými státy, stejně jako prezidenty z Demokratické strany a republikánskými státy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

O (ne)ústavních právnících a (ne)ústavních soudcích víme i u nás své., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 30.01.2024 10:37:53
Ti jsou z textu Ústavy schopni vytvořit toaletní papír a následně ho použít na svá pozadí.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…