„Ropu a plyn budeme dodávat, dokud to bude třeba.“ Zklamání z konference o klimatu

21.11.2022 12:44

Zdá se, že chudší státy jsou spokojené, že získají více peněz na boj s klimatickou změnou od těch bohatších. Podle jejich názoru se svět pohnul správným směrem. Ale Evropa je zklamaná. Petrolejářské státy prý hodně tlačily na pilu.

„Ropu a plyn budeme dodávat, dokud to bude třeba.“ Zklamání z konference o klimatu
Foto: Archiv
Popisek: Země

Klimatický summit COP27 v Egyptě, resp. jeho výsledky, budí mezi některými účastníky, především těmi evropskými, rozpaky. BBC upozornila, že nebyla přijata žádná zásadní rozhodnutí v oblasti využívání fosilních paliv.

„Jasný závazek k postupnému ukončení využívání všech fosilních paliv? V tomto textu není,“ řekl britský zástupce Alok Sharma, který byl předsedou předchozího summitu COP v Glasgow. „Jsem neuvěřitelně zklamán, že jsme nebyli schopni jít dál," dodal.

Součástí dohody jsou prý i natolik nejasné formulace, že na jejich základě možná v budoucnu dojde k tomu, že se využití některých fosilních paliv stane součástí plánu na zezelenání planety.

Západ by podle všeho rád zašel dál v omezování fosilních paliv, ale země jako např. Indie to odmítají, protože chtějí v maximální možné míře využít vlastní fosilní zdroje, jak to ostatně udělal i Západ. Stejně jako Indie vystupovaly podle agentury Reuters i africké země. Přestože samy bojují s dopady sucha na své obyvatele.

„Novozélandský ministr pro klima řekl BBC News, že se objevily ‚silné pokusy ze strany petrolejářských států o zrušení‘ dohod, ale že rozvinuté země ‚držely linii‘,“ napsala britská zpravodajská stanice.

Podle BBC debaty v egyptském Šarm aš-Šajchu mohly skončit neúspěchem, doslova prý celé jednání mohlo zkolabovat.

Ale nakonec se tak nestalo.

„Historický okamžik, kdy byl v neděli v časných ranních hodinách dohodnut ‚fond ztrát a škod‘, přivítal vřelý potlesk, protože zmatených a často chaotických 48 hodin zanechalo delegáty vyčerpané,“ uvedla k jednáním BBC.

Summit začal před dvěma týdny silnými prohlášeními zranitelných zemí. „Nevzdáme se... alternativa nás odsuzuje do vodního hrobu," řekl bahamský premiér Philip Davis.

Pákistánská ministryně pro klima Sherry Rehmanová, která na summitu jednala za blok chudších zemí a Čínu, v neděli novinářům řekla, že je s dohodou velmi spokojená. Svět podle jejího názoru nastoupil na začátek cesty, jak klimatickou krizi skutečně řešit. Rehmanová přicestovala do Egypta ze země, kterou letos postihly katastrofální záplavy, při kterých zahynulo na 1700 osob. Právě tyto povodně jsou dávány do souvislosti s globální změnou klimatu. Tyto povodně v zemi podle BBC způsobily škody 40 miliard dolarů.

Agentura Reuters však upozornila, že nemůže trvat řadu let, než budou domluveny konkrétní parametry a způsoby poskytování pomoci bohatších států k těm chudším.

„Přestože se jedná o výrazný úspěch jednání, bude pravděpodobně trvat několik let, než se doladí podrobnosti o tom, jak bude fond fungovat, včetně způsobu rozdělování peněz a toho, které země budou pravděpodobně způsobilé,“ uvedla doslova agentura Reuters.

Také agentura Reuters upozornila, že některé státy nejsou spokojeny s příliš slabým tlakem na postupné utlumování využívání fosilních paliv.

Prezident Spojených arabských emirátů šejk Mohammed bin Zayed al-Nahyan - hostitel klimatického summitu COP28 v příštím roce - prohlásil, že jeho země bude dodávat ropu a plyn „tak dlouho, dokud to bude svět potřebovat“.

Podle agentury Reuters bude také důležité, jak se ke snaze o zlepšení světového klimatu postaví dva největší světoví hráči - USA a Čína, jejichž vztahy od nástup vlády Donalda Trumpa v USA ochladly, ale za časů Joea Bidena se opět částečně oteplují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…