„Putinův“ myslitel: Válka s Ukrajinou? Ne. Takto by to dopadlo

30.11.2021 9:21 | Ze sítí

Od chvíle, kdy ukrajinský prezident Zelenský v minulém týdnu varoval, že Rusko chystá útok na jeho zemi, se téma rusko-ukrajinské války v západních bezpečnostních kruzích diskutuje poměrně čile. V Moskvě ale podle všeho rozhodně tak bojovná nálada není.

„Putinův“ myslitel: Válka s Ukrajinou? Ne. Takto by to dopadlo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Anketa

Bude nakonec od března 2022 povinné očkování? Třeba i jen vybraných skupin.

11%
86%
hlasovalo: 11581 lidí

Analytik Štěpán Kotrba poukazuje na text Ivana Timofjeva, programového ředitele Valdajského klubu, vlivného ruského bezpečnostního think-tanku, za jehož patrona je považován sám prezident Vladimir Putin.

Timofjef předkládá sedm zásadních rizik, která by případná válka s Ukrajinou Rusku přinesla. Za nejzásadnější považuje, že by vítězná válka nejspíš neskončila klidným a oběma stranami akceptovaným mírem, vyvinula by se v dlouhou a pomalou konfrontaci.

Navíc by do tohoto konfliktu nepochybně zasáhl Západ, patrně ve formě dodávek moderních zbraní Ukrajině. To by dále celou konfrontaci prodlužovalo.

Na celou dobu by se Rusko nejspíš ocitlo v diplomatické izolaci. „Je nepravděpodobné, že by některá země hlasovala k podpoře jednání Moskvy. Na rozdíl od Krymu a Donbasu mluvíme o rozsáhlém a otevřeném střetu mezi ozbrojenými silami, tedy o plnohodnotné válce,“ varuje. Rusko by podle něj mělo vojenskou převahu, což by ale na druhou stranu znamenalo, že by bylo prezentováno jako agresor.

To by vedlo ke čtvrtému riziku: Uvalení nových sankcí a omezení, pravděpodobně kvalitativně jiných, než jsou ta dosavadní. Škody, které by to napáchalo na ruské ekonomice, by byly kolosální.

Navíc si analytik Timofjef klade otázku, co by ovládnutí části Ukrajiny vlastně přineslo. A vzniká i otázka loajality obyvatelstva k Rusku. „Navzdory všem vnitřním neshodám si Ukrajina za posledních 30 let vyvinula vlastní občanskou identitu. Populace východních regionů může mít negativní postoj k nadměrnému nacionalismu. To však nezaručuje jejich věrnost Rusku,“ varuje expert.

Válka by navíc podle něj zcela jistě vnitřně destabilizovala Rusko. Lidé podle něj nechtějí žádnou válku, a to i přesto, jak odporný protiruský diskurz nyní v Kyjevě probíhá.

Válka by podle experta Valdajského klubu nepomohla vyřešit žádný z klíčových bezpečnostních problémů. Mnoho nových by ale nejspíš vytvořila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…