„Rusko!“ Zděšená Němcová. Babiš v Paříži, nervy tečou

10.01.2023 10:11

Jak je možné, že Emmanuel Macron tři dny před českými volbami přijme Andreje Babiše? Diplomatický trumf prezidentského kandidáta vyvolal mezi sympatizanty vládní koalice znechucení. Jedni považovali Macrona za hlupáka, jiní v tom viděli spiknutí proti Ukrajině. A Michael Žantovský vymyslel temnou konspiraci.

„Rusko!“ Zděšená Němcová. Babiš v Paříži, nervy tečou
Foto: Facebook Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš a nejbohatší člověk světa Bernard Arnault

Když se v pondělí na tiskové konferenci v Průhonicích novináři ptali Andreje Babiše, jak teď bude pokračovat jeho kampaň, mnohým spadla brada. Mezi líčením, jak pojede za lidmi do Brna, kandidát zdánlivě mimochodem vypálil: „A letím do Paříže, kde se v úterý sejdeme s Emmanuelem Macronem.“

V úterý se pak na Babišově Facebooku objevila jednoduchá fotografie. Prezidentský kandidát na ní v ranních hodinách míří Paříží na schůzku s francouzským prezidentem.

Ještě před tím měl Babiš schůzku s nejbohatším mužem Francie a celé planety Bernardem Arnaultem. Majitel módního domu vyrábějícího hned několik luxusních značek se s Andrejem Babišem sešel na snídani. Prezidentský kandidát ocenil, že je to „strašně skromný a příjemný pán“ a bylo mu ctí poznat i jeho rodinu.

Bavili jsme se především o charitě a investicích do výzkumu ve zdravotnictví, ale samozřejmě i o celkové situaci ve světě a válce na Ukrajině,“ prozradil po schůzce Andrej Babiš.

Po schůzce s Macronem se prý Babiš možná setká ještě se spisovatelem Milanem Kunderou, který rovněž žije v Paříži.

Expert na vzdělávání Ondřej Kania měl pro Babišův tah jen slova uznání: „Odletět pár dní před volbami za Macronem je neskutečný tah,“ poznamenal.

Názor v diskusi rozporoval zakladatel Žít Brno a někdejší náměstek na tamním magistrátu Matěj Hollan: „Od Macrona hlavně. Proruská linka v EU se sama neudělá a Macron potřebuje spojence.“

Nervy ale ztrácejí i politici, kteří jsou aktuálně v ústavních funkcích. Třeba senátorka ODS Miroslava Němcová tweetovala: „Nevím, jak se stane, že prezident Francie přijme řadového poslance z ČR. Je přece jasné, že ho AB pouze zesměšní a zneužije pro svou kampaň. ‚Já a můj kamarád Emmanuel jsme jediní, kdo jedná a zařizuje mír a blahobyt.“ Němcovou velmi zajímalo, zda Macronovi poradci neví, která bije. „To fakt Macronovi poradci neví, která bije?“

Její kolega senátor Herbert Pavera se zasnil. „Třeba ho Macron vylákal do Paříže, aby ho tam mohli zatknout!,“ napsal se smajlíkem. Jiní vážněji dodávali, že Andrej Babiš by se přes prezidenta mohl pokusit ovlivnit své vyšetřování ve Francii. To někteří prohlásili za „trestní stíhání“, ačkoliv se ve skutečnosti jedná o standardní prověřování finanční správy.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Jiní navrhovali vyzvat Fialovu vládu, aby vydala oficiální prohlášení, že Andrej Babiš tam bude jako soukromá osoba a vláda s jeho cestou nemá nic společného.

Také citovali rozhovor Seznam Zpráv s francouzským politologem, který řekl, že pozvání Babiše je „nepochopitelné a chybné“.

Tím ale hlasy z ODS nekončily. Europoslankyně Veronika Vrecionová dokonce rozeslala tiskové prohlášení, podle kterého je naprosto nevhodné scházet se s kandidátem z jiné země tři dny před volbami a dokonce s ním projednávat dění na Ukrajině. „Představitelé cizích států by se měli podobného jednání vyvarovat, protože jde podle mě o jasné a nepřijatelné zasahování do voleb,“ myslí si europoslankyně.

Ta navíc podotkla, že zatímco Andrej Babiš je ve Francii aktuálně vyšetřován, tak jeho soupeř Petr Pavel tam dostal vysoké vojenské vyznamenání. A to prý dělá z návštěvy už vyloženou grotesku.

Grotesku z toho udělal i bývalý senátor a mluvčí prezidenta Havla Michael Žantovský, který podporuje Petra Pavla. Podle něj je schůzka Macron – Babiš „záhada jak z nějakého špatného televizního politického thrilleru“.

Žantovský o Macronovi prý nemá vysoké mínění, ale nedovede si představit, že by přijal čerstvě odsouzeného finančního podvodníka. Takže jsou jen dvě možnosti. Buď to domluvili až v pondělí po osvobozujícím rozsudku, což zní zcela bláznivě. Anebo ji domluvili s daleko větším předstihem, a v tom případě Andrej Babiš musel vědět, že bude osvobozen. A nad tím se Michaelu Žantovskému tají dech.

A grotesku bývalý hradní komunikátor dovršil svou fantazií, jak asi byla schůzka v pondělí domlouvána.

„Haló, to si ty, Eman? Ako sa máš?"

„Haló, Andrej, bien bien. Ca va?"

„Mám dobré zprávy, Eman. Som nevinný."

„Excellent! Formidable!"

„Bol to zinscenovaný proces. Stavil by som sa ti o tom porozprávať. Čo treba zajtra?"

„Parfait. D'accord."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi tak,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseučitel rossi , 10.01.2023 13:32:57
Kam si cestuje A.B. a s kým se stýká je jeho věc a jestli ho přijme jeho přítel Macron tak nikomu do toho nic není. Babiš tam jel jako soukromá osoba akorát někteří politici a novináři s toho dělají různé konspirace.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…