„Řvali jak protržený.“ Tisíce arbitráží. V Partii odhalena další hrozba ze strany vládního balíčku

21.05.2023 12:05

V první hodině Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se utkali ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a jeho předchůdce v úřadu, místopředseda ANO Richard Brabec. „U téhle vlády je radost dělat jí opozici. Kdyby to nebyla katastrofa,“ vypálil zostra před kamerami Brabec. A to byl teprve začátek. Zasazoval Hladíkovi slovní úder za úderem. A ministr útoky odrážel.

„Řvali jak protržený.“ Tisíce arbitráží. V Partii odhalena další hrozba ze strany vládního balíčku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Hladík hned po pozdravu prohlásil, že lidé vládnímu úspornému balíčku rozumí.

„Já si úplně myslím, že nám lidé nerozumí. Samozřejmě nebylo úplně nejšťastnější, když se objevovaly úniky v diskusích během toho jednání. To je mi líto. Ale myslím si, že teď máme jasnou a výstižnou komunikaci, jdeme cestou úspor, ale v této krizové a obtížné době musíme jít i cestou zvýšení některých daní. … Ten daňový balíček jako celek je poměrně rozsáhlý. My rušíme 22 daňových výjimek, naprosto zásadním způsobem zjednodušujeme DPH. Rušíme výjimky, kterým se lidé smáli, u toho piva a u řezných květin,“ rozjel se hned v úvodu Hladík.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí
„Teď se lidé smějí novinám a časopisům,“ upozornila ministra Terezie Tománková. Ten však nereagoval a zdůraznil jen, že zjednodušení na dvě sazby DPH pomůže rodinám, na čemž prý lidovci trvali, a to se také podařilo.

Když dostal slovo Brabec, odmítl, že by na současné ekonomické problémy zadělala vláda Andreje Babiše (ANO), jak to ostatně naznačil i NKÚ, který upozornil, že řada výdajů, které Babišova vláda sváděla na covid, s covidem nesouvisela.

„To jsou pohádky ovčí babičky. Tam sice byly výdaje, které nesouvisely se zdravotnictvím, ale měly pomoct tomu, aby se ekonomika nezastavila,“ ohradil se Brabec.

A hned se pustil do vlády Petra Fialy (ODS).  

„My jsme přesvědčeni, že ten balíček vlády je vylhaný. Proto s ním zatím souhlasí třetina občanů. Až na ně ten balíček dopadne, tak s ním přestanou souhlasit i tito lidé. Ten balíček znamená, že každý bude zatížen 6 666 korunami. To je skoro ďábelské číslo,“ nechal se slyšet Brabec.

Hladík si trval na tom, že vláda balíček přijmout musela a přijala ho tak, aby byl sociálně citlivý. „Poroste rodičovská, na tom je už v koalici shoda. A důležité je, že důchody stále porostou,“ zdůraznil Hladík.

Připomínal také, že nikdo nemohl počítat s válkou na Ukrajině. I v rodinách občas dochází k velkým problémům, když např. živitel rodiny nenadále onemocní a rodina na to musí nějak reagovat. Stejně tak stát musel reagovat na válku na Ukrajině.

Brabec kontroval, že koalice SPOLU slibovala, jak nebude zvyšovat daně, ale teď postupuje jinak. A pokud jde o ekonomické problémy Česka, Brabec má stejně jako Hladík za to, že je to velký problém, jen se domnívá, že na tento problém zadělala vláda Petra Fialy a nikoli jeho stranický šéf Andrej Babiš.

Hladík tuto konstrukci odmítl, zdůraznil, že Česko začala zadlužovat už Babišova vláda a vláda Petra Fialy to teď řeší, mimo jiné tím, že škrtá dotace a jiné výdaje státu.

Brabec nad Hladíkovými slovy kroutil hlavou.

„U téhle vlády je radost dělat jí opozici. Kdyby to nebyla katastrofa,“ vpálil zostra.

A hned připomínal, že podnikatelé se budou snažit, aby si udrželi příspěvky na obnovitelné zdroje. Vláda tvrdí, že tyto poplatky už nebudou platit občané na fakturách, což by podle Brabce znamenalo, že vláda tyto poplatky sebere podnikatelům. A tady nastane problém.

„To budou tisíce arbitráží. Už my jsme se snažili ten příspěvek snížit a pardon, oni řvali jak protržený. A neumím si představit, že řeknou: vládo, máme vás rádi, tak si ty poplatky necháme vzít. To nebude jedna nebo dvě arbitráže, budou jich tisíce,“ varoval Brabec.

Vláda podle něj oznámila, že lidem zvýší daně, oznámila, kde všude je zvýší a současně slíbila, že vláda bude šetřit sama na sobě. Jen už podle Brabce neříká, kde na sobě bude šetřit, právě proto podle člena ANO opatření nejsou důvěryhodná. Důvěryhodné podle Brabce není, aby ministerstvo průmyslu ušetřilo 20 miliard korun. Stejně tak podle něj není reálné, aby ministerstvo zemědělství ušetřilo 10 miliard.

„My jsme se také dohodli, že na provozu státu ušetříme 5 procent a 2 procenta na platech. K tomu jsem se zavázal i já jako ministr životního prostřední a tyto prostředky uspořím,“ ozval se Hladík.

„My výrazným způsobem šetříme jako vláda na výdajích, které se týkají kompenzací. Začaly nám klesat ceny energií, začala nám klesat inflace a my nebudeme muset na kompenzacích vydávat tolik, jak jsme počítali ve státním rozpočtu,“ pokračoval šéf resortu.

Řeč přišla i na návrh zákazu prodeje kotlů na uhlí od 1. ledna 2025.

„Je to návrh a teď se k němu bude vyjadřovat celá řada organizací. Druhá věc je, že my tady řešíme, co s energetikou dál. A chci zdůraznit, že by to neznamenalo, že by se nesmělo spalovat uhlí v kotlech. Ten návrh zní tak, že se v Česku po 1. lednu 2025 už nebudou prodávat nové kotle na uhlí,“ vysvětloval ministr.

Dnes mají podle něj domácnosti 600 tisíc kotlů na uhlí a pokud jim doslouží, lidé se přeorientují na jiný typ vytápění. Mimo jiné takový typ, který vyjde levněji. Už proto, že Česko má ze 60 procent plný plynový zásobník. Česko podle Hladíka také není závislé na dodávkách plynu z Ruska, má nasmlouvané jiné kontrakty a do třetice cena plynu klesla ke 40 euro.

Brabec kontroval, že ty nejmodernější plynové kotle jsou ekologickou kvalitou stejné jako kotle na dřevo, takže pokud Česko po 1. lednu 2025 zakáže prodej kotlů na uhlí, lidé si pro ně začnou jezdit do Polska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"stát musel reagovat na válku na Ukrajině..." - Proboha, a co ty ostatní války? Ty měl stát na háku?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSilentPysk , 21.05.2023 13:49:55

|  14 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…