„Putin! A Elon Musk.“ Německá vláda ví, kdo může za protesty

09.01.2024 13:21

Německo v posledních dnech zažívá masové protesty zemědělců, kteří traktory a těžkou zemědělskou technikou blokují centra velkých měst a klíčové dopravní tepny. Zemědělci protestují proti vládě a zejména zelenému ministrovi zemědělství Robertu Habeckovi, který prosadil snížení dotací na zemědělskou naftu. Habeck kritiku odmítá a tvrdí, že za protesty stojí ruský prezident Vladimir Putin ve spolupráci s německou krajní pravicí. Vinen je prý také Elon Musk.

„Putin! A Elon Musk.“ Německá vláda ví, kdo může za protesty
Foto: Repro Youtube
Popisek: Protest německých zemědělců

Tisíce zemědělců zahájily v pondělí týdenní vzpouru v reakci na protizemědělskou politiku levicové vlády kancléře Olafa Scholze, při níž celou zemi zaplavily pomalu jedoucí traktory, nákladní automobily a další vozidla. Centra velkých měst jsou paralyzována a na klíčových tazích se tvoří desetikilometrové fronty.  

Německá vláda totiž musí řešit černou díru v rozpočtu, a zatímco některé oblasti výdajů se těší masivnímu posílení – jako například financování války na Ukrajině – pokračují škrty domácích výdajů a zvyšování daní. Mezi ně patří ukončení ekologických daňových výjimek pro zemědělská vozidla a omezení zemědělských dotací, což vyvolalo pobouření mezi německými zemědělci, kteří varovali, že vládní politika ohrožuje samotné přežití odvětví.

Německá vláda ale uvedla, že neuvažuje o dalších změnách plánů na postupné ukončení zemědělských dotací. „Ve vládě se neuvažuje o tom, že by se něco měnilo,“ uvedl mluvčí vlády na pravidelné tiskové konferenci v Berlíně. „Nakonec musí vláda rozhodnout a musí vést, a to nemůže být vždy ke spokojenosti všech,“ dodal podle informací Deutsche Welle.

Místo toho, aby se politická garnitura k obavám zemědělců postavila důstojně, raději se pokusila venkovskou revoltu pošpinit jako výtvor nekalých sil. Německý ministr hospodářství Robert Habeck, proti němuž zemědělci minulý týden osobně protestovali, prohlásil, že protesty se snaží vyvolat Rusko.

„Kampaně na sociálních sítích, z nichž některé jsou placené Putinem, v nichž se prezentujete jako oběť, abyste ospravedlnili násilí na lidech a věcech. Politické programy, které obhajují svržení vlády a vždy obviňují jiné, pravicoví radikálové, kteří využívají ochranný prostor svobody k jejímu zrušení... To nemůžeme tolerovat,“ řekl Habeck pro televizi NTV. 

Kromě toho, že jsou zemědělské protesty podle Habecka proruské, je prý zapojena také krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD), která rozdmýcháváním protestů získává politické body. Trojlístek strašáků, kteří mohou za to, že zemědělci povstali proti vládě, doplňuje podle německých médií miliardář a majitel společnosti X Elon Musk, který vyjádřil německým zemědělcům podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nikdo jim nevěří, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 09.01.2024 14:29:26
Je to úsměvné. Za protesty zemědělců nemůžou politici Německa, ale Putin. Co má Putin společného s německými dotacemi? Kdyby to bylo u nás, ještě by za viníka označili Babiše. A naivní, poslušní a oddaní voliči SPOLU a PIRSTAN by tomu věřili. Pak se nemůžeme divit, jak to tady vypadá.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…