„Radní zvolení politiky proti mně.“ Dvořák před svým odchodem promluvil v ČT

26.09.2023 21:58 | Monitoring

I lidé, kteří Českou televizi nenávidí, se na ni obracejí, když se něco děje, říká odcházející generální ředitel České televize Petr Dvořák v Interview na ČT24. Že nebyl znovu zvolen, přičítá špatným vztahům s Radou ČT. Důvěryhodnost České televize je podle jeho názoru vysoká i na evropské úrovni. „V 99 procentech jsme dokázali být objektivní,“ uvedl Dvořák.

„Radní zvolení politiky proti mně.“ Dvořák před svým odchodem promluvil v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

„Instituce, kterou budu opouštět, je úplně jiná než ta, do které jsem vstupoval v roce 2011. Jsem přesvědčen, že za těch dvanáct let se velmi významně posunula. Je to nejrespektovanější, nedůležitější a nejdůvěryhodnější médium České republiky,“ uvedl odcházející ředitel veřejnoprávní České televize Petr Dvořák v pořadu Interview na ČT24 a dodal, že mu je odchodu líto, ale již se s tím vyrovnal. Na vedení televize se mu líbila především pestrost témat, která Česká televize pokrývala a která on jakožto generální ředitel musel řešit.

Funkci generálního ředitele zvládal podle svých slov Dvořák dvanáct let i díky své schopnosti systematického myšlení a vlohám pro kreativitu, kterou dokáže vnímat.

„Jsem přesvědčen, že předám televizi, která má svůj vnitřní respekt. Předám instituci se zaměstnanci, kteří jsou na svoji instituci hrdí. Předám televizi, která si dvanáct let dokázala udržet respekt a nezávislost,“ vyjmenoval v České televizi oproti té, kterou v roce 2011 přebíral. Dále uvedl, že změny proběhly i z hlediska programu a posílení působení České televize v regionech i jejich zpravodajské relaci. Zdůraznil i evropské renomé České televize v oblasti sportu a podpory kulturních institucí a charit.

Před Dvořákovým působením na pozici generálního ředitele chyběla České televizi podle jeho slov pružnost. „Když jsem přicházel, tak Česká televize byla druhá až třetí na trhu. Byla tak trochu ve skrytu, neměla žádnou velkou ambici. Já jsem se snažil, aby ten potenciál, co tady byl, a který jsem rychle pochopil, že se dá najít, tak abych ten potenciál zvládl vytěžit. A myslím, že se to povedlo na sto procent,“ prohlásil Dvořák.

Rychlé a dynamické chování České televize se podle slov Dvořáka projevilo například při příchodu pandemie covidu-19: „Najednou jsme museli reagovat na situaci, kterou nikdo neočekával, a my jsme dokázali z toho maximum vytěžit,“ řekl odcházející ředitel. Pružně Česká televize reagovala i na válku na Ukrajině.

Moderátor rozhovoru se Dvořáka v souvislosti s posunem České televize, který Dvořák popsal, dotázal, proč Rada ČT nestála o to, aby Dvořák ve funkci generálního ředitele a naplňování svých vizí i nadále setrval. Dvořák odpověděl, že to je pravděpodobně otázka spíše pro samotnou Radu ČT. Sdělil však, že při svém rozhodování, zda o svůj třetí mandát bude usilovat, zvažoval, zda je stále schopen České televizi nabídnout nové věci a přinést novou energii. „Říkal jsem si, že s tou zkušeností, co mám, jsem schopen České televizi ještě něco nabídnout,“ řekl Dvořák. Přihlédnuto podle jeho názoru mělo být při volbě generálního ředitele k tomu, že za posledních dvanáct let byla Česká televize celkem sedmkrát nejsledovanější televizní skupinou, měla stabilizovanou finanční situaci a dokázala se programově vymezit vedle komerčních televizí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…