„Ruská armáda byla druhá nejsilnější na světě, teď je druhá nejsilnější na Ukrajině“. Černochová, Pavel a Romancov se u Moravce shodli

09.10.2022 14:37 | Reportáž

V první hodině Otázek Václava Moravce v ČT se setkali ministryně obrany Jana Černochová (ODS), prezidentský kandidát generál ve výslužbě Petr Pavel, politický geograf Michael Romancov. Hosté se shodli, že je rozsah šlendriánu v ruské armádě překvapil. „Ruská armáda dlouho byla druhou nejsilnější armádou na světě, ale dnes je druhou nejsilnější armádou na Ukrajině,“ poznamenala Černochová. Došlo i na otázku, zda Putin vydá rozkaz k použití jaderných zbraní.

„Ruská armáda byla druhá nejsilnější na světě, teď je druhá nejsilnější na Ukrajině“. Černochová, Pavel a Romancov se u Moravce shodli
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Otázky o Rusku

Moravec debatu odstartoval výčtem neúspěchů ruských agresorů na Ukrajině. Započítal do toho i hořící Kerčský most. A do protikladu postavil 17 mrtvých po zatím posledním raketovém útoku na Rusko.

Poté oznámil, že vedle Černochové zvali do ČT také exministry obrany za ANO Jana Metnara a Martina Stropnického, ale ani jeden z nich nechtěl přijít.

A Černochová dostala slovo jako první. „Přirozená reakce diktatury na neúspěchy bude hledání viníků. Lidé v Rusku přicházejí i odcházejí. Někteří odcházejí i oknem. A myslím, že to se bude dít i dál,“ řekla Černochová.

Pavel poznamenal, že kupříkladu výměna ministra obrany, ke které může dojít, ruské problémy nevyřeší. „My jsme samozřejmě věděli, že Rusko je provázeno šlendriánem úplně všude, ale to, že je ten rozsah takový, to do určité míry překvapením je,“ poznamenal Pavel.

A doplnil, že kdyby se na post ministra obrany dostal někdo, jako je čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, pak lze očekávat, že ruští vojáci budou ještě více napadat civilní obyvatelstvo a Rusko „by se definitivně proměnilo v kriminální stát“, zmínil Pavel.

Podle Romancova je obtížně předpovídat, co se stane, protože ruský prezident Vladimir Putin se v časech covidu hodně izoloval a teď může lecčíms překvapit. „Tak se nechme překvapit,“ prohlásil Romancov.

I pro něj prý bylo překvapením, jak moc je ruská armáda prolezlá korupcí a šlendriánem. „To, v jakém stavu byla ruská pneumatika v době, kdy se hnali na Kyjev.. ohledně pneumatik moji kolegové chystají speciální článek... tak na to moje fantazie nestačila. ... Já jsem si pořád naivně myslel, že ta armáda na tom bude líp,“ konstatoval politický geograf.

Když se znovu dostala ke slovu Černochová, velebila profesionalizaci české armády. Připomněla, že v ruské armádě jsou dnes na mnoha postech jen civilisté, navíc civilisté nedostatečně motivovaní, protože na rozdíl od Ukrajinců, kteří bojují za svou zemi, Rusové „vlastně nevědí, za co bojují“, řekla.

„Já jsem velmi ráda za naši profesionální armádu. Protože na Rusku se ukazuje, co se stane, když do bojů nasadíte nevycvičené civilisty. ... Rusko chtělo být druhou nejsilnější armádou na světě a dlouho bylo druhou nejsilnější armádou na světě, ale dnes je druhou nejsilnější armádou na Ukrajině,“ poznamenala Černochová.

A Moravec se rozesmál.

Černochová ještě zdůraznila, že kdyby ruský prezident Vladimir Putin válku nerozpoutal, nemuseli by dnes Rusové pohřbívat své otce a syny. A kdyby Západ reagoval, tak jako teď, už při anexi Krymu, nemuselo podle političky k válce tohoto rozsahu vůbec dojít. Připomněla také, že Putin se nechtěl zastavovat na Ukrajině, ale hovořil o tom, že se chce geopoliticky vrátit kamsi k roku 1997, tedy k době, kdy ještě Česko a další země nebyly součástí NATO.

„Jak se choval Hitler, se chová i Putin,“ prohlásila Černochová.

Generál Pavel přidal vojenský pohled a konstatoval, že pokud bude ukrajinská armáda postupovat při osvobozování svého území tímto tempem, pak by se mohlo stát, že ještě do zimy vrátí situaci před 24. únor 2022.

„Není to příliš optimistický předpoklad?“ zeptal se Moravec.

„V současné situaci si myslím, že to příliš optimistické není,“ nechal se slyšet Pavel.  

Černochová také prozradila, že v České republice bude posílena ostraha objektů kritické infrastruktury, včetně skladů munice, aby se případně podařilo odvrátit potenciální ruské útoky na našem území, podobné těm z Vrbětic v roce 2014.

Pavel popis Černochové rozšířil.

„My, když tady hovoříme o hybridní válce proti Západu, tak jsme občas osočováni, že malujeme čerta na zeď, jenže to jsou fakta. Rusové proti nám vedou kontinuální válku. Oni tomu říkají nelineární válka. Nezapomínejme, že ruský prezident Vladimir Putin už říká, že Rusko je opět ve velké vlastenecké válce, tentokrát proti dekadentnímu Západu. Rusové proti nám jen využívají různé prostředky a my se proti tomu musíme umět bránit,“ podotkl Pavel.

Černochová, Romancov a Pavel se shodli, že Putin pravděpodobně nezmáčkne pověstné červené tlačítko a neodpálí jadernou zbraň, protože by tím jednak Rusko porušilo svou vlastní bezpečnostní doktrínu, a jednak by riskovalo, že by se od Ruska odklonila i Čína.

Černochová: Pozor na Afriku. My budeme říkat pravdu

Ministryně obrany také prohlásila, že východní křídlo NATO bude možná ještě posíleno, ale současně bychom podle ní neměli zapomínat ani na rizika, která se objevují v Africe. I tam už působili ruští žoldnéři a EU by podle Černochové měla situaci v Africe věnovat více pozornosti. „My musíme hledat nějaké spojence v tom regionu a spolupracovat s nimi na tom, co je možná i cílem Vladimira Putina v tom regionu, aby si ho podrobil,“ zmínila Černochová.

Romancov upozornil, že Putin se chytil do vlastní rétorické pasti, protože ruské občany dlouho přesvědčoval, že Západ je slabý, prohnilý a nebude se chtít ani trochu uskromňovat v nějakém vyšším zájmu. Ale teď, když Západ podporuje Ukrajinu a ukrajinská armáda vyhrává, Putin svým občanům říká, že jeho armáda v zákopech stojí proti velké vojenské síle celého Západu.

Černochová sdělila, že vláda Petra Fialy (ODS) zmodernizuje českou armádu. „My budeme říkat pravdu a každá jedna položka bude konzultována, jestli může být započítána. Naši armádu chceme modernizovat reálně. Ne na papíře,“ prohlásila Černochová.

„My jsme za letošní rok dodali na Ukrajinu materiál za nějakých 47 miliard korun. V předchozím roce to bylo celkové asi 14 miliard exportu. Nechci, aby to znělo, že na válce někdo vydělává, ale pokud se jako ministryně obrany mohu zasadit o to, aby na té nezbytné pomoci Ukrajině profitoval i český průmysl, tedy tak činím,“ nechala se slyšet ministryně obrany.

Na počátku druhé hodiny diskuse prvních tří hostů Moravec položil na stůl průzkum politických nálad voličů od společnosti Kantar pro Českou televizi.

Pokud by strany kandidovaly samostatně, hnutí ANO by získalo 29,5 %, ODS 18 %, SPD 11,5 %, Piráti 9 %, STAN 7,5 %, KDU-ČSL 6 %. Lidovci by se do parlamentu dostali jako poslední. TOP 09 a Přísaha by zůstaly mimo parlament, každá se 4 % hlasů. ČSSD by získala 2, 5 %. A komunisté 2 %, stejně tak Zelení. Pod hranicí pěti procent by zůstaly i TOP 09 a Přísaha Roberta Šlachty.

Pokud by strany kandidovaly v koalici, vždy samostatně stojící ANO by získalo 31,5 % a koalice SPOLU 28,5 %. O třetí místo by se dělilo hnití SPD na jedné straně, a koalice Pirátů a Starostů na straně druhé, se ziskem 12 %. Ostatní strany už by zůstaly mimo parlament.

Analytička Kantaru Nikola Kopáčová upozornila, že odlivu voličů čelí ODS. „Odchody od ODS jsou z poloviny odchody k jiným vládním stranám, a z poloviny ke hnutí ANO a k jiným než vládním subjektům. Hlavním důvodem k odchodu k nevládním stranám je nečinnost vlády v energetické oblasti a celková nekompetentnost,“ pronesla na konto zveřejněného průzkumu Kopáčová.

Poté se Moravec vrátil k tématu ruského vpádu na Ukrajinu a Černochová zdůrazňovala, že západní pomoc Ukrajině zkrátka nesmí vyschnout.

Moravec poté otevřel ještě jedno téma, a to migraci.

Rommancov upozornil, že migrace je jednou z pák, kterou Turecko hraje v debatách s EU.

Černochová doplnila, že vláda se snaží posílit kontrolu hranic, a to i s pomocí armády, ale musí se při tom držet legislativních mezi. Nevyloučila, že dojde i k novelizaci zákonů, jak povolat do služby aktivní zálohy české armády, protože počet aktivně sloužících vojáků je omezený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…