„Ruský zm*de.“ Dusno před 17. listopadem. Od zastánců vlády

16.11.2022 10:47 | Ze sítí

Ve čtvrtek si připomeneme další výročí boje za svobodu a demokracii, který odkazuje na protesty studentů z let 1939 a 1989. Jana Bobošíková v dalším dílu svého pořadu Aby bylo jasno znovu citovala některá ostrá prohlášení zastánců vlády Petra Fialy, aby vysvětlila, proč chystaný Pochod za demokracii považuje za pokrytecký a co je podle ní ze společenského hlediska skutečně důležité.

„Ruský zm*de.“ Dusno před 17. listopadem. Od zastánců vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní třída v předvečer svátku 17. listopadu

Jana Bobošíková v dalším dílu svého pořadu Aby bylo jasno znovu citovala některá ostrá prohlášení zastánců vlády Petra Fialy, aby vykreslila svůj pohled na chystaný Pochod za demokracii a za spojení rozdělené společnosti.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

„Není bez zajímavosti, že pochod za spojení rozdělené společnosti podporují typické neútočné tolerantní sociální svorníky. Jako třeba Miroslav Kalousek (TOP 09), Jan Hřebejk nebo Pavel Novotný (ODS),“ smála se Bobošíková ve svém pořadu.

Na organizaci pochodu se podílí např. mladý starosta z hnutí STAN Matěj Hlavatý, který v rozhovoru pro Reflex.cz prohlásil, že pokud radikál bojuje proti demokracii, nabízí se mu široké pole působnosti, ale pokud demokrat demokracii hájí, má do značné míry svázané ruce. Použil v této souvislosti i jeden vulgární výraz.

„Já i myslím, že bychom měli přestat být takoví ‚přizdi**áči‘,“ prohlásil Hlavatý s tím, že se v ulicích mají objevit také lidé, kterým jde o zachování demokracie a státní vlajky jako symbolu celého národa, nikoli jen jedné skupiny demonstrantů.

Na organizaci pochodu se podílí také lékař ze Sokolovské nemocnice a řadový člen TOP 09 Martin Straka. U toho Bobošíková připomínala, že „v loňském roce v době hospitalizace prezidenta Zemana šířil na sociálních sítích nepotvrzené informace o smrti hlavy státu“. Jedním dechem dodala, že Straka zve na sociálních sítích na Pochod za demokracii i slovy „Ty být ruský zm*d? Být doma“. Organizátorovi demonstrací s názvem Česká republika na 1. místě Ladislavu Vrabelovi pak Straka přes sociální sítě vzkázal, že mu bude ctí „nakopat Vrabelovi „pr**l“. „Prostě pravda, láska a spojování společnosti v plné kráse,“ dodala Bobošíková.

Na paškál si vzala i Miroslava Kalouska jako dalšího podporovatele chystaného pochodu a připomínala, že se Kalousek stal členem lidové strany ještě v době, kdy byla součástí komunistické Národní fronty. Vedle toho připomněla, že Kalousek byl ochoten jako předseda lidovců vstoupit do vlády s ČSSD tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka, která by mohla existovat jen s podporou komunistů. „Schopnost spojovat, zejména když jde o mocenské pozice, nelze Miroslavu Kalouskovi upřít,“ poznamenala Bobošíková, která v roce 2008 neúspěšně kandidovala na Pražský hrad s podporou KSČM v zádech. Sama prý vidí Kalouska jako svorník mezi „odporným bolševismem a nejčistší liberální demokracií“.

Došlo i na prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou. Ta na chytaný pochod občany taktéž pozvala. Učinila tak v tričku s Václavem Havlem a s vlčím mákem v klopě. „Zároveň profesorka Nerudová šermuje pomyslnou bojovnou pěstí,“ zaznělo také od Bobošíkové. Proč? Kvůli těmto slovům Nerudové

„Přijďte si připomenout, že pro svobodu a demokracii se musíme pořád bít a pořád být na pozoru, protože pořád existují lidé, kterým svoboda a demokracie nevyhovuje."

Bobošíková vytáhla na světlo také slova Petra Koláře, bývalého českého velvyslance v USA i v Rusku a dnes velkého podporovatele prezidentského kandidáta Petra Pavla, podle něhož je účastí v pochodu třeba podpořit liberální demokracii a nikoli lidovou demokracii, kterou se do roku 1989 oháněli českoslovenští komunisté, případně demokracii bez přívlastků, o které mluvívá maďarský premiér Viktor Orbán.

Správné je „jen a jedině ta liberální demokracie. Prostě, jak říkají organizátoři pochodu: je na čase spojovat rozdělenou českou společnost,“ podotkla Bobošíková s poukazem na fakt, že v Ústavě ČR se hovoří také jen o demokracii, bez žádných dalších přívlastků.  

Své vystoupení v pořadu uzavřela prohlášením, že ke sjednocení společnosti by ve skutečnosti stačilo vědět a respektovat tři věci. Že „svoboda se nedá koupit“, „odpovědnost se nedá zdědit“ a „demokracie se nedá nařídit“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…