„Putin je fašista! Ty debil*... Idi*te!“ KSČM slavila 1. máj. Jenže jim do toho někdo vstoupil

01.05.2023 15:52 | Reportáž

Oslava 1. máje a Svátku práce probíhala dnes mimo jiné na Střeleckém ostrově, kde se sešli zastánci KSČM. K davu promluvila bývalá členka Poslanecké sněmovny Marta Semelová (KSČM) a připomínala, že komunisté vždy bojovali za mír. Střeleckým ostrovem se nesl zpěv internacionály. „Dejme se na pochod!“ zpívali mnozí. Objevili se ale i lidé s vlajkami EU a Ukrajiny, vznikaly potyčky. Mezi hádajícími se hloučky hlídali policisté. „Čest všem Rusům,“ padlo. Květiny položil i Paroubek.

„Putin je fašista! Ty debil*... Idi*te!“ KSČM slavila 1. máj. Jenže jim do toho někdo vstoupil
Foto: KSČM
Popisek: KSČM

Na oslavy 1. máje pořádané KSČM na Střelecký ostrov v Praze dorazil dav lidí, mnozí z nich třímali v rukách komunistickou vlajku. K davu převážně starších lidí s červenými vlajkami KSČM promluvila bývalá členka Poslanecké sněmovny Marta Semelová. Svou řeč zahájila připomínkou, že První máj zahajuje májové dny, které připomínají rok 1945 a osvobození. „Komunisté byli vždy za mír. Vždy byli proti válkám, vždy byli proti nacismu, vždy byli proti fašismu, ať se konal kdekoliv,“ prohlašovala a jako příklad uvedla události roku 2014 v Oděse na Ukrajině, kde se podle jejích slov zaživa upalovali lidé. Vyzvala k uctění této památky na zítřejší akci na Václavském náměstí od 17 hodin u koně. Pak předala Semelová slovo Petře Prokšanové, předsedkyni ústřední komise ÚV KSČM.

Prokšanová svou řeč zahájila slovy o „bojovném dni svátku pracujících“ a kritizovala současné vnímání společností Prvního máje jakožto svátku lásky, který je podle jejích slov vyprázdněn marketingovými kampaněmi. „Požadujme zkrácení pracovní doby při zachování výše mezd,“ řekla a odůvodnila to slovy o vědecko-technickém pokroku umožňujícím, aby lidskou práci nahradily stroje. Následně vyzvala k solidaritě a publiku vysvětlila další požadavek – změnu systému. „Kapitalismus se za posledních 34 let ukázal jako systém nefunkční a znovu potvrdil svou pověst z první republiky, znovu se ukázal jako systém, který je prospěšný jen hrstce lidí,“ řekla. Tu další hrstku systém podle jejích slov pouze ponižuje a vykořisťuje, a prohlásila, že jediný systém, ve kterém nezvítězí barbarství, je socialismus. „Čest práci, soudruzi, ať žije První máj!“ uzavřela projev. Dav nadšeně zatleskal, ozvaly se výkřiky „bravo“.

Slovo si následně znovu vzala Marta Semelová. Odkázala publikum na letáček, na němž jsou vypsané všechny akce a srazy KSČM. Především pak odkázala na akci 9. května na Olšanských hřbitovech, „na čestném pohřebišti Rudoarmějců, kteří zaplatili to nejcennější proto, aby my bychom tady mohli být“. „Vydržme v boji za mír a za socialismus. Naše dnešní setkání zakončíme internacionálou,“ uzavřela okénko proslovů.

„Běžte do Kyjeva, blbečci!“

Střeleckým ostrovem zazněla mezinárodní hymna dělnického hnutí. Mnozí lidé v davu pozvedli pěsti a společně se Semelovou se dali do zpěvu. Postarší muž v modré bundě při zpěvu pevně držel čtvrtku s nápisem „PRYČ Z NATO“. „Krásně zpíváte,“ chválili se navzájem lidé kolem stánku KSČM. „Tak teď se musíme dát na ten pochod, když jsme o tom zazpívali!“ zvolal někdo.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Poblíž postávala i menší skupina s vlajkami Evropské unie a Ukrajiny. Mezi oběma skupinami stáli policisté i reportéři. „A vy běžte do Kyjeva, blbečci!“ vzkázala držitelům ukrajinských vlajek postarší dáma hlásící se ke skupině Marty Semelové.

„Kdo je demokrat, ať zvedne ruku!“ zuřivě odpovídá muž držící vlajku, jež je z jedné strany česká a z druhé americká.

„Demokrat… a vy běžte bojovat na Ukrajinu,“ dostalo se mu odpovědi.

„Pomýlený, úplně,“ kroutil nad nimi hlavou jiný muž s vlajkou KSČM. Ve chvíli, kdy skupina držitelů ukrajinských vlajek odcházela pryč, mnozí za nimi volali „dasvidanija“ – rusky na shledanou.

„Je hezký, že vás je tu každý rok méně a méně. Z toho mám radost,“ vzkázal příznivcům KSČM muž s bílým tričkem s nápisem „gegen enemies“ a vyobrazením znaku Sovětského svazu. Policisté stáli znuděně vedle obou hloučků, zatímco na sebe jejich představitelé pokřikují. „Podporujete fašismus! Putin je fašista,“ hlásil dál muž s bílým tričkem.

„To není argument, co jste řekl,“ nesouhlasil jiný.

„Rudí vrazi odcházejí,“ šťastně poznamenal jiný muž ve chvíli, kdy se vzdálila i skupinka KSČM.

Znovu byl hlasitě slyšet muž s americkou vlajkou, který pokřikoval do davu podporovatelů socialismu, že od nich neslyšel žádnou kritiku Ruska. Mnohé z nich však přestalo pokřikování po chvilce bavit a radši se odebrali k petičnímu stánku KSČM. „A tenhleten letáček, ten máte?“ nabízel muž obsluhující stánek. Vedle si postarší muži potřásali rukama. Kolem procházel i muž s batůžkem, k němuž měl připnutou ceduli s holubicí míru a nápisem „Za mír, za život, za budoucnost“.

„Čest všem, co padli za svobodu, čest všem Rusům,“ vysvětlil holohlavý pán postarší paní zabalené do americké vlajky. V pozoru metr od ní stál s rukama za zády policista. Ve chvíli, kdy ji muž označil za americkou teroristku, začalo ukazování prsty.

„Já můžu propagovat, co chci, když vy propagujete komunismus,“ bránila se žena. Muž vedle ní vše dokumentoval na mobilní telefon. „A fašismus,“ dodal a nevěřícně kroutil hlavou.

„Novinářský mrchy tě natočej a budou za to brát peníze!“

„Ty debile, ty idiote. Drž hubu, ty kreténe,“ přesunula se hádka o kousek dál mezi muže, který předtím stál v davu KSČM, a pravděpodobně muže z opozičního hloučku, ačkoliv netřímal v rukou ani vlajku Ukrajiny, ani Evropské unie.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30014 lidí
„Seš jenom komunista,“ vyčetl mu.

„Nejsem, ty idiote,“ argumentoval muž z davu KSČM. Jak přesně hádka začala a o čem je, nebylo jisté, muž nicméně dále pokračoval stížnostmi na to, že všichni všechno natáčejí a dokumentují. Do diskuse o médiích přispěl i další z účastníků akce oslavující Svátek práce. „Ty novinářský mrchy tě natočej a pak budou za to brát peníze. Novinářský mrchy udavačský,“ stěžoval si. „Co si říkaj novináři a zaštiťujou se svobodou slova, ty novinářský kurvy, který tady volaj po tom, aby lidi zavírali,“ nadával.

Muž, který se bránil, že není komunista, následně křičel na muže třímajícího kameru. „Kdo ti dal právo…! Táhni do hajzlu!“ řekl a sám odešel i se zvednutým prostředníčkem.

Slovní potyčky se dále vyostřily, policisté byli na pozoru. Expremiér Jiří Paroubek, který byl na akci také účasten, dostal květiny a položil je na pomník, přičemž se poklonil. „Vy jste dobrej, fandím vám,“ přišel mu gratulovat starší muž. Paroubek poděkoval jemu i všem za účast a poznamenal, že je nejlepší věci slavit co nejcivilněji. „Nejlépe na zahrádce. Děkuju,“ ukončil krátký projev.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

1.květen, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 01.05.2023 16:39:00
Čím méně toho prožili, čím méně znají, o to více je jich slyšet. S dnešními, často i čtyřicátníky, nelze vést konstruktivní dialog. Neznalosti historie nahrazují demagogií, která je jim, hlavně v posledních dvaceti letech, vtloukána jako klíny do hlav. I přesto si ještě dnešní věrchuška moc nevěří a proto tu zavedla tvrdou cenzuru informací, blokuje weby i zahraniční televizní stanice, protože, co kdyby ještě v těch výpláchnutých kebulích nějaká ta mozková buňka přežila a začala myslet, že ? To je to poslední, co tahle probruselská a proamerická vláda potřebuje. Myslící občany.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…