„Ruská“ raketa v Polsku. Němcová necouvne: Stojím si za každým komentářem!

18.11.2022 19:47 | Ze sítí

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) si stojí za svým předchozím vyjádřením, v němž dopad rakety v polském Przewodówě připisovala Rusku a poznačila v něm, že „nevěří, že Rusko na Polsko zaútočilo omylem“. „Rusko vede barbarskou válku proti civilizovanému světu. Cokoli, co se stalo, každá smrt, je jeho vina,“ píše Němcová a odmítá od svého vyjádření couvnout i přesto, že Polsko i USA mají za to, že raketu vypálili Ukrajinci v reakci na přilétající ruskou.

„Ruská“ raketa v Polsku. Němcová necouvne: Stojím si za každým komentářem!
Foto: Screen: Twitter
Popisek: Výbuch v polském městě Przewodów.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
Dopad rakety v Przewodówě podle polského listu Gazeta Wyborcza souvisel s úterním ruským útokem na ukrajinskou infrastrukturu, mezi jehož cíle měla patřit i uhelná elektrárna v Dobrotvirsku ve Lvovské oblasti. Jedna z ukrajinských raket měla přilétající ruskou trefit, další však letěla dál a měl u ní selhat sebedestrukční systém, následkem čehož přeletěla ukrajinsko-polské hranice.

List informoval, že již krátce po výbuchu polští vyšetřovatelé zjistili, že na polské území dopadla ukrajinská raketa, kterou disponuje jednotka ukrajinské armády vybavená protiletadlovými systémy S-300 vyvinutými v 70. letech v Sovětském svazu – odtud zřejmě pocházela prvotní informace od polských úřadů, že jde o raketu vyrobenou v Rusku.

Zatímco polské úřady i prezident Andrzej Duda upozorňovali, že je třeba ještě došetřit, kdo tuto raketu, jež při dopadu zabila dva polské občany, vypálil, a prezident USA Joe Biden upozornil, že je „nepravděpodobné“, že by byla vystřelena z Ruska – senátorka Němcová již měla jasno, že Rusko zaútočilo na Polsko.

„Nevěřím, že Rusko zaútočilo na Polsko omylem. Je to buď záměrná provokace, nebo důkaz, že rusáci (sic!) mají ve všem naprostý bordel. Ale omyl se tomu říkat nedá. Polsko může nechat svolat mimořádné jednání Rady NATO. Není na co čekat,“ vyzývala.

Zatímco Polsko i Spojené státy jsou si již z dosavadních zjištění téměř jisty, že šlo s největší pravděpodobností o ukrajinskou raketu vypálenou na přilétající ruskou, a opatrně začínají svá prohlášení zmírňovat i někteří ukrajinští politici – Němcová si nadále stojí za tím, že šlo o ruský útok na Polsko.

„Prý jestli se v souvislosti s raketou v Polsku nedopouštím dezinformace, když ji připisuji Rusku. Stojím si za každým komentářem o Rusku a Ukrajině,“ deklarovala a odmítla tak vzít svá slova zpět. „Rusko vede barbarskou válku proti civilizovanému světu. Cokoli, co se stalo, každá smrt, je jeho vina,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…