Rusko přitvrzuje: ,,Darebné" cizí organizace mohou mít v Putinově zemi ještě tvrdší chleba

20.01.2015 9:01

Státní duma dnes bude jednat o navrhovaném zákonu, který by měl omezit činnost zahraničních organizací v Rusku. Navrhují jej zákonodárci z levicové a nacionalistické strany.

 Rusko přitvrzuje: ,,Darebné" cizí organizace mohou mít v Putinově zemi ještě tvrdší chleba
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Státní duma se skládá ze 450 poslanců

Návrh zákona před několika dny předložil Výbor pro ústavní zákonodárství. Pokud by byl tento zákon schválen, mohly by ruské orgány zakázat činnost zahraničních či mezinárodních skupin, jež budou „představovat hrozbu pro národní bezpečnost“. Se „zákonem o nežádoucích skupinách“, jak jej přezdívají v ruských médiích, přišli na konci listopadu dva opoziční zákonodárci, Alexander Tarnavskij z levicové politické strany Férové Rusko a Anton Išchenko z nacionalistické Liberálně-demokratické strany Ruska.

„Žijeme v době, ve které se některé zahraniční organizace snaží škodit naší zemi. Jejich důvody jsou různé. Některé jednají na pokyn zpravodajských služeb ve svých zemích, motiv jiných je zase ekonomický,“ cituje ruská agentura TASS Tarnovského, který dodal, že hlavním cílem navrhovaného zákona je prokázat existenci těchto skupin. Tarnovský nicméně nespecifikoval, jestli má na mysli nějaké konkrétní organizace. „Doufám, že navrhovaný zákon bude mít spíš preventivní účinek,“ vysvětlil ruský poslanec.

Jak informuje TASS, hlavní ideou navrhovaného zákona je vytvoření oficiálního seznamu „nežádoucích zahraničních organizací“, který by měl vzniknout ve spolupráci úřadu generálního prokurátora, ministerstva spravedlnosti a ministerstva vnitra. Vyjmenovaným organizacím by poté měla být zakázána činnost. Vedle ohrožení obranyschopnosti země a bezpečnosti ruského státu by mělo být dalším kritériem pro umístění na seznam také „ohrožení veřejného pořádku a zdraví obyvatelstva“.

Prvním krokem by podle TASS mělo být zmrazení účtu v ruských bankách a zabavení veškerého majetku na ruském území. Dále budou mít tyto organizace zakázáno otevřít kancelář či pobočky. Stejně tak jim nebude umožněno přijímat dary a propagovat své ideje. Podle znění zákona rovněž bude hrozit členům těchto organizací vyhoštění ze země. Ruským občanům zapojeným do aktivit těchto organizací bude hrozit pokuta v rozmezí 10 000 až 100 000 rublů. Jestliže budou i poté v páchání trestné činnosti pokračovat, budou čelit trestu odnětí svobody až do výše 8 let. Návrh zákona však také říká, že po dobrovolném opuštění těchto aktivit žádné trestní stíhání nehrozí.

Ruská tisková agentura TASS připomíná, že zákon je v souladu s již platným zákonem o zahraničních agentech, který vstoupil v platnost před více než dvěma lety. Tento zákon ukládá povinnost všem nevládním organizacím, které obdrží finanční prostředky ze zahraničí, registrovat se u ruských orgánů. V opačném případě čelí riziku pokuty. V listopadu loňského roku byl tento zákon doplněn o dodatek, podle kterého nesmí ruské politické strany přijímat sponzorské příspěvky od organizací, které mají status „zahraničního agenta“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…