Putin vyděsil Miroslavu Němcovou a další české politiky. Máme překlad celého jeho vyjádření

01.09.2014 12:50

Před několika dny oblétla celý svět slova ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že Rusko sice ozbrojený konflikt nechce, ale je třeba mít na paměti, že je jednou z největších jaderných mocností. Na vlně nevole, která se následně vzedmula na západ od ruských hranic, se svezli i mnozí čeští politici. ParlamentníListy.cz přinášejí čtenářům překlad celé odpovědi Vladimira Putina.

 Putin vyděsil Miroslavu Němcovou a další české politiky. Máme překlad celého jeho vyjádření
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

„Mohu rovnou říci: Rusko je daleko od toho, aby se nechalo vtáhnout do nějakých rozsáhlých konfliktů. Nechceme to a ani se k tomu nechystáme. Dovoluji si připomenout, že Rusko je jednou z nejsilnějších jaderných velmocí. To nejsou slova, ale skutečnost,“ tak citovala západní média slova Vladimira Putina, která údajně pronesl na setkání s ruskými mládežníky u jezera Selinger.  

Čeští politici „lámali nad Putinem hůl"

Varování před hrátkami s jadernou velmocí vyvolala mezi západními politiky vlnu tvrdé kritiky, která se přelila i přes český politický rybníček.

„Z dosavadního průběhu, kdy Rusko - tedy vlastně Putin - anektoval v rozporu s mezinárodním právem Krym, kdy lhali o ruských maskovaných jednotkách, kdy předvedli světu nechutné pokrytecké divadlo s humanitárním konvojem, nelze brát zmínky o jaderné velmoci jinak než jako otevřené vyhrožování ničivou válkou. Takové výroky nesděluje ten, kdo ctí právo, suverenitu cizí země, kdo usiluje o mír a spolupráci. Tak mluví agresor,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz někdejší šéfka Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Stanislav Polčák přidal zmínku o Hitlerových vojácích v přestrojení a například bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra varoval, že bychom měli brát výroky Vladimira Putina vážně, jelikož „až se dostane Rus zpátky na naše hranice, bude pozdě“.

Kompletní přehled komentářů českých politiků pro ParlamentníListy.cz ZDE.

Co ve skutečnosti pronesl Vladimir Putin:

Překlad, který nechaly zhotovit ParlamentníListy.cz

Roman Smagin: Novosibirská státní pedagogická univerzita

Pro nikoho jistě není tajemstvím, že historie se opakuje. Zákonitosti historických událostí jsou někdy spojovány s teorií cykličnosti vývoje. V minulých dvou letech jsme si připomínali a oslavovali historická rozhodnutí Ruska v takových událostech, podstatných pro dějiny naší země, jako rok 1612, 1812 a 1914.

V souvislosti s tím mám dvě otázky. Jaký je váš vztah k teorii cykličnosti v dějinách naší země? A druhá otázka se týká historické paměti – jak pomáhá nebo může pomoci zachovat váhu a význam ruské společnosti na mezinárodní světové scéně, zabezpečit její rozvoj a nepodlehnout pokusům o vtažení Ruska do otevřeného světového konfliktu?

Děkuji mnohokrát.

V. Putin: Historická paměť - to je nejdůležitější součást naší kultury, naší historie i naší současnosti. A z našich historických zkušeností a historické paměti samozřejmě vycházíme i při pohledu do budoucna. Proto vám mohu říci rovnou, že Rusko je vzdálené tomu, aby se nechalo vtáhnout do jakýchkoli konfliktů velkých rozměrů. To nechceme a nebudeme dělat.

            Přirozeně musíme být ovšem připraveni odrazit jakoukoli agresi proti Rusku. Naši partneři, ať se už se jejich státy ocitly v jakýchkoli podmínkách a ať už se přiklánějí k jakékoli zahraničněpolitické doktríně, musí pochopit, že co se týče ozbrojených konfliktů, je lépe se od nás držet dál. Ale já si myslím, že, sláva bohu, nikoho ani nenapadne pouštět se v dnešní době do nějakých zásadních konfliktů s Ruskem.

            Rád bych připomněl, že Rusko je jednou z nejsilnějších jaderných mocností. To nejsou slova, ale realita. Naše síly jaderného odstrašování i naše ozbrojené síly jako celek navíc dále zdokonalujeme a upevňujeme. Skutečně jsou stále kompaktnější a efektivnější, skutečně jsou stále modernější z hlediska vybavení nejmodernějšími zbrojními systémy. Pokračujeme ve zvyšování tohoto potenciálu a hodláme tak činit i nadále ne proto, abychom komukoli vyhrožovali, ale proto, abychom se cítili bezpečně a abychom měli v klidu možnost realizovat naše plány v oblasti rozvoje ekonomiky a sociální sféry.

A co se týče cyklů – ano, myslím si, že svět se skutečně rozvíjí podle cyklického scénáře, což podle mého názoru souvisí s tím, že právě cyklický rozvoj ekonomiky je správný a smysluplný. To je ekonomika, kde už je to prakticky dokázáno – a ekonomové, kteří jsou zde přítomni, by to zřejmě mohli říci ještě lépe než já – s tím, že ty cykly jsou různé: malé, velké a tak dále. A ať už je to jakkoli, rozvoj společnosti závisí na rozvoji ekonomiky. Protože rozvoj ekonomiky - přechod z jedné technologické úrovně na druhou – to vše se odráží na životě lidí, to vše má vliv na jejich životní úroveň a blahobyt, na sociální a politickou sféru.

Stačí se jen podívat. Nároky rostou, například v evropských zemích je již nyní, na současné úrovni technologického rozvoje, složité naplňovat stále rostoucí nároky spotřeby. To znamená, že je třeba postupovat nějak jinak: třeba kompenzovat to, co se nedaří, pomocí nějaké zahraniční politiky nebo s pomocí vojenské síly.

V tomto směru velice spoléhám na to, že nejen naše historická paměť, ale i historická paměť celého lidstva nás budou podporovat v hledání mírových řešení jakýchkoli konfliktů, které tímto nebo jiným způsobem vznikaly, vznikají a budou vznikat v budoucnu. My jsme jednoznačně zastánci politického dialogu a hledání kompromisů.

reklama

autor: luš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…